Γυναικολογική υγεία | Η πλήρης θωράκιση από τις ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει και επισήμως η εποχή σου.

summer girl iStock

Καλοκαίρι, μια λέξη - τόσες αναμνήσεις. Ιδανικά, δεν θα έπρεπε να κατηγοριοποιείται μαζί με τις υπόλοιπες εποχές, αφού ετσι αδικείται και μειώνεται η αξία του. Αντ' αυτού, η θέση που του αρμόζει είναι στη λίστα με τα συναισθήματα.

Το καλοκαίρι είναι αίσθηση: Αίσθηση ανεμελιάς, ηλιοκαμμένης ελευθερίας και αλμυρής ξεγνοιασιάς. Είναι η ευκαιρία να απελευθερώσεις εκείνο το μικρό παιδί που έχεις μέσα σου, που αναζητά να χαρεί, να παίξει και να εκφραστεί μετά από όλη αυτή την περίοδο που ήταν εγκλωβισμένο κάτω από τα βαριά χειμερινά ρούχα και τις ακόμη πιο βαριές χειμερινές υποχρεώσεις.

Μην αφήσεις αυτό το παιδί απροστάτευτο

Μπορεί τα "κανονικά" παιδιά να επαναπαύονται στις δάφνες της μητρικής προστασίας και προσοχής, εμείς ωστόσο καλούμαστε να γίνουμε η μαμά του εαυτού μας και να μην ξεχνάμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μας κρατήσουν ασφαλείς και θα μας αφήσουν να απολαύσουμε υγιείς την καλοκαιρινή μαγεία.

Η προσοχή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αυτο-αγάπης

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς (αν κάτι χαρακτηρίζει τα παιδιά άλλωστε είναι εκείνη η πάντοντε αφοπλιστικά σκληρή τους ειλικρίνεια), το καλοκαίρι ενέχει και μερικούς επιπλέον κινδύνους. Ένας από αυτούς, απόλυτα συνδεδεμένος με την την εν λόγω εποχή αλλά και το φύλο μας, δεν είναι άλλος από τις ουρολοιμώξεις.

Η ουρολοίμωξη "λατρεύει" τη γυναίκα. Ήρθε η ώρα να αποδείξεις ότι εσύ τη λατρεύεις περισσότερο.

Γνώρισε καλύτερα τον εχθρό για να τον εξολοθρεύσεις: Οι ουρολοιμώξεις είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνους τους τοξικούς ανθρώπους που δεν αντέχεις να βλέπεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, επανέρχονται με ακόμη πιο έντονα συμπτώματα τις περισσότερες φορές.

Πρόκειται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από τους ιούς. 

Οι ουρολοιμώξεις έχουν μια άκρως σεξιστική θεώριση της ζωής

Ποιο πρώτο και δεύτερο κύμα φεμινισμού και ποια Simone de Beauvoir; Οι ουρολοιμώξεις (δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο), καθίστανται εξαιρετικά συχνές στις γυναίκες. 

Τα νούμερα μίλησαν και ήταν και εκείνα φοπλιστικά ειλικρινή, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, το γυναικείο φύλο είναι εκείνο που κινδυνεύει περισσότερο από το ανδρικό όσον αφορά τα επεισόδια ουρολοίμωξης.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα τους μήνες του καλοκαιριού - ναι τότε που είσαι πιο ανέμελη και ελεύθερη. Η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κολύμπι σε βρόμικες θάλασσες ή πισίνες, η επαφή με μολυσμένη άμμο και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μερικοί από τους λόγους.

Αντιμετώπιση -  Η πλήρης θωράκιση από τις ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

Όπως είπαμε, καλείσαι να γίνεις η προστατευτική μητέρα του εαυτού σου και να σε προστατεύσεις όπως θα έκανε εκείνη. Τα κακά νέα είναι πως η ουρολοίμωξη χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, γιατί αν δεν θεραπευτεί υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί στα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα καλά νέα είναι πως αν ακολουθήσεις μερικές απλές και σωτήριες συμβουλές, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Σωστή διατροφή και κατάλληλη ενίσχυσή της

Έχουμε την τύχη να υπάρχουν πλέον στη διάθεσή μας εξαιρετικά εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο. Αυτό που με έχει "σώσει" από τις ουρολοιμώξεις (που για εμένα είχαν γίνει συνώνυμο του καλοκαιριού για πολλά χρόνια) είναι το Super 8 Plus Microbiota.

 

MedMelon
MedMelon

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Άκου τα χαρακτηριστικά του Super 8 Microbiota και θα καταλάβεις.

