Είναι ασφαλές το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μία καθ'όλα φυσιολογική κατάσταση και η ερωτική επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι είναι κάτι που δεν χρειάζεται να διακοπεί. Αυτό βέβαια θα το επιβεβαιώσει ο γιατρός... αλλά και η διάθεση του ζευγαριού!

εγκυμοσύνη iStock

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους και η επιθυμία για σεξ μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια των τριμήνων. Όμως, χάρη στις ορμόνες και την αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πολλές γυναίκες βιώνουν ένα έντονο... κύμα σεξουαλικής επιθυμίας. Πέρα όμως από τη σωματική ευχαρίστηση, το τακτικό σεξ ανάμεσα στο ζευγάρι αυτή την περίοδο μπορεί να ωφελήσει τα επίπεδα άγχους τους, τη σχέση τους και την ευεξία τους.

"Μαζί με το αίσθημα βαθύτερης εκτίμησης για το σώμα σας και την αυξημένη αυτοπεποίθηση, αν διαπιστώσετε ότι θέλετε περισσότερο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό", λέει η Lucy Rowett, Sex Coach και σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το συνδρομητικό κουτί οικείων ζευγαριών Pleasy Play.

Διαβάστε Επίσης

Είναι ασφαλές το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Αν οι έγκυες προσπαθούσαν για ένα μωρό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, το να μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ για χάρη της απόλαυσης (και όχι για να μείνουν έγκυες - αφού αυτό το κουτάκι έχει τσεκαριστεί) μπορεί να είναι απελευθερωτικό. "Είναι απολύτως ασφαλές να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", λέει η Julie Bowring, σύμβουλος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο London Gynaecology. "Ορισμένες γυναίκες μπορεί να συμβουλεύονται από την ιατρική τους ομάδα να αποφεύγουν το σεξ, αλλά αν όλα πάνε καλά στην εγκυμοσύνη σας και δεν σας έχει δοθεί η συμβουλή να απέχετε από το σεξ, μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα βλάψει την εγκυμοσύνη σας".

Είναι ασφαλής η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών κατά την εγκυμοσύνη;

Λόγω του μεγέθους και της θέσης της αυξανόμενης κοιλιάς τους, ορισμένοι σεξουαλικοί ελιγμοί μπορεί να γίνουν πιο δύσκολοι καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, και εδώ είναι που τα gadgets μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να ανεβάσουν τη λίμπιντό τους σε ταχύτητα αν αισθάνονται κουρασμένες, να στοχεύσουν στις ζώνες ευχαρίστησης που ίσως δυσκολεύονται να φτάσουν καθώς η κοιλιά τους μεγαλώνει, και είναι επίσης πολύ διασκεδαστικά. Αξίζει επίσης να επενδύσουν σε λιπαντικό με βάση το νερό και ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης για να διατηρήσουν τα πράγματα άνετα.

Το να παραμένουν σεξουαλικά ενεργές -τόσο μόνες σας όσο και με τον σύντροφό τους- μπορεί να τις βοηθήσει να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο κοντά στον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου", λέει η Rowett. "Και μπορεί να σας βοηθήσει να διαλύσετε τους εσωτερικευμένους μύθους ότι οι έγκυες δεν μπορούν να είναι και σεξουαλικές".

Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη θα επηρεάσει το μωρό;

Ο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού δεν υφίσταται και οι έγκυες μπορούν να είναι σίγουρες ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα έχει καμία επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το μωρό προστατεύεται καλά από το αμνιακό υγρό και τους εξαιρετικά ισχυρούς μύες της μήτρας, οπότε - εφόσον έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη - είναι απολύτως ασφαλές να απολαύσουν το σεξ μέχρι να σπάσουν τα νερά.

"Το σεξ δεν βλάπτει το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης" καθησυχάζει η Bowring. "Όταν κάνετε σεξ, το πέος του συντρόφου σας δεν θα φτάσει μέχρι εκεί που βρίσκεται το μωρό σας. Το μωρό σας είναι τοποθετημένο με ασφάλεια μέσα στη μήτρα και δεν θα επηρεαστεί από το σεξ που κάνετε".

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν "ακατάλληλες" στάσεις;

Η εύρεση σεξουαλικών στάσεων που είναι ταυτόχρονα άνετες και ευχάριστες μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι εφικτή - και, για την πλειονότητα των γυναικών, απολύτως ασφαλής. Όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο πιο δύσκολες μπορεί να γίνουν κάποιες στάσεις, οπότε οι έγκυες μπορούν να τροποποιήσουν τις αγαπημένες τους κινήσεις είτε να δοκιμάσουν νέες. 

Τι γίνεται αν είστε έγκυος και δεν έχετε ερωτική επιθυμία;

Επειδή το σεξ είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει ότι όλες οι έγκυες θα έχουν όρεξη! Η πρωινή αδιαθεσία δεν είναι το καλύτερο αφροδισιακό και το rollercoaster της έξαρσης των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η ναυτία, η κούραση, ο πόνος και οι εναλλαγές της διάθεσης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κατακόρυφη πτώση της λίμπιντο.

Έτσι, αν η σεξουαλική επιθυμία δεν υπάρχει, δεν υφίσταται και λόγος ανησυχίας. Πολλές μέλλουσες μητέρες διαπιστώνουν ότι η επιθυμία τους για σεξ αλλάζει κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων της εγκυμοσύνης ή απλώς γίνεται άβολη καθώς μεγαλώνει η κοιλιά τους.

"Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχετε όρεξη για σεξ", λέει η Rowett. "Ειδικά αν είστε επίσης γονείς μικρών παιδιών ή υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να μείνετε μόνη σας και δεν έχετε τη δυνατότητα για σεξ, και αυτό είναι απολύτως εντάξει".

Πότε να απέχουμε από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη μιας εγκύου, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να την συμβουλεύσει να αποφύγει το σεξ. "Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως αν τα νερά σας έχουν σπάσει νωρίς, αν υπάρχουν προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας σας ή αν ο πλακούντας σας βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη σας", λέει η Meg Wilson, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος στο London Gynaecology.

Εάν ο σύντροφός της έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), μπορεί επίσης να την συμβουλεύσει να αποφύγει κάθε κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ. Να χρησιμοποιεί πάντα αντισύλληψη με φραγμό, όπως προφυλακτικά, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας με έναν νέο σύντροφο και αν έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες, να μιλήσει με τον γιατρό ή τη μαία της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i