Παρατηρείς αλλαγές στην περίοδο; Ίσως συνδέονται με το εμβόλιο για την COVID-19

Έχουν υπάρξει αναφορές που συνδέουν τα εμβόλια με αλλαγές στους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών. Τι γνωρίζουμε για αυτή την πιθανή σύνδεση μέχρι στιγμής;

woman period iStock

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εργαλείο στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σε όλο τον κόσμο, 19 εμβόλια έχουν λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις αρμόδιες αρχές σε τουλάχιστον μία χώρα.

Ωστόσο, ένα ζήτημα συνέχισε να ταράζει το μυαλό τόσο του κοινού όσο και των ειδικών στον τομέα της υγείας: Ποιες παρενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα εμβόλια, πόσο συχνά και υπό ποιες συνθήκες; Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στους διάφορους τύπους εμβολίων περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, καθώς οι κυκλοφορίες εμβολιασμού έχουν προχωρήσει σε όλο τον κόσμο, μερικοί άνθρωποι έχουν επισημάνει μια πιθανή παρενέργεια που τροφοδοτεί τις υπάρχουσες συζητήσεις σχετικά με το χάσμα δεδομένων φύλου στην ιατρική έρευνα: Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές αλλαγών στους εμμηνορροϊκούς κύκλους μετά τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα αυτού του φαινομένου είναι επί του παρόντος σπάνια.

Πληροφορίες που έλαβαν οι Times δείχνουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας έλαβε σχεδόν 4.000 αναφορές αλλαγών στις περιόδους των γυναικών μετά από το εμβόλιο μέχρι τις 17 Μαΐου 2021. Από αυτές, 2.734 περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά το εμβόλιο oxford-AstraZeneca, 1.158 εμφανίστηκαν μετά το εμβόλιο Pfizer-BioNTech και 66 εμφανίστηκαν μετά το εμβόλιο της Moderna.

Λόγω αυτών των αναφορών, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα. Πώς μπορεί να αλλάξει ο εμμηνορροϊκός κύκλος ενός ατόμου μετά από ένα εμβόλιο; Αυτές είναι παρενέργειες που πραγματικά σχετίζονται με τον εμβόλιο ή οφείλονται στο άγχος και άλλες αλλαγές στη ζωή που μπορεί να συμπίπτουν με τη λήψη του εμβολίου;

Βαριές περίοδοι και σημαντική αιμορραγία

Η Katharine Lee, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Washington στο St. Louis, και η Kathryn Clancy, αναπληρώτρια καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Urbana-Champaign, αποφάσισαν να αρχίσουν να ερευνούν το φαινόμενο των αλλαγών περιόδου μετά από ένα εμβόλιο COVID-19 αφού και οι δύο βίωσαν κάποιο είδος αλλαγής στους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους μετά τη λήψη των δικών τους εμβολίων.

"Μου συνέβη πρώτα, και επικοινώνησα με μερικές από φίλες μου που ήξερα πως εμβολιάστηκαν και τις ρώτησα αν είχαν παρατηρήσει τίποτα μετά το εμβόλιο COVID-19, και μερικές σημείωσαν ότι η περίοδός τους ήταν λίγο χειρότερη από το συνηθισμένο ή είχαν κράμπες", λέει η Δρ Lee στο Medicalnewstoday.com.

H Δρ Clancy σημείωσε, κρίνοντας από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ήταν σε θέση να συλλέξει ότι "ως επί το πλείστον, το πιο συνηθισμένο στην πραγματικότητα είναι να μην συμβεί τίποτα. Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών που βιώνουν αυτή την παρενέργεια, φαίνεται ότι η πιο κοινή είναι - για τις γυναίκες που έχουν επί του παρόντος εμμηνόρροια - ότι η περίοδός τους είναι βαρύτερη και μερικές φορές μεγαλύτερη σε διάρκεια, ενώ όσες δεν έχουν επί του παρόντος εμμηνόρροια επειδή λαμβάνουν σε μακράς δράσης αντισυλληπτικά ή είναι τρανσέξουαλ και λαμβάνουν ορμόνες που επιβεβαιώνουν το φύλο ή είναι μετεμμηνοπαυσιακές, παρουσίασαν σημαντική αιμορραγία".

