Πόσο διαρκεί ένα κρυολόγημα; (Μπορεί περισσότερο απ' όσο ελπίζουμε)

Πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε εάν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν;

woman ill iStock

Το κρυολόγημα είναι ενοχλητικό. Μόλις αρχίσει η ρινική καταρροή, η βουλωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος ή ο βήχας, η πρώτη ερώτηση που γεννάται στον άρρωστο είναι πιθανώς: Πότε θα τελειώσει αυτό;

Δυστυχώς, μπορεί να μην είναι τόσο σύντομα όσο ελπίζει. Πόσο διαρκεί λοιπόν ένα κρυολόγημα;

Το τυπικό κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει μεταξύ τριών και 10 ημερών, σύμφωνα με τον Russ Wasylyshyn, MD, μέλος του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Michigan. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από αυτό. Τρεις έως 10 ημέρες είναι απλώς η τυπική διάρκεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ασυνήθιστο το κρυολόγημα να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Στην πραγματικότητα, ο Dr. Wasylyshyn λέει ότι το 25% των ασθενών θα εξακολουθούν να έχουν κάποιο σύμπτωμα 14 ημέρες μετά την έναρξη του κρυολογήματος.

Και ακόμη και όταν το κρυολόγημα έχει περάσει, μπορεί να υπάρχουν ακόμη παρατεταμένες επιπτώσεις για ημέρες -ακόμη και εβδομάδες- μετά. Είναι γνωστό ως μετα-ιικό σύνδρομο και είναι πολύ συχνό, σύμφωνα με τον Dr. Wasylyshyn. Έτσι, ίσως η μύτη του ασθενούς να μην είναι τόσο βουλωμένη, ίσως να μην αισθάνεται τόσο άσχημα, αλλά να έχει ακόμα έναν ελαφρύ βήχα ή έναν πονόλαιμο που τον ενοχλεί. Τις περισσότερες φορές, το μετα-ιικό σύνδρομο έχει τη μορφή βήχα. Και αυτός ο βήχας μπορεί να παραμείνει για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες επιπλέον - αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται πλήρως στον παλιό τους εαυτό σε δύο εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Μήπως το κρυολόγημα παρατράβηξε; 

Αν βήχει κανείς για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την ανάρρωση από το κρυολόγημά του, μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται: Μήπως κάτι άλλο μου συμβαίνει; Είναι κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα;

"Η απάντηση είναι μάλλον όχι", λέει ο Dr. Wasylyshyn. Ένα κρυολόγημα που διαρκεί 14 ημέρες ή ένας παρατεταμένος βήχας που διαρκεί έως και ένα μήνα δεν πρέπει να τον ανησυχεί. Είναι στο σημείο των τεσσάρων εβδομάδων ή μετά το πέρας του μετα-ιικού συνδρόμου όπου θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται να εξεταστεί από γιατρό.

Εάν ο ασθενής του έχει παρατεταμένο βήχα για ένα μήνα και δεν φαίνεται να υποχωρεί, ο Dr. Wasylyshyn θα αναζητήσει πιθανές αιτίες εκτός από το κρυολόγημα.

"Θα θελήσω να κάνω μια ακτινογραφία θώρακα για να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποια μάζα εκεί. Μπορεί να εξετάσω και τεστ πνευμονικής λειτουργίας για να δω αν υπάρχει υποκείμενη ΧΑΠ ή άσθμα", λέει, προσθέτοντας, "Επομένως, οι τέσσερις εβδομάδες δεν είναι το όριο, αλλά είναι το σημείο όπου θα ήθελα να κάνω περισσότερες εξετάσεις".

Και αυτές οι επιπλέον εξετάσεις στις τέσσερις εβδομάδες ισχύουν για όλους - ακόμη και αν είναι υγιείς νέοι. 

Διαβάστε Επίσης

Πότε πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό;

Εκτός από τον βήχα που παρατείνεται για πάνω από ένα μήνα, θα πρέπει επίσης να πάει κανείς στον γιατρό αν παρουσιάσει δύσπνοια ή πυρετό πάνω σε οποιοδήποτε σημείο της ασθένειάς του. Και τα δύο αυτά μπορεί να είναι σημάδια για κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα.

"Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσει μια επίσκεψη στον γιατρό του εάν τα συμπτώματά του επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του", λέει ο Dr. Wasylyshyn.

