"Ύποπτα" συμπτώματα που οι γυναικολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε

Ποιες είναι οι "κόκκινες σημαίες" για τη γυναικολογική μας υγεία σε κάθε ηλικία;

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το ίδιο ισχύει για κάθε οργανισμό. Ωστόσο, με αυτό το δεδομένο, αξίζει να γνωρίζει και να κατανοήσει κάθε μια μας τι είναι μη φυσιολογικό για εμάς τις ίδιες και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσει περαιτέρω βοήθεια ή συμβουλές. Άλλωστε, στην πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας, η έγκαιρη διάγνωση είναι το εχέγγυο για την θεραπεία. 

Τα γυναικολογικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σου  

1. Ξαφνικός πόνος χαμηλά στην κοιλιά 

Στις νεαρές γυναίκες, ο οξύς και έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε πιθανώς σοβαρές αιτίες, όπως μια έκτοπη εγκυμοσύνη (εξωμήτριο κύηση) και επιπλοκές από κύστη ωοθήκης.

2. Βαριές ή επώδυνες περίοδοι

Οι βαριές ή επώδυνες περίοδοι μπορεί μερικές φορές να οφείλονται σε παθήσεις όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση. Ενώ οι καταστάσεις αυτές δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μιας κατάλληλης θεραπευτικής πορείας.

3. Αύξηση της ανάγκης για ούρηση και τσούξιμο

Η αύξηση της ανάγκης για ούρηση και το τσούξιμο κατά την ούρηση πιθανό να υποδηλώνει λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και μπορεί εύκολα να αποκλειστεί ή να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν μια πυελική μάζα, όπως ινομύωμα μήτρας ή κύστη ωοθήκης.

4. Διαρροή ούρων ή η ακράτεια

Η διαρροή ούρων ή η ακράτεια είναι ένα κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες και έως και το 40% των γυναικών υποφέρουν από αυτό ιδιαίτερα μετά τον τοκετό και την εμμηνόπαυση. Απλά μέτρα όπως η φυσιοθεραπεία με ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

5. Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να υποδηλώνει παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και αν επιμένει, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

6. Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κακή ποιότητα ύπνου, το άγχος και οι εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εργασία και τη ζωή μας. 

"Ύποπτα" συμπτώματα για γυναικολογικούς καρκίνους 

Πιθανότατα όλοι γνωρίζουμε βασικά πράγματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο των ωοθηκών, υπάρχει όμως και ένας άλλος καρκίνος των γυναικείων γεννητικών οργάνων με τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι εξοικειωμένες: ο καρκίνος του κόλπου και του αιδοίου. Ο καρκίνος του κόλπου και του αιδοίου είναι πολύ σπάνιος, ειδικά στις νέες γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μόνο μία στις 1100 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στον κόλπο στη διάρκεια της ζωής της και μόνο το 15% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Αν και αυτή η μορφή καρκίνου είναι αρκετά σπάνια, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση με την αναγνώριση των συμπτωμάτων. Ο κ. Narendra Pisal, σύμβουλος γυναικολόγος στο London Gynaecology εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα και οι "κόκκινες σημαίες" που δεν πρέπει ποτέ να αγνοεί μια γυναίκα όταν πρόκειται για τη γυναικολογική της υγεία.

Διαβάστε Επίσης

5 συμπτώματα γυναικολογικού καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

1. Μη φυσιολογική αιμορραγία

Κάθε είδος μη φυσιολογικής αιμορραγίας θα πρέπει να διερευνάται, αλλά η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, η αιμορραγία μετά τη συνουσία ή η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή της μήτρας και μπορεί να εμφανιστεί και με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να διερευνώνται χωρίς καθυστέρηση.

2. Εξογκώματα και έλκη

Οι καρκίνοι του αιδοίου συχνά παρουσιάζονται ως εξογκώματα ή έλκη που γίνονται εύκολα αισθητά χωρίς μια γυναίκα να τα ψάξει, οπότε μπορεί να αισθάνεται κάτι ασυνήθιστο ενώ πηγαίνει στην τουαλέτα ή κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα. Εάν το εξόγκωμα είναι επίμονο και δεν φεύγει, ήρθε η ώρα να το ελέγξει.

3. Κοιλιακό φούσκωμα

Όλοι έχουν μέρες που νιώθουν φουσκωμένοι, ειδικά οι γυναίκες σε ορισμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά όσες νιώθουν συνεχώς φουσκωμένες ή έχουν διάταση στην κοιλιά (η κοιλιά είναι εμφανώς μεγαλύτερη) που επιμένει και δεν σχετίζεται με τη διατροφή τους, τότε αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών. Ορισμένες γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα περιγράφουν ότι δεν χωράνε στο τζιν ή στο παντελόνι τους, αλλά δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση βάρους, στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους.

5. Κοιλιακός πόνος που επιμένει

Ο πόνος στο έντερο και ο πόνος πριν ή κατά την περίοδο είναι συνηθισμένοι, εάν όμως αρχίσεις ξαφνικά να πονάς στην κοιλιά και αυτό επιμένει ενημέρωσε τον γυναικολόγο σου. Να θυμάσαι ότι πριν από την ηλικία των 45 ετών, ο κοιλιακός πόνος είναι πιο πιθανό να είναι λοίμωξη ή άλλο γυναικολογικό πρόβλημα, όπως η ενδομητρίωση, που επίσης χρειάζεται αξιολόγηση από τον γιατρό.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i