Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη β' δόση;

Μέχρι σήμερα, 470.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη.

εμβόλια για τον κορονοϊό istock

Η πρώτη ημέρα -μετά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οι κάτω των 60 ετών να μην εμβολιάζονται πλέον με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση να συνεχίσουν και με τη δεύτερη- φαίνεται πως κύλησε ομαλά, καθώς όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η πλειοψηφία των πολιτών προσήλθε στο προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση: Τι θα γίνει με τη δεύτερη; 

Διαβάστε Επίσης

Και παρότι η πλειοψηφία των ραντεβού εκτελείται κανονικά, όπως όμως τονίζουν οι γιατροί, τα ερωτήματα πολιτών που επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο της δεύτερης δόσης υποβάλλονται κατά χιλιάδες. Είναι κάτι που επισημαίνει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μεταξύ άλλων έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, όπως λένε, υπάρχει περίπτωση να πάει πίσω και το χρονοδιάγραμμα της ανοσίας, που στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα στον Ιούλιο.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ποιοι εξαιρούνται

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Όπως διαβάζουμε στο Thetoc.gr από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ/ Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i