  • Είναι ενισχυμένη προβιοτική φόρμουλα, ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων και Candida
  • Περιέχει 42 δις εγγυημένα ζωντανά βακτήρια ανά κάψουλα -κατά το χρόνο παραγωγής- και 25 δις -στην ημερομηνία λήξης-.
  • Αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση των βακτηρίων που προσβάλλουν το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα
  • Δρα επανορθωτικά στο σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου -κοιλιοκάκη (όταν τοξίνες, μακρομόρια, μικρόβια, άπεπτες τροφές και απόβλητα περνούν στην κυκλοφορία)
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ιδανικό κατά τη διάρκεια και μετά από αντιβιώσεις
  • Δεν περιέχει γλουτένη
  • Κατάλληλο και για χορτοφάγους

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; 

  • Το Super 8 Microbiota είναι ένα πολύ ισχυρό προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο με 8 εξειδικευμένα στελέχη για τη μείωση του πολλαπλασιασμού των εχθρικών παθογόνων (όπως Candida albicans και E.Coli) και την επαναφορά της υγείας στο λεπτό έντερο και το ουρογεννητικό
  • Η μεγάλη συγκέντρωση του Super 8 Microbiota σε L.Acidophilus βοηθά στην άμυνα του οργανισμού και καταστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν τις κολπικές λοιμώξεις.

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η διατήρηση της υγείας του εντέρου βασίζεται πρωτίστως στην παρουσία των "φιλικών" βακτηρίων. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, το άγχος και η λήψη αντιβιοτικών προκαλούν την υπερανάπτυξη παθογόνων δημιουργώντας πεπτικά προβλήματα, φουσκώματα, αέρια και είναι ικανά να προξενήσουν αλλεργικές αντιδράσεις και λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος. 

Τα φιλικά βακτήρια του Super 8 Plus Microbiota, ενισχύουν τη φυσική μικροχλωρίδα του λεπτού εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τη διαθρεπτική απορρόφηση, ενώ αποτρέπουν την ανάπτυξη και τη μετανάστευση των παθογόνων συστηματικών αποικισμών, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες.

Ο συνδυασμός είναι το "κλειδί"

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν συνεπικουρικά σε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία ειδικά για τη μείωση του κινδύνου ουρολοιμώξεων, πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, το καρπούζι και οι πιπεριές.

Ακόμη, συνίσταται η κατανάλωση γαλακτοκομικών με προβιοτικά, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, αλλά και φυτικών ινών που προάγουν τη σωστή κινητικότητα του εντέρου, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια και πολλά είδη λαχανικών.

Τέλος, δύο superfoods που μπορείς να εντάξεις στην αντι-ουρολοιμωξιακή διατροφή σου είναι ο ανανάς και τα cranberries, που εμποδίζουν τα μικρόβια να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι των τοιχωμάτων του ουροποιητικού.

Πολύ νερό την ημέρα, κάνει την αφυδάτωση και τον κίνδυνο ουρολοίμωξης (λίγο πιο) πέρα

Πες μου κάτι που το νερό δεν μπορεί να κάνει! Ειδικά το καλοκαίρι, η κατανάλωση οκτώ με δέκα ποτηριών νερού ημερισίως βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από το ουροποιητικό σύστημα. Η πρόσληψη άφθονων υγρών σε συνδυασμό με την αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης είναι από τις πιο δυνατές και υποσχόμενες προσθήκες στο οπλαστάσιό σου για ένα "ουρολοίμωξη-free" καλοκαίρι.

Μην αναβάλλεις την επίσκεψη στην τουαλέτα

Η αναστολή της έντονης επιθυμίας για ούρηση μπορεί να βλάψει σε βάθος χρόνου την κύστη, ενώ τα ούρα που παραμένουν σε αυτή επιτρέπουν στα μικρόβια να αναπτυχθούν. Μην αναβάλλεις λοιπόν για αργότερα την επίσκεψη στο WC, ενώ αν πρόκειται για τουαλέτες δημόσιας χρήσης, απόφυγε σε κάθε περίπτωση την επαφή με το καπάκι.

Extra tips για να αποφύγουμε την ουρολοίμωξη το καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο:

  • Σκουπιζόμαστε από μπροστά προς τα πίσω, για να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια στην ουρήθρα και τον κόλπο
  • Αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικών και ειδών υγιεινής με αποσμητικό (αρωματικά) μέσα στον κόλπο. 
  • Αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα 
  • Αποφεύγουμε τα συνθετικά εσώρουχα και προτιμάμε τα βαμβακερά
  • Μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιούμε την τουαλέτα
  • Αλλάζουμε το μαγιό μετά το μπάνιο
  • Δεν καθόμαστε απευθείας πάνω στην άμμο, αλλά απλώνουμε μια πετσέτα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i