Τι κοινό έχει το αλάτι, τα παυσίπονα και η πολλή πρωτεΐνη στη διατροφή; Μπορεί να βλάψουν τα νεφρά σου!

Ανακάλυψε εδώ τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των νεφρών.

kidneys iStock

Πέρα από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στα νεφρά, υπάρχουν και μερικοί λιγότερο διαδεδομένοι. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Πάρα πολλές πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι μια ουσία απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αλλά αν τα νεφρά δεν λειτουργούν κανονικά, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να τα επιβαρύνει και εν τέλει να χρειάζονται μικρές μερίδες διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης. Τα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι όλες καλές πηγές.

Διαβάστε Επίσης

Αλάτι

Σε ορισμένους ανθρώπους, το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιταχύνει τη βλάβη των νεφρών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ναυτία, έντονο πόνο και πρόβλημα στην ούρηση.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα, όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη τύπου 2 - τις δύο κύριες αιτίες νεφροπάθειας, αλλά και να επηρεάσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους. Επίσης, επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα σε άτομα που έχουν ήδη νεφρική νόσο.

Διαβάστε Επίσης

Αλκοόλ

Η μακροχρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Όμως, μια απλή "κραιπάλη" αλκοόλ (περισσότερα από τέσσερα ή πέντε ποτά σε λιγότερο από 2 ώρες) μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει "οξεία νεφρική βλάβη" και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε σοβαρή νεφρική βλάβη, οπότε και ενδέχεται να χρειαστεί αιμοκάθαρση.

Αναψυκτικά

Αν κάποιος πίνει δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα, ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει νεφρική νόσο. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί κάτι τέτοιο και για τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αφυδάτωση

Τα νεφρά χρειάζονται νερό για να λειτουργούν σωστά. Η ανεπαρκής λήψη νερού - ειδικά αν αυτό συμβαίνει συχνά - μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι πίνει λίγο νερό; Τα ούρα του θα πρέπει να έχουν μια ανοιχτή κίτρινη απόχρωση.

Φάρμακα για τον πόνο

Λαμβάνοντας τακτικά, μεγάλες ποσότητες φαρμάκων κατά του πόνου που χορηγούνται χωρίς συνταγή ( ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, ναπροξένη και ιβουπροφαίνη), μπορεί κανείς να βλάψει τα νεφρά του.

Παράνομες ουσίες

Η χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά με διάφορους τρόπους. Ορισμένα από αυτά τα ναρκωτικά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, μία από τις κύριες αιτίες νεφρικής νόσου.

Υπερπροπόνηση

Η υπερβολικά σκληρή προπόνηση για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει ραβδομυόλυση, μια κατάσταση κατά την οποία ο κατεστραμμένος μυϊκός ιστός διασπάται πολύ γρήγορα. Αυτός ρίχνει στο αίμα ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά.

Για αυτό δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς με την ένταση και τη συχνότητα προπόνησης, αλλά και να αποφεύγει να γυμνάζεται σε υψηλή ζέστη και υγρασία.

Αναβολικά

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν αναβολικά στεροειδή, φάρμακα που λειτουργούν όπως η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, για να αποκτήσουν ακραία μεγάλους μύες. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν ουλές στα μέρη των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα και αυτό να κάνει τα μέρη του σώματος να πρηστούν, να οδηγήσει σε απώλεια πρωτεϊνών από το αίμα και υψηλή χοληστερόλη.

Φάρμακα για την καούρα

Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων, τα οποία μειώνουν το οξύ του στομάχου, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα νεφρά εάν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι πιο πιθανό κάποιος που τα παίρνει να πάθει μακροχρόνια νεφρική νόσο.

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Όταν κάποιος έχει αυτή τη λοίμωξη, το σώμα του παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα, για να την καταπολεμήσει. Τα επιπλέον αυτά αντισώματα μπορεί να εγκατασταθούν στα φιλτραριστικά μέρη των νεφρών και να προκαλέσουν φλεγμονή. Συνήθως δεν διαρκεί πολύ, αλλά η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι μόνιμη για ορισμένους ανθρώπους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i