Κιτ πρώτων βοηθειών για γρίπη, κρυολόγημα και COVID-19: Τι θα πρέπει να βάλεις μέσα;

Τι πρέπει να περιέχουν τα φαρμακεία πρώτων βοηθειών για το σπίτι, το αυτοκίνητο το γραφείο κ.α.;

first aid kit iStock

Η γρίπη, το κρυολόγημα και εδώ και δύο χρόνια και ο COVID-19 ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οργάνωση ενός συγκεντρωτικού κιτ πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνει όσα χρειάζεται κανείς για να γίνει καλά ή να βελτιώσει τα συμπτώματά του, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πρακτική.

Τι θα πρέπει να βάλει κανείς σε αυτό το κιτ;

Αναλγητικά 

Για να βοηθήσει στη μείωση του πυρετού και να ανακουφιστεί από τους δυσάρεστους πόνους του σώματος, μπορεί να έχει πρόχειρα ακεταμινοφαίνη, ναπροξένη ή ιβουπροφαίνη. Ωστόσο, εάν έχει υπέρταση, νεφρική νόσο ή διαβήτη, θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Η ασπιρίνη λειτουργεί επίσης, αλλά δεν πρέπει να δίνεται στα παιδιά. Η ασπιρίνη συνδέεται με μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye στα παιδιά.

Άλλα φάρμακα

Τα αποσυμφορητικά σπρέι μύτης ή σταγόνες με δραστικό συστατικό τη φαινυλεφρίνη ή την ψευδοεφεδρίνη μειώνουν το πρήξιμο στη μύτη και βοηθούν στην αναπνοή. Τα φάρμακα για τον βήχα ή οι σταγόνες με δεξτρομεθορφάνη βοηθούν στον ξηρό βήχα, ενώ εκείνα με γουαϊφενεσίνη μπορούν να καταπραΰνουν τον υγρό βήχα.

Απολυμαντικό χεριών

Για την καλύτερη δύναμη εξόντωσης μικροβίων, πρέπει να πλένει κανείς τα χέρια του με σαπούνι και νερό όποτε μπορεί, αλλά είναι καλή ιδέα να έχει κοντά του και ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλη. Αυτό καλό είναι να φυλάσσεται δίπλα στο κρεβάτι όταν είναι κάποιος άρρωστος και να το χρησιμοποιεί αφού καλύψει τον βήχα ή φυσήξει τη μύτη του. Οι φροντιστές του μπορούν επίσης να πάρουν ένα σπρέι, αφού ελέγξουν τη θερμοκρασία ή ψηλαφίσουν το μέτωπο.

Χαρτομάντιλα

Ο βήχας και η καταρροή μπορεί να είναι χαρακτηριστικά του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19. Με τα χαρτομάντιλα μπορούν να περιορίσουν οι ασθενείς τα μικρόβια, χρησιμοποιώντας τα για να καλύψουν τον βήχα και το φτέρνισμα. Τα χαρτομάντιλα πρέπει να πετώνται αμέσως και, στη συνέχεια, τα χέρια να πλένονται ή να απολυμαίνονται.

Διαβάστε Επίσης

Θερμόμετρο

Ακόμη και αν δεν αισθάνεται πως έχει πυρετό, ο ασθενής είναι καλή ιδέα να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, ώστε να έχει μια καλή ένδειξη για το σώμα του. Χρειάζεται επίσης ένα θερμόμετρο σε περίπτωση που κάνει πυρετό και πρέπει να αναφέρει τη θερμοκρασία του στον γιατρό.

Μάσκα

Είναι καλύτερο ο ασθενής να κρατά αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους όταν έχει μια ίωση, αλλά αν μοιράζεται με άλλους το σπίτι του ή πρέπει να πάει στο γραφείο του γιατρού, μια μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα μικρόβια για τον εαυτό του.

Απολυμαντικό σπρέι

Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID-19 είναι όλα ασθένειες που μεταδίδονται με τον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ταξιδεύουν μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα. Έτσι, όταν κάποιος είναι άρρωστος, πρέπει να σκουπίζει τα σημεία που αγγίζει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Πολλά υγρά

Το σώμα του ασθενούς χάνει πολλά υγρά λόγω του πυρετού, της καταρροής και του βήχα. Το νερό είναι καλό, αλλά πρέπει να προμηθευτεί και άλλα είδη ποτών. Ο ζωμός, το ζεστό τσάι ή τα ποτά με ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι όλα ευεργετικά για την ενυδάτωση.

Υγραντήρας

Ένας υγραντήρας ψυχρής ομίχλης φυσάει μικροσκοπικά σταγονίδια νερού στον αέρα για να βοηθήσει ώστε να διατηρηθούν οι αεραγωγοί υγροί και να διευκολυνθεί η απόφραξη και ο ξηρός βήχας. Οι ιοί είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν σε υγρό αέρα από ότι σε ξηρό αέρα, οπότε μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της ασθένειας.

Παστίλιες ψευδαργύρου

Ενώ οι παστίλιες ψευδαργύρου δεν θεραπεύουν τα συμπτώματα, μελέτες δείχνουν ότι αν χρησιμοποιηθούν με το πρώτο σημάδι συμπτωμάτων κρυολογήματος ή γρίπης, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένεια έως και 40%.

Διαβάστε Επίσης

Παλμικό οξύμετρο

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που κουμπώνει στο δάχτυλο και διαβάζει πόσο οξυγόνο φτάνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αν και δεν το χρειάζονται οι ασθενείς με ένα κρυολόγημα ή γρίπη, οι θετικοί στον COVID-19 μπορούν με αυτό να παρακολουθούν πώς τα πάνε. Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου κυμαίνονται μεταξύ 95% και 97%. Οι μετρήσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό σημαίνουν ότι είναι καιρός να συμβουλευτούν έναν γιατρό.

Σημάδι έκτακτης ανάγκης

Πότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στα επείγοντα περιστατικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πότε οι σπιτικές του θεραπείες δεν αρκούν πια. Πρέπει να επισκεφθεί αμέσως έναν γιατρό εάν ο ίδιος ή ένα αγαπημένο του πρόσωπο έχει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, σύγχυση, δυσκολία στο ξύπνημα, επιληπτικές κρίσεις, έντονο μυϊκό πόνο, υψηλό πυρετό ή αδυναμία ούρησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i