Μαξιλάρια λαιμού: Μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τον ύπνο;

Γιατί το πώς κοιμάται κανείς έχει σημασία.

neck pillow iStock

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακουμπά κανείς το κεφάλι του σε ένα ωραίο, αφράτο μαξιλάρι στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο πώς μπορεί να γνωρίζει ότι αυτό στο οποίο ξεκουράζεται είναι και εκείνο που είναι καλύτερο για το σώμα του; Η αλήθεια είναι, πως αν έχει πόνο στον αυχένα ή αν ξυπνά με δυσκαμψία στον αυχένα, σίγουρα δεν είναι το ιδανικό για εκείνον.

Ενδεχομένως να αισθάνεται και να κοιμάται καλύτερα με ένα μαξιλάρι λαιμού. Μερικές φορές ονομάζεται αυχενικό μαξιλάρι επειδή το ανώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (όπου βρίσκεται ο λαιμός) ονομάζεται αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Έρευνες δείχνουν ότι ένα μαξιλάρι με καλή αυχενική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και στη βελτίωση της ξεκούρασης.

Τύποι μαξιλαριών για τον αυχένα

Το καλύτερο μαξιλάρι για τον πόνο στον αυχένα εξαρτάται από πολλά πράγματα - συμπεριλαμβανομένης της θέσης ύπνου, της αιτίας του πόνου στον αυχένα και του τι φαίνεται άνετο στον καθένα. Μερικά συνηθισμένα είδη είναι:

  • Ανατομικά neck rolls
  • Μαξιλάρια D-core, τα οποία έχουν μια εσοχή σε σχήμα D στη μέση για το κεφάλι
  • Τυποποιημένα μαξιλάρια περιγράμματος, που είναι κυματιστά, με μια κατά μήκος εσοχή για το κεφάλι
  • Μαξιλάρια σε σχήμα πετάλου

Τα μαξιλάρια λαιμού διατίθενται σε διάφορα υλικά, όπως πούπουλα, memory foam, βαμβάκι και συνθετικά που μπορούν να απομακρύνουν τη θερμότητα και τον ιδρώτα. Το υλικό που επιλέγει κανείς έχει σημασία, αλλά μόνο αν κάνει το μαξιλάρι να του φαίνεται άνετο. Οι ειδικοί λένε ότι, σε γενικές γραμμές, η άνεση υπερισχύει όλων, αν και το υλικό που κρατά το άτομο δροσερό μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο βαθιά.

Το πώς κοιμάται κανείς έχει σημασία

Το στυλ του μαξιλαριού που επιλέγει μπορεί να βελτιώσει την ξεκούρασή του, αλλά η θέση ύπνου παίζει επίσης ρόλο. Αν ξαπλώνει στο πλάι ή στην πλάτη, είναι το ιδανικό: Αυτές είναι οι καλύτερες θέσεις για τον πόνο στον αυχένα, ενώ το ξάπλωμα που στηρίζεται στο στομάχι είναι η χειρότερη.

Όποια θέση κι αν αρέσει περισσότερο στον καθένα, πρέπει να φροντίσει να επιλέξει ένα μαξιλάρι που υποστηρίζει το φυσικό σχήμα της αυχενικής του σπονδυλικής στήλης.

Όσοι κοιμούνται ανάσκελα: Θέλουν ο αυχένας τους να έχει στήριξη, αλλά όχι να τον επιβαρύνουν. Ένα μαξιλάρι σε σχήμα ρολού στον λαιμό, με ένα μαλακό, επίπεδο μαξιλάρι για να στηρίζει το κεφάλι τους είναι μια καλή επιλογή.

Όσοι κοιμούνται στο πλάι: Για να διατηρήσουν τη σπονδυλική τους στήλη σε ευθεία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μαξιλάρι που παρέχει τη σωστή στήριξη του αυχένα - ένα που είναι ψηλότερο κάτω από τον λαιμό τους σε σχέση με κάτω από το κεφάλι τους. Θα πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να κρατάει το κεφάλι τους ψηλά και επίσης αρκετά σταθερό ώστε το κεφάλι να μην βυθίζεται σε αυτό. Τα μαξιλάρια από λατέξ παρέχουν στήριξη αλλά δεν υπερθερμαίνονται όπως μπορεί να συμβεί με τα memory foam μαξιλάρια. Ένα contoured ειδικά σχεδιασμένο μαξιλάρι είναι κατάλληλο για όσους κοιμούνται στο πλάι.

Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα: Καλό είναι να παραλείψουν τα μαξιλάρια λαιμού και να χρησιμοποιήσουν ένα λεπτό για να κρατήσουν τη σπονδυλική τους στήλη όσο το δυνατόν πιο ευθεία.

Ύπνος εν κινήσει: Όσοι σκοπεύουν να κοιμηθούν στο αεροπλάνο ή σε ένα οδικό ταξίδι - ή ακόμα και σε μια πολυθρόνα, μπορούν να δοκιμάσουν ένα μαξιλάρι σε σχήμα πετάλου. Αυτά στηρίζουν τον αυχένα ώστε να μην πέφτει ή να τραντάζεται προς τη μία πλευρά.

Τι δείχνει η έρευνα

Αν κάποιος βασίζεται στις υπάρχουσες έρευνες για να καθοδηγήσει τις επιλογές του, δεν θα βρει μεγάλη ομοφωνία για τα μαξιλάρια λαιμού. Μια ανασκόπηση πέντε μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2006, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συστήσει τα μαξιλάρια λαιμού για τον πόνο στον αυχένα.

Διαβάστε Επίσης

Μια μελέτη, που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα, συνέκρινε τις επιδράσεις των μαξιλαριών που είναι γεμάτα με νερό, τα roll μαξιλάρια και τα κανονικά στην ποιότητα του ύπνου. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι αυτά με το νερό μείωσαν τον πρωινό πόνο και έκαναν καλύτερη την ξεκούραση σε σχέση με τα άλλα δύο είδη.

Ακόμη μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα roll μαξιλάρι βελτίωσε αισθητά τον χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Διαβάστε Επίσης

Πριν κάποιος επιλέξει το μαξιλάρι του, πρέπει να λάβει υπόψη του ότι κανείς - ούτε οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες, ούτε οι φίλοι και η οικογένειά του - δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εκείνον. Εάν ο αυχένας του πονάει στη μέση της νύχτας ή ξυπνά με δυσκαμψία και πόνο, ίσως βοηθήσει να δοκιμάσει κάποιο μαξιλάρι αυχένα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i