Τα κρυολογήματα συνήθως ξεκινούν με ένα γαργάλημα στον λαιμό. Από εκεί, εξελίσσονται τις επόμενες δύο ημέρες σε μια μικρή συμφόρηση των ιγμορείων, σε βήχα και στη συνέχεια σε ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Το κρυολόγημα κορυφώνεται συνήθως τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα. Μετά από αυτό, τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια και στη συνέχεια βελτιώνονται. Αν αντίθετα τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία ότι αυτό που αντιμετωπίζει είναι κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα.

Όσο περισσότερο διαρκεί ένα κρυολόγημα σημαίνει ότι τόσο χειρότερο είναι;

"Όχι, τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι πρόκειται για έναν πιο ιογενή ιό", σύμφωνα με τον Dr. Wasylyshyn. Οπότε ναι, είναι άσχημο να πρέπει να αντιμετωπίσει ο ασθενής ένα κρυολόγημα για 14 ημέρες σε σύγκριση με πέντε, αλλά επειδή είναι μεγαλύτερης διάρκειας δεν σημαίνει ότι το κρυολόγημά του ήταν πιο σοβαρό.

"Το πόσο διαρκεί ένα κρυολόγημα εξαρτάται πραγματικά μόνο από την αντίδραση του σώματός του σε αυτό. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ανοσοκατασταλμένος μπορεί να έχει ένα κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο".

Ένα κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει πολύ. Πρέπει ο ασθενής να μείνει σπίτι και να απέχει από τη δουλειά του όλο αυτό το διάστημα;

Εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο του μετα-ιικού συνδρόμου, πιθανότατα δεν είναι πλέον μεταδοτικός, σύμφωνα με τον Dr. Wasylyshyn. Αλλά αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην περίοδο που η μύτη του είναι βουλωμένη, κρυώνει και φτερνίζεται, θα πρέπει να υποθέσει ότι μεταδίδει το κρυολόγημα. "Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μείνετε σπίτι", λέει προσθέτοντας, "Είναι δυνατόν να πάτε υπεύθυνα στη δουλειά σας με κρυολόγημα".

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το 2021, όταν ήδη λαμβάνονται προφυλάξεις κατά του COVID-19. Η χρήση μάσκας θα μειώσει τη μετάδοση του κρυολογήματος. Η τήρηση της υγιεινής των χεριών στο γραφείο είναι επίσης το κλειδί -ιδιαίτερα αν κάποια βλέννα από τη μύτη ή το λαιμό του ασθενούς αγγίξει τα χέρια του. Αυτός "θα ήταν ο τρόπος για να περιορίσετε την εξάπλωση χωρίς να χρειαστεί να αναστατώσετε εντελώς τη ζωή όλων με το να μείνουν στο σπίτι με ένα κρυολόγημα", εξηγεί ο Dr. Wasylyshyn.

Υπάρχει τρόπος να συντομεύσει η διάρκεια ενός κρυολογήματος;

Η έρευνα δεν είναι σαφής σε αυτό. Υπήρξαν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι αν πάρει ο ασθενής εχινάκεια, ψευδάργυρο ή προβιοτικά ακριβώς στην αρχή του κρυολογήματος, αυτό θα μπορούσε να συντομεύσει το κρυολόγημά του, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εξαιρετικά σαφή, όπως ξεκαθαρίζει ο ειδικός.

Αντ' αυτού, μπορεί να δοκιμάσει φάρμακα όπως το Tylenol ή το Robitussin. Δεν θα κάνουν στην πραγματικότητα το κρυολόγημά του να συντομεύσει, αλλά μπορούν να τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα βραχυπρόθεσμα. Βέβαια, οι επιδράσεις των φαρμάκων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο και το αντίστροφο.

Γιατί φαίνεται ότι το κρυολόγημα των παιδιών δεν φεύγει ποτέ;

Αν κάποιος έχει παιδιά κάτω των 6 ετών, μπορεί να αισθάνεται ότι τα κρυολογήματά τους διαρκούν περισσότερο - σαν να είναι απλά πάντα κρυωμένα. Και σύμφωνα με τον Dr. Wasylyshyn, αυτό είναι ένα αρκετά φυσιολογικό συναίσθημα για τους γονείς. Γιατί; Λοιπόν, το μέσο παιδί κάτω των 6 ετών παθαίνει έξι έως οκτώ κρυολογήματα το χρόνο. Και αυτά τα κρυολογήματα -που διαρκούν έως και 14 ημέρες- τείνουν να συγκεντρώνονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ένα κρυολόγημα ανά μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, το μέσο παιδί είναι άρρωστο με κρυολόγημα τον μισό χρόνο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i