3 λόγοι που ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19

Όσο ερευνούν τη νόσο οι επιστήμονες τόσο πιο κοντά σε απαντήσεις καταλήγουν.

γυναίκα διαβήτης σάκχαρο istock

Γνωρίζουμε από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ότι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν και να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19. 
ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. Το λόγο που συμβαίνει αυτό ερευνούν παγκοσμίως οι ειδικοί και φαίνεται ότι έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένες απαντήσεις. 

3 λόγοι που ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19

Έχει βρεθεί ότι στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη υπάρχει υψηλότερη "συγγένεια" του ιού με το κύτταρο-στόχο, άρα ο ιός βρίσκει πιο εύκολα και γρήγορα το δρόμο για να μπει στα κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι είναι ελαττωμένη ή πιο καθυστερημένη η αποβολή του ιιού φορτίου στους διαβητικούς. 

Διαβάστε Επίσης

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν μειωμένη λειτουργικότητα των Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων που παίζουν ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, και άρα επηρεάζεται αρνητικά η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στην αρχική φάση της προσβολής από τον ιό. 
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη είναι παχύσαρκοι και έχουν νοσήματα που συνδέονται με την πάθησή τους, όπως προβλήματα στα νεφρά και καρδιαγγειακά νοσήματα, που όλα δυσχεραίνουν την ανταπόκριση του οργανισμού τους στη λοίμωξη.

Τέλος, ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς για την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτοί οι υποδοχείς φαίνεται να επηρεάζονται και από κάποια αντιδιαβητικά φάρμακα με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή άλλα μπορεί να τους εξασθενούν και άλλα να τους ενισχύουν. Αν το τελευταίο αποδειχθεί, παρέχει άλλη μια πιθανή αιτία αυξημένου κινδύνου για COVID-19 σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. 

Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ). 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i