Νταντάδες της γειτονιάς: τι είναι το πρόγραμμα, ποιους αφορά, ποιοι μπορούν να εργαστούν

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξηγεί τι είναι το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς" που πολλοί εργαζόμενοι γονείς περίμεναν με με ενδιαφέρον.

μαμά μωρό istock

Εάν έχεις -ή είχες- μικρό παιδί, γνωρίζεις καλά τι σημαίνει να μπορείς να εξασφαλίσεις τη βοήθεια ενός ανθρώπου για τη φροντίδα του όσο θα εργάζεσαι, με συνθήκες που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του παιδιού χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένεια.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιθυμείς να δουλέψεις με μικρά παιδιά και να μην έχεις βρει μέχρι τώρα την ευκαιρία. Το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς" απαντά σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες και αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα. Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, μας μιλά για το πρόγραμμα αυτό.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς" που σχεδιάζετε. Μιλήστε μας γι’ αυτό και πείτε μας πότε θα ξεκινήσει.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που άνοιξε ο δρόμος για το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς" καθώς ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το πρόγραμμα αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια. 

Με τις "Νταντάδες της Γειτονιάς" στόχος μας είναι οι γυναίκες να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα να μειωθεί η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελήτριες και επιμελητές. Με το πρόγραμμα αυτό βοηθάμε τους γονείς που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καθημερινότητάς τους, προωθώντας παράλληλα την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση".

Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να γίνουν "νταντάδες";

Τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα εγγραφούν σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το μητρώο επιμελητών. Σε πρώτο στάδιο θα εγγραφούν οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και στη συνέχεια οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους με το οποίο θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση για να "προσλάβουν" τη νταντά;

Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης για την συνεργασία με μία "νταντά της γειτονιάς" είναι οι παρακάτω:

-Μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

-Πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους  ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης.

-Γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης.

-Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγραμμένες στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργες.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i