Ποια είναι καλύτερη, η ηλεκτρική ή η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα;

Ποια είναι καλύτερη, η ηλεκτρική ή η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα και γιατί;

tooth brush iStock

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το θεμέλιο της καλής στοματικής φροντίδας και της πρόληψης. Τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της στοματικής πλάκας, την αιτία της τερηδόνας και των ασθενειών, αλλά ποια θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά προτίμηση;

Οι οδοντίατροι συχνά λένε στους ασθενείς τους ότι τα πιο σημαντικά πράγματα σε ό,τι αφορά το βούρτσισμα των δοντιών είναι να:

  • βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, και λίγο πριν τον ύπνο
  • βουρτσίζουν για τουλάχιστον 2 λεπτά τη φορά
  • μην ξεπλένουν μετά το βούρτσισμα αλλά να φτύνουν για να μην απομακρύνουν το φθόριο της οδοντόκρεμάς τους
  • μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα, διαφορετικά και πάλι, αφαιρείται το φθόριο

Αυτά μπορούν να επιτευχθούν είτε με χειροκίνητη είτε με ηλεκτρική βούρτσα.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες συνιστώνται συχνά για τη βελτίωση της οδοντικής υγιεινής. Το βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα καθαρά και υγιή. Ωστόσο, είναι πιο ακριβές από μια κανονική οδοντόβουρτσα και οι ανταλλακτικές κεφαλές βουρτσίσματος μπορεί επίσης να είναι ακριβές. Οι ηλεκτρικές και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, οπότε η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χειροκίνητη βούρτσα.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Είναι πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση της πλάκας σε δυσπρόσιτες περιοχές

Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι, σε γενικές γραμμές, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αφαιρούν περισσότερη πλάκα και μειώνουν την ουλίτιδα (ασθένεια των ούλων) σε σχέση με τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με μια κανονική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Εάν χρησιμοποιείται μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτές τις δύσκολες περιοχές, ιδιαίτερα στις περιοχές στο πίσω μέρος του στόματος.

Είναι ευκολότερη για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα

Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Μπορεί να είναι χρήσιμη για τα παιδιά που πρέπει να επιβλέπονται κατά το βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9 ετών), καθώς και για όσους έχουν περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα με πάρκινσον, αρθρίτιδα, πάσχοντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άτομα με αναπτυξιακές αναπηρίες.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες επιτρέπουν στον χρήστη να αφήσει την οδοντόβουρτσα να κάνει τη δουλειά για εκείνον και έτσι μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών, ακόμη και με κακή επιδεξιότητα.

Διασφαλίζει το βούρτσισμα για τουλάχιστον 2 λεπτά με ενσωματωμένους χρονοδιακόπτες

Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη, ο οποίος κάνει τον χρήστη να γνωρίζει πόση ώρα βούρτσισε τα δόντια του, σε αντίθεση με τις χειροκίνητες βούρτσες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται για παιδιά, ωστόσο, η αναπαραγωγή ενός τραγουδιού διάρκειας 2 λεπτών κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, είναι πάντα μια εναλλακτική επιλογή.

Όταν έρθει η ώρα για μια νέα οδοντόβουρτσα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να αντικατασταθεί μόνο η κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, οπότε μπορεί να είναι λιγότερο ακριβό από το να αγοραστεί μια πλήρης χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείται ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μιας χρήσης, θα πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως όταν φθαρεί ή τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.

Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση κατά το βούρτσισμα

Τουλάχιστον μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο συγκεντρωμένοι όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Αυτό βελτιώνει τη συνολική εμπειρία των ανθρώπων στο βούρτσισμα και θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει το πόσο καλά καθαρίζουν τα δόντια τους.

Μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία σε άτομα με ορθοδοντικές συσκευές

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα με ορθοδοντικές συσκευές, όπως σιδεράκια, επειδή διευκόλυναν το βούρτσισμα.

Μεταξύ των ατόμων με συσκευές που είχαν ήδη καλή στοματική υγεία, τα επίπεδα πλάκας ήταν περίπου τα ίδια, είτε χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε όχι. Ωστόσο αν δυσκολεύονται να καθαρίσουν το στόμα τους ενώ κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να βελτιώσει τη στοματική τους υγεία.

Αποτελεί διασκέδαση για τα παιδιά

Δεν ενδιαφέρονται όλα τα παιδιά για το βούρτσισμα των δοντιών τους. Εάν μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο ελκυστική για ένα παιδί, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του καλού στοματικού καθαρισμού και στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών.

Είναι ήπια για τα ούλα

Με τη σωστή χρήση, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να βλάπτει τα ούλα ή το σμάλτο, αλλά αντίθετα να προάγει τη συνολική στοματική υγεία. Πολλοί άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για το πολύ σκληρό βούρτσισμα, το οποίο μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων, η οποία είναι επίσης μη αναστρέψιμη. Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν αισθητήρα, ο οποίος στη συνέχεια εκπέμπει ένα έγχρωμο φως όταν ασκείται υπερβολική πίεση, ειδοποιώντας τον χρήστη να βουρτσίζει πιο απαλά.

Διαβάστε Επίσης

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης χειροκίνητης οδοντόβουρτσας

Μειωμένο κόστος

Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι προφανώς φθηνότερες από τις ηλεκτρικές. Ενώ οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν γίνει πιο προσιτές με την πάροδο των ετών, μια καλή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερα χρήματα και οι κεφαλές αντικατάστασης μπορεί να είναι ακριβές.

Μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα εξακολουθεί να καθαρίζει εξίσου καλά

Μια κανονική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα εξακολουθεί να καθαρίζει εξίσου καλά με μια ηλεκτρική. Σύμφωνα με τους οδοντοτεχνίτες, το πώς βουρτσίζει κανείς τα δόντια του είναι πιο σημαντικό από το με τι τα βουρτσίζει. Για να έχει τον καλύτερο δυνατό καθαρισμό από την ηλεκτρική ή την κανονική οδοντόβουρτσά του, πρέπει να καθαρίζει σχολαστικά και συστηματικά δουλεύοντας σε όλο το εσωτερικό και εξωτερικό όλων των δοντιών του.

Μπορεί να μεταφερθεί και στις διακοπές

Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες χρειάζονται συχνή επαναφόρτιση, οπότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνοδεύονται από τον βαρύ φορτιστή τους. Σε περίπτωση ταξιδιού αυτό δεν εξυπηρετεί τη μεταφορά τους με βαλίτσα. Η συσκευασία μιας χειροκίνητης οδοντόβουρτσας σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή και αφήνει περισσότερο χώρο για τους φορτιστές τηλεφώνων, tablet και φορητών υπολογιστών στη βαλίτσα.

Προσφέρει φροντίδα δοντιών

Κατά τη χρήση χειροκίνητης οδοντόβουρτσας, ο χρήστης μπορεί συνειδητά να καταβάλει προσπάθεια να βουρτσίζει απαλά ή να προσπαθήσει να κρατήσει την οδοντόβουρτσα με το λιγότερο ενεργό χέρι του, γεγονός που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση λιγότερης πίεσης, ώστε να αποφευχθεί η μη αναστρέψιμη βλάβη στο σμάλτο των δοντιών και η υποχώρηση των ούλων.

Τέλος, είτε με ηλεκτρική είτε με χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, σημασία έχει να αποφεύγει κανείς δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο του. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να κινείται πάνω από κάθε επιφάνεια των δοντιών σε μικρούς κύκλους υπό γωνία 45 μοιρών, καθώς αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών και ταυτόχρονα κάνει απαλό μασάζ στα ούλα.

Διαβάστε Επίσης

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i