Η Sabrina, η οποία είναι 40 ετών, παρουσίασε κηλίδες για 2 εβδομάδες μετά τη λήψη του πρώτου της εμβολίου COVID-19. Στη συνέχεια, είχε μια πολύ βαριά περίοδο. "Οι περίοδοί μου είναι συνήθως ακριβώς κάθε 30 ημέρες και αρκετά ελαφριές", είπε στο Medicalnewstoday.com. "Τον μήνα που ακολούθησε την πρώτη μου δόση, είχα για 2 εβδομάδες τη βαρύτερη περίοδο που είχα από τα 20 μου, κυριολεκτικά πλημμυρίζοντας τα ταμπόν".

Από τότε, βιώνει ελαφριά αιμορραγία μεταξύ των περιόδων και βαρύτερη αιμορραγία τη στιγμή που κανονικά θα είχε περίοδο.

Μια άλλη αναγνώστρια, η Louise, είπε στο MedicalΝewsΤoday ότι είχε βιώσει "τη χειρότερη περίοδο της ζωής της" μετά τη λήψη ενός εμβολίου oxford-AstraZeneca.

Διαβάστε Επίσης

Τι μπορεί να το εξηγήσει και ποιος κινδυνεύει;

Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές ποιοι μπορεί να είναι οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτές τις αλλαγές περιόδου και ποιος μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο από αυτές.

"Εάν επρόκειτο να κάνω μια εικασία, θα έλεγα ότι εάν κάποια έχει ήδη μια διαταραχή που θα μπορούσε να επηρεάσει την αιμορραγία και την πήξη ή είχε προβλήματα με αιμορραγία και θρόμβωση στο παρελθόν, [...] αυτός είναι ένας λόγος για να μιλήσει πρώτα με το γιατρό της εάν δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, απλά για να δει αν έχει σκέψεις για το αν ένα εμβόλιο είναι καλύτερο από ένα άλλο (όσον αφορά τον μετριασμό τυχόν κινδύνων παρενεργειών)", λέει η Kathryn Clancy.

Άλλοι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι οι μοναδικές ορμόνες που έχει κάθε γυναίκα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στο πώς βιώνουν τις περιόδους τους μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου. Το υψηλό επίπεδο οιστρογόνων, η κορτιζόλη, η λεγόμενη ορμόνη του στρες, αλλά και γενικότερα το άγχος του εμβολίου ή άλλων στρεσογόνων παραγόντων της ίδιας της πανδημίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περίοδο. Το ίδιο εικάζουν πως συμβαίνει και με τα υποκείμενα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ακόμη, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το ενδεχόμενο οι λεγόμενες αντιδράσεις να είναι συμπτωματικές.

Πόσο διαρκούν αυτές οι αλλαγές;

Όπως διαβάζουμε στο ίδιο site στο οποίο μίλησαν ειδικοί ιατροί, οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι για τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και γρήγορα επιλύονται. Έτσι, όταν οι γυναίκες αναφέρουν αλλαγές στην περίοδό τους, είναι συνήθως μόνο στον άμεσο κύκλο τους, με τους επόμενους κύκλους να επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση.

Σε περιπτώσεις αλλαγών στους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους μετά τη λήψη ενός εμβολίου συνίσταται:

  • Για τυχόν χαμένες περιόδους, να γίνεται πάντα ένα τεστ εγκυμοσύνης.
  • Για τυχόν πόνο ή σημαντικές - επίμονες αλλαγές στην εμμηνόπαυση, να υπάρξει άμεσα επικοινωνία με έναν επαγγελματία υγείας. Οι κύκλοι είναι βιολογικά πολύπλοκοι, οπότε μια ποικιλία πραγμάτων μπορεί να τους επηρεάσει.

Τα οφέλη υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν ενέχουν κινδύνους για τη γονιμότητα.

"Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό πρόκειται να επηρεάσει τη γονιμότητα", τόνισε η Δρ Lee προσθέτοντας, "Στην πραγματικότητα, υπάρχουν γυναίκες που έχουν μείνει έγκυοι που νόμιζαν ότι η περίοδός τους δεν ήρθε, αλλά ήταν έγκυοι και μας πλησίασαν ξανά για να μας πουν δεν είναι ότι ήταν αργά, είμαι έγκυος. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι η νόσηση με COVID-19 είναι πολύ, πολύ χειρότερη για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, για τη μελλοντική γονιμότητα και την περίοδό σας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i