Ευχαριστούμε τoν Παναγιώτη Παππά, MD, MSc, χειρουργό μαστού, Χειρουργική Ογκολογία & Ογκοπλαστική Χειρουργική Βιοκλινική Αθηνών, όμιλος Βιοϊατρική
Οι αλλαγές στη θηλή, στη θηλαία άλω και στους γαλακτοφόρους πόρους, σημαντικές ανατομικές δομές του μαστού που βρίσκονται μέσα στον μαζικό αδένα, απαιτούν πάντα αξιολόγηση από τον ειδικό γιατρό. Οι συνηθέστερες παθήσεις και συμπτώματα της θηλής και της θηλαίας άλω είναι οι παρακάτω:
Πόνος στη θηλή
Μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, συνήθως καλοήθους αιτιολογίας. Η παρατεταμένη τριβή ενός ρούχου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια άσκησης είναι συνήθης αιτία πόνου και ερεθισμού των θηλών. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι παρακάτω:
• Οι αλλεργίες και η ατοπική δερματίτιδα λόγω χρήσης κάποιων προϊόντων, όπως διάφορα σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων, καλλυντικές κρέμες κ.λπ.
• Οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του κύκλου, όταν τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων μεταβάλλονται, οι οποίες προκαλούν οίδημα στους μαστούς και ενοχλήματα στις θηλές.
• Η νόσος Paget, που αποτελεί σπάνιο τύπο καρκίνου και συνοδεύεται από αλλαγές του δέρματος της θηλής-θηλαίας άλω, έκζεμα και εκροή υγρού σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εκροή υγρού από τη θηλή
Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε μετά από άσκηση πίεσης είτε δίχως άσκηση πίεσης. Το υγρό ενδέχεται να εκρέει από έναν ή περισσότερους πόρους, ενώ το χρώμα ποικίλλει και μπορεί να είναι άσπρο (γαλακτώδες), κίτρινο, πράσινο, καφέ, διαυγές και αιματηρό. Το αιματηρό και διαυγές υγρό, όταν επιμένει και εκρέει ιδιαίτερα από έναν πόρο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση τόσο απεικονιστικά όσο και με βιοψία ή κυτταρολογική εξέταση. Τα συνηθέστερα αίτια εκροής υγρού είναι οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. αυξημένα επίπεδα προλακτίνης), διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η φαρμακευτική αγωγή, η πορεκτασία (διάταση των γαλακτοφόρων πόρων), η φλεγμονή ή ενδοπορικά θηλώματα. Σε περιπτώσεις εκροής υγρού από έναν μόνο πόρο (διαυγές ή αιματηρό) υπάρχει πιθανότητα καρκίνου και η διενέργεια βιοψίας είναι απαραίτητη.
Εισολκή ή επιπέδωση θηλής
Η χρόνια εισολκή δεν απαιτεί θεραπεία παρά μόνο για αισθητικούς λόγους. Όταν όμως δημιουργείται σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες και υπάρχει υποψία κακοήθειας. τότε απαιτείται έλεγχος και άμεση αντιμετώπιση. Δερματικές αλλαγές, όπως ερυθρότητα, απολέπιση, ξηρότητα ή εκροή υγρού, κνησμός, συνήθως αποτελούν καλοήθεις καταστάσεις και οφείλονται σε αλλεργία, τραυματισμό, παρατεταμένη τριβή ή δερματική λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr