Τα οφέλη της ρόκας που θα σε κάνουν να τη θέλεις στο πιάτο σου

Η ρόκα προσφέρει μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία που σίγουρα θα πείσουν κάποιον να θέλει να την εντάξει σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή του.

rocket salad iStock

Πικάντικη και πιπεράτη, η ρόκα έχει μια τολμηρή, γεμάτη γεύση αποτελώντας εναλλακτική λύση για τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι ή το λάχανο. Αλλά τι έχει να προσφέρει από διατροφικής άποψης;

Αποδεικνύεται ότι έχει αρκετά. Το φυλλώδες πράσινο είναι καλή πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων και περιέχει αντιοξειδωτικά που προσφέρουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, ενώ παράλληλα χορταίνει.

Διαβάστε Επίσης

Οφέλη ρόκας

Πέραν των παραπάνω, η ρόκα προσφέρει μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία που σίγουρα θα πείσουν κάποιον να θέλει να την εντάξει σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή του:

1. Μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους

Η ρόκα έχει εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα: Με 90 τοις εκατό νερό, καταλαμβάνει πολύ χώρο στην κοιλιά για πολύ, πολύ λίγες θερμίδες. Προσθέτοντάς την στο γεύμα σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί λιγότερες θερμίδες για να χορτάσει και να νιώσει ικανοποιημένος, που είναι δύο απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

2. Μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση

Το φυλλώδες λαχανικό είναι φορτωμένο με φυσικά νιτρώδη, ενώσεις που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσουν τη σωματική απόδοση μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου που πρέπει να προσλάβει κάποιος ενώ είναι δραστήριος.

Με άλλα λόγια, αν φάει μια σαλάτα ρόκα για μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να του επιτρέψει να πιέσει τον εαυτό του περισσότερο ή σκληρότερα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αργά το απόγευμα.

3. Προάγει την υγιή αρτηριακή πίεση

Εκτός του ότι είναι πλούσια σε νιτρώδη που ενδεχομένως μειώνουν την πίεση, η ρόκα είναι μια πρώτης τάξεως πηγή καλίου - 2 φλιτζάνια προσφέρουν το ίδιο με 3 1/2 μεσαίες μπανάνες. Το μέταλλο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ωθεί το σώμα να αποβάλλει περισσότερο νάτριο, τα οποία μαζί μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο.

4. Διατηρεί τα μάτια σε εγρήγορση

Όλο αυτό το μπλε φως στο οποίο εκτίθενται τα μάτια όταν κοιτάνε ασταμάτητα το laptop και το τηλέφωνο μπορεί να αθροιστεί σε σοβαρή βλάβη με την πάροδο των ετών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Η ρόκα λοιπόν είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προστατεύουν την υγεία των ματιών και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της βλάβης που προκαλείται από το μπλε φως.

5. Προωθεί τα ισχυρά οστά

Η ρόκα έχει αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά είναι γεμάτη με βιταμίνη Κ, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να χτίσει και να διατηρήσει πυκνά, γερά οστά.

Η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάγματα, ειδικά αργότερα στη ζωή, αλλά η τακτική κατανάλωση ρόκας βοηθά κάποιον να χορτάσει: 2 φλιτζάνια από το πράσινο έχουν μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ.

6. Μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι συνολικά πιο υγιείς - και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ειδικότερα, τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες Β στα φυλλώδη χόρτα, όπως η ρόκα, πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από βλάβες στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μόλις 2 έως 3 μερίδων του φυλλώδους χόρτου την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του μαστού και του δέρματος.

Διαβάστε Επίσης

Τι προσφέρει λοιπόν στην πραγματικότητα αυτό το πικάντικο πράσινο, από την άποψη των αριθμών;

Δύο φλιτζάνια ωμής ρόκας - περίπου όσο θα χρησιμοποιούσε κανείς για να σχηματίσει τη βάση μιας σαλάτας μεγέθους γεύματος - αποδίδουν:

  • 40 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάριο υδατάνθρακες
  • 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 1,5 χιλιοστόγραμμα καλίου
  • 48 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α
  • 64 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 39 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος
  • 19 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
  • 0,5 χιλιοστόγραμμα σιδήρου

Σε γενικές γραμμές, τα σκούρα φυλλώδη χόρτα όπως η ρόκα τείνουν να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα πολύ ανοιχτόχρωμα. Αυτό καθιστά τη ρόκα μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή από ό,τι, ας πούμε, το μαρούλι ρόμινο ή το μαρούλι iceberg. Παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όσο τα χόρτα όπως το λάχανο, το σέσκουλο, τα λαχανάκια, το σπανάκι ή το νεροκάρδαμο.

Από την άλλη πλευρά, η ρόκα εξακολουθεί να είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία, οπότε αξίζει να καταναλώνεται τακτικά.

Αλλεργίες στη ρόκα

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να απολαύσει τη ρόκα με μέτρο χωρίς πρόβλημα. Αλλά είναι πιθανό να είναι κανείς αλλεργικός στη ρόκα (ειδικά στην ωμή ρόκα), και μπορεί να είναι πιο επιρρεπής αν έχει ιστορικό αλλεργίας στο γρασίδι ή στη γύρη.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στη ρόκα δεν το γνωρίζουν μέχρι να φάνε μια μπουκιά και να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στο στόμα, αίσθημα πνιγμού στον λαιμό ή ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή.

Ευτυχώς, οι αλλεργίες στη ρόκα είναι αρκετά σπάνιες, αλλά αν παρατηρηθούν ασυνήθιστα συμπτώματα λίγο μετά την κατανάλωση ρόκας, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Θα πρέπει επίσης να προσέχει πολύ κανείς την κατανάλωση ρόκας (ή την κατανάλωση άλλων σκούρων πράσινων λαχανικών) εάν παίρνει κάποιο φάρμακο για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο πήζει το αίμα και να κάνει τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν χρειάζεται να αποφεύγουν εντελώς τη ρόκα, απλώς φροντίζουν να μην ξεφύγουν. Δύο φλιτζάνια ρόκα προσφέρουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης Κ. Καλό είναι να διατηρείται η πρόσληψη φυλλώδων λαχανικών σταθερή από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i