Πόνος στο γόνατο: Τα "Ναι" και τα "Όχι"

Τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύγει κάποιος που υποφέρει από πόνο στο γόνατο;

Γυναίκα με πόνο στο γόνατο istock

Ο πόνος στο γόνατο είναι μια ενόχληση που όλοι, λίγο πολύ, έχουμε κατά περιόδους. Ο ορθοπεδικός είναι ο μόνος που μπορεί με εγκυρότητα να δώσει συμβουλές για το πρόβλημα, ωστόσο οι παρακάτω γενικές οδηγίες είναι χρήσιμες σε όλους μας.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθεί μια λίστα με τα "ναι" και τα "όχι" για τον πόνο στο σημείο αυτό.

Ναι: Να το ξεκουράζεις

Εάν υποφέρεις από πόνο στο γόνατο κάνε ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητες ώστε το γόνατό σου να έχει χρόνο να επουλωθεί. Θα χρειαστεί μόνο 1 ή 2 ημέρες ξεκούρασης για να ανακουφιστεί από ελαφρούς πόνους στο γόνατο, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο.

Όχι: Να μείνεις για καιρό σε ακινησία

Η άσκηση χτίζει ισχυρούς μύες γύρω από τις αρθρώσεις και αυτό βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών. Μόλις το γόνατό σου ξεκουραστεί αρκετά, πρέπει να ξαναβγείς έξω. Οι προπονήσεις στο νερό με χαμηλή αντίσταση ή το tai chi είναι καλές επιλογές, αλλά να μην το παρακάνεις, αλλιώς διακινδυνεύεις περισσότερο πόνο ή τραυματισμούς.

Ναι: Να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο RICE

Η φόρμουλα RICE για την αντιμετώπιση ενός τραυματισμού στο γόνατο είναι η εξής:

  • Ξεκουράζεσαι για μία ή δύο ημέρες ώστε να επουλωθεί ο τραυματισμός.
  • Βάζεις πάγο στο γόνατό του για να ηρεμήσει η φλεγμονή.
  • Συμπιέζεις την άρθρωση με επίδεσμο για στήριξη και για να σταματήσει τη συσσώρευση υγρών.
  • Ανασηκώνεις όσο συχνότερα γίνεται μέσα στη μέρα το γόνατό σου σε ένα μαξιλάρι ή σκαμνί για να περιοριστεί το πρήξιμο.

Όχι: Στα παπούτσια που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό

Ακόμη κι αν δεν υποφέρεις από πόνο στα γόνατα, τα σωστά και ασφαλή παπούτσια είναι σημαντικά. Φρόντισε να φοράς παπούτσια με αντιολισθητική σόλα και επέλεγε παπούτσια με χαμηλό τακούνι που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Ακόμη, είναι σημαντικό οι διάδρομοι και τυχόν σκάλες στο σπίτι να είναι καλά φωτισμένα και απομάκρυνε από τα πατώματα τα αντικείμενα, όπως χαλάκια, που θα μπορούσαν να σε κάνουν να σκοντάψεις.

Διαβάστε Επίσης

Ναι: Διατήρησε φυσιολογικό το βάρος σου

Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τα γόνατα και αυξάνουν τον κίνδυνο επώδυνης αρθρίτιδας και τραυματισμών, ενώ ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα. 

Διαβάστε Επίσης

Όχι: Μην θεωρείς περιττές τις διατάσεις 

Μεγαλώνοντας, οι μύες γύρω από τα γόνατά σου μπορεί να σφίξουν και αυτό να οδηγήσει σε επώδυνους τραυματισμούς. Οι καθημερινές διατάσεις μπορούν να το αποτρέψουν και αυτό και τους μυϊκούς πόνους. Ζήτησε από τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σου να σου δείξει εύκολες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις τους μυς και τις αρθρώσεις πριν βγεις για περπάτημα ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που επιβαρύνει τα πόδια. 

Όχι: Στον ύπνο σε άβολη θέση

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο γόνατό του. Δοκίμασε διαφορετικές θέσεις για τον ύπνο και εάν κοιμάσαι στο πλάι βάλε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σου. Απόφυγε όμως να στηρίζεις το ένα γόνατό σου, λυγισμένο, σε μαξιλάρι - αυτό μπορεί να δυσχεράνει την απεμπλοκή του ποδιού την επόμενη μέρα.

Διαβάστε Επίσης

Ναι: Δοκίμασε ταινίες

Η υποστήριξη ενός πονεμένου, αδύναμου γονάτου με επίδεσμο ή ορθοπεδική ταινία μπορεί να βοηθήσει. Συζήτησέ το με το γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σου και να προσαρμόσει ή να δέσει με ταινία το γόνατό σου, που θα προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο.

Ναι: Άλλαξε αθλητικά παπούτσια 

Τα αθλητικά μας χρειάζονται αλλαγή μετά από ορισμένη χρήση - την οποία συνήθως μετράμε με τα χιλιόμετρα που έχουμε περπατήσει ή τρέξει. Αλλά και κάθε παπούτσι που έχει χάσει το σχήμα και τη στήριξή του είναι σημαντικό να αντικαθίσταται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στα πόδια και τα πέλματα. 

Διαβάστε Επίσης

Ναι: Να μιλήσει με τον γιατρό του

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει μόνος του τον πόνο στο γόνατο. Ο γιατρός μπορεί να του συνταγογραφήσει φάρμακα ή να του κάνει ένεση στεροειδών για να τον βοηθήσει ή επίσης να του μιλήσει για χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση φθαρμένων αρθρώσεων ή συνδέσμων.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i