Διαταραχές περιόδου: Τα αίτια, η αντιμετώπιση και πώς επηρεάζουν τη σύλληψη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις διαταραχές περιόδου και την "ακατάστατη" περίοδο.

γυναίκα περίοδος έμμηνος ρύση istock

Ο μέσος έμμηνος κύκλος μιας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία διαρκεί 28 ημέρες. Εάν ο κύκλος της περιόδου μιας γυναίκας είναι μικρότερος από 24 ημέρες, διαρκεί περισσότερο από 38 ημέρες ή εάν η διάρκεια ποικίλλει σημαντικά από μήνα σε μήνα, τότε μιλάμε για διαταραχές περιόδου και ακανόνιστη περίοδο. Οι γιατροί το ονομάζουν αυτό ολιγομηνόρροια.

Είναι φυσιολογικό η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου να ποικίλλει ελαφρώς από μήνα σε μήνα, ειδικά αν κάποια διανύει την εφηβεία, θηλάζει ή πλησιάζει στην εμμηνόπαυση. Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κανονικότητα της περιόδου, όπως το άγχος, τα φάρμακα και οι ψυχικές ή σωματικές καταστάσεις υγείας.

Διαβάστε Επίσης

Τι προκαλεί ακανόνιστες περιόδους;

Οι ακανόνιστες περίοδοι, ή ολιγομηνόρροια, μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους. Πολλοί σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών. 

Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων είναι οι κύριες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Εάν κάτι διαταράξει ή αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ορμόνες αυξάνονται και μειώνονται σε κάθε κύκλο, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους.

Οι περιστασιακές διαταραχές περιόδου είναι συνηθισμένες και συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε ακανόνιστες περιόδους είναι:

• Φυσικές ορμονικές μεταβολές

• Ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων

• Άγχος

• Άσκηση αντοχής

• Απώλεια βάρους

Η πιο επίμονη ανωμαλία μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας υποκείμενης πάθησης.

Φυσικές ορμονικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το σώμα υφίσταται σημαντικές αλλαγές. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι οι ορμόνες που ρυθμίζουν τις περιόδους να μπουν σε ένα αξιόπιστο μοτίβο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σύνηθες να έχουν οι γυναίκες ακανόνιστες περιόδους.

Η ολιγομηνόρροια μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, έως ότου οι ορμόνες επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά την απόκτηση του μωρού.

Ο θηλασμός, ιδίως ο αποκλειστικός και συχνός θηλασμός, μπορεί να καταστείλει την ωορρηξία, προκαλώντας τη διακοπή της περιόδου ενός ατόμου. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το φαινόμενο αμηνόρροια λόγω γαλουχίας.

Οι περίοδοι γίνονται επίσης ακανόνιστες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η οποία είναι το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να πέφτουν. Οι περίοδοι μπορεί να