Κοριοί στο κρεβάτι: Κι όμως το χρώμα των σεντονιών παίζει ρόλο

Και μόνο η σκέψη των κοριών στο κρεβάτι μας είναι ανατριχιαστική! Το αναπάντεχο είναι πως έρευνα συσχετίζει το χρώμα των σεντονιών μας με τις πιθανότητες να εμφανιστούν τα ανεπιθύμητα αυτά έντομα.

clean bed woman iStock

Ακόμη και πιο πολύ από τις αράχνες, τα φίδια ή τα ποντίκια, αυτό που πολλοί φοβούνται είναι οι κοριοί- το παράσιτο με το οποίο ακόμη και τα πιο γενναία άτομα ελπίζουν να μην τα βάλουν ποτέ μαζί του. Αυτές οι "αιμορουφήχτρες" όχι μόνο κατακάθονται στους πιο σημαντικούς για κάθε άνθρωπο χώρους, αλλά είναι δύσκολο -και ακριβό- να απαλλαγεί κανείς από αυτά. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας στον αγώνα κατά των κοριών, σύμφωνα με έρευνες: τα κλινοσκεπάσματα.

Τα κόκκινα και μαύρα σεντόνια μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τους κοριούς.

Αν κάποιος θέλει να κάνει το κρεβάτι του λιγότερο ελκυστικό για τους κοριούς και τον εντοπισμό τους ευκολότερο, ίσως να θέλει να αποφύγει είτε τα κόκκινα είτε τα μαύρα σεντόνια.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Entomology διαπίστωσε ότι, μεταξύ μιας ομάδας κοριών του στελέχους Harlan που εκτράφηκαν στο Εργαστήριο Αστικής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το 28,5% προτιμούσε τα καταφύγια που είχαν μαύρο χρώμα, ενώ το 23,4% προτιμούσε εκείνα που είχαν κόκκινο χρώμα.

Διαβάστε Επίσης

Οι προτιμήσεις αυτές ήταν ακόμη πιο έντονες μεταξύ των αρσενικών κοριών που μελετήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 37,5% των αρσενικών κοριών που μελετήθηκαν προτιμούσαν κόκκινα καταφύγια και το 32% προτιμούσαν μαύρα.

Ορισμένα χρώματα ήταν λιγότερο ελκυστικά για τους κοριούς.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι, εκτός από το ότι οι κοριοί έδειχναν σαφή προτίμηση σε μέρη συγκεκριμένου χρώματος, απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό κάποια άλλα χρώματα. Μεταξύ των κοριών που μελετήθηκαν, μόλις το 2,8% επέλεξε πράσινα μέρη και το 6,8% βιολετί.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η χρήση ορισμένων αξεσουάρ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τους κοριούς από το να εγκατασταθούν κάπου: "Αν και χρειάζονται πρόσθετες έρευνες, μπορεί να είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, αφού τραφεί και αναζητήσει καταφύγιο, ένας κοριός θα είναι πιο πιθανό να αναζητήσει καταφύγιο σε μια πιο σκούρα γωνιά παρά σε μια κίτρινη ή πράσινη, αν όλες οι άλλες συνθήκες είναι ίδιες", εξηγεί η Nancy Troyano, PhD, πιστοποιημένη εντομολόγος της Ehrlich Pest Control.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια μόλυνσης από κοριούς που πρέπει κανείς να προσέξει.

Ενώ η αλλαγή του χρώματος των σεντονιών μπορεί να κάνει το κρεβάτι να φαίνεται λιγότερο άνετο μέρος για έναν κοριό, το να παρακολουθεί κανείς στενά τα σημάδια της παρουσίας τους είναι επίσης το κλειδί για να κρατήσει μια μόλυνση μακριά.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός από το να δει τα ίδια τα ζωύφια, "το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι τα περιττώματα των κοριών, τα οποία έχουν μαύρο χρώμα. Στο ύφασμα, αυτά τα περιττώματα μοιάζουν σαν κάποιος να άγγιξε την επιφάνεια με την άκρη ενός μαύρου ανεξίτηλου μαρκαδόρου", λέει η Troyano. Σημειώνει επίσης ότι τα πεταμένα δέρματα, τα οποία έχουν μαυρισμένο χρώμα, μπορούν να υποδείξουν και αυτά το πρόβλημα.

Μερικά tips μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μείνουν οι κοριοί μακριά:

Αν θέλει κανείς να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από κοριούς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τους αποτρέψει από το να εγκατασταθούν στο σπίτι του.

"Αντιμετωπίζω τις βαλίτσες μου σαν να ήταν μολυσμένες και δεν τις φέρνω ποτέ σε χώρο διαβίωσης, όπως το υπνοδωμάτιο. Τις ανοίγω για να τις αδειάσω στο πλυντήριο και τις αποθηκεύω στο υπόγειο ή στη σοφίτα. Για να τις συσκευάσω, βάζω τα πράγματά μου σε ένα καλάθι πλυντηρίου και μεταφέρω το καλάθι στη βαλίτσα", λέει η Troyano. Σημειώνει επίσης ότι οι κοριοί μπορούν να ζήσουν για πάνω από εννέα μήνες χωρίς να τραφούν, οπότε είναι καλύτερο να αποθηκεύονται οι αποσκευές μέσα σε κολλημένη με ταινία σακούλα απορριμμάτων μακριά από τους χώρους διαβίωσης, μέχρι να χρειαστούν ξανά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i