Ήρθες σε επαφή με κρούσμα και είσαι εμβολιασμένη: Τι αλλάζει στις οδηγίες

Μέχρι τώρα, οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα απλά συστήνεται να παρακολουθούνται. Τι αλλάζει πλέον;

γυναίκα στο σπίτι istock

Αυτό που σύστηναν μέχρι χθες οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς για τους εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με κρούσμα είναι παρακολούθηση για τυχόν συμπτώματα. Ωστόσο ο αμερικανικός φορέας υγείας CDC μόλις εξέδωσε νέα οδηγία που πιθανώς σχετίζεται με τη δυναμική του στελέχους Δέλτα.

Ήρθες σε επαφή με κρούσμα και είσαι εμβολιασμένη: Τι αλλάζει στις οδηγίες

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τι αλλάζει στις οδηγίες του CDC σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή θεωρούν ότι νοσούν. Οι οδηγίες αυτές ως τώρα συνιστούσαν την παρακολούθηση συμπτωμάτων, και επί συμπτωμάτων τη διενέργεια τεστ. 

Διαβάστε Επίσης

Πλέον η επίσημη σύσταση προς όλους είναι, εφόσον έρθουν σε επαφή με κρούσμα, να υποβληθούν σε τεστ, 3 με 5 μέρες μετά την έκθεση, και όχι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα. Αυτό πιθανά συσχετίζεται με την επέλαση του στελέχους Δέλτα έναντι στο οποίο δεν παρέχουν πλήρη προστασία τα υπάρχοντα εμβόλια.

Από το CDC δεν προσδιορίζεται η φύση του τεστ, ενώ η οδηγία αυτή δεν είναι επίσημη αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη. Εάν όμως σου συμβαίνει αυτό που περιγράφεται στην ανακοίνωση, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου ώστε να σε κατευθύνει.

Η γενική σύσταση του CDC είναι μετά την έκθεση σε πιθανό κρούσμα η συνεχής χρήση της μάσκας για 14 μέρες ή μέχρι ένα αρνητικό τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό τότε αυτομάτως το άτομο τίθεται σε καραντίνα για τουλάχιστον δέκα ημέρες ή αν εμφανίσει συμπτώματα, τότε πέραν των 10 ημερών πρέπει κανείς να μην έχει συμπτώματα τουλάχιστον για 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Αυτές είναι οι νεότερες οδηγίες που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την κοινωνία από την πιθανή διασπορά COVID-19, ακόμα και από εμβολιασμένα άτομα που μπορεί να εκτεθούν στον ιό.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i