Αέρια στο έντερο: Πώς να σταματήσεις τον πόνο που προκαλείται

Γιατί συμβαίνει, οι φυσικές λύσεις και όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

stomack pain iStock

Γιατί συμβαίνει

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να έχουν αέρια στο έντερό τους. Κάθε μέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν 1 έως 3 λίτρα από αυτά καθώς χωνεύουν την τροφή τους. Αλλά αν τα αέρια δεν μπορούν να βγουν εύκολα, μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν άβολα και φουσκωμένοι.

Τα αέρια μέσα στο σώμα συσσωρεύονται με δύο τρόπους. Κάποια από αυτά ξεκινούν ως αέρας που καταπίνεται μαζί με το φαγητό. Το μεγαλύτερο μέρος τους φεύγει όταν οι άνθρωποι ρευτούν, αλλά ένα μικρό μέρος ρέει μέσα τους. Το παχύ έντερο παράγει το υπόλοιπο αέριο καθώς διασπά την τροφή. Αυτό το αέριο βγαίνει από τα οπίσθια.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι παράγουν περισσότερα αέρια από όσα μπορούν να διαχειριστούν ή κάποια από αυτά κολλάνε μέσα τους. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα τους τούς το "λέει". Μπορεί να νιώθουν πόνο, κράμπες ή ένα αίσθημα κόμπου στην κοιλιά, αίσθημα πληρότητας ή πίεσης, ειδικά στο πάνω μέρος της κοιλιάς, το οποίο μπορεί να είναι φούσκωμα αν έχουν φάει υπερβολικά ή από αέρια.

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχει τρόπος να τρώνε χωρίς να καταπίνουν αέρα, αλλά κάποιες συνήθειες μπορεί να το κάνουν χειρότερο. Αν τρώνε γρήγορα ή μιλάνε καθώς τρώνε, καταπίνουν επιπλέον αέρα. Επίσης, τραβάνε περισσότερο αέρα αν πίνουν με καλαμάκι, μασάνε τσίχλα ή καταναλώνουν σκληρές καραμέλες μεταξύ των γευμάτων. Ακόμα περισσότερος αέρας εισέρχεται αν καπνίζουν. Οι οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά αφήνουν επίσης επιπλέον αέρα.

Υπάρχουν τροφές που παράγουν περισσότερα αέρια από άλλες, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια. Το ίδιο όμως μπορούν να κάνουν και τα φρούτα, όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Τα πίτουρα, το σιτάρι ολικής αλέσεως και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, παγωτό και γιαούρτι) μπορούν επίσης να το κάνουν αυτό.

Όσον αφορά τα ποτά, οι αφρώδεις φυσαλίδες από τα ανθρακούχα ποτά και τη μπύρα απελευθερώνουν αέρα μέσα στο σώμα. Το γάλα, ο χυμός μήλου και ο χυμός αχλαδιού μπορούν επίσης να προκαλέσουν αέρια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το fruit punch και άλλα φρουτοποτά.

Ακόμη, το μάσημα τσίχλας ή καραμέλας με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσει σε αέρια. Ουσίες όπως οι σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη, ίσως πρέπει να περιοριστούν ή αποφευχθούν, όπως και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικές λύσεις

Εκτός από τη διόρθωση της διατροφής και των συνηθειών τρόπου ζωής, μπορεί να λάβει κανείς βοήθεια από φυσικές θεραπείες, όπως το τσάι μέντας ή συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται με γλυκάνισο, κύμινο, κόλιανδρο, μάραθο και κουρκουμά. Όπως με κάθε συμπλήρωμα, πρέπει πρώτα να ρωτά τον γιατρό του αν υπάρχουν παρενέργειες που πρέπει να προσέξει.

Φαρμακευτικές λύσεις

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Τα αντιόξινα που περιέχουν σιμεθικόνη και τα δισκία ενεργού άνθρακα μπορεί να βοηθήσουν.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, το σώμα του δεν μπορεί να διασπάσει τη ζάχαρη στο γάλα (λακτόζη). Τα προϊόντα που χορηγούνται χωρίς συνταγή βοηθούν, ενώ καλό είναι να προτιμούν προϊόντα χωρίς λακτόζη ή προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά.

Κοιλιοκάκη

Εάν κάποιος έχει αέρια από τρόφιμα που περιλαμβάνουν σιτάρι ή κάποια άλλα δημητριακά, ο γιατρός του μπορεί να τον εξετάσει για κοιλιοκάκη, κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να χειριστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Επίσκεψη στον γιατρό

Εάν οι πόνοι είναι αρκετά έντονοι ή συμβαίνουν τόσο συχνά ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ασθενούς, καλό είναι να απευθυνθεί στον γιατρό του, ειδικά εάν έχει και άλλα συμπτώματα όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, συχνή ναυτία ή εμετό, αίμα στα κόπρανα, διάρροια και προβλήματα ή αλλαγές στις κενώσεις του.

Τι θα ελέγξει ο γιατρός

Ο γιατρός θα τον ρωτήσει τι αισθάνεται, θα τον εξετάσει σωματικά και μπορεί να αγγίξει ή να ακούσει την κοιλιά του. Ο ασθενής θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τι τρώει, τι πίνει και πότε πονάει. Εάν έχει άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους ή διάρροια, μπορεί να χρειαστεί περισσότερες εξετάσεις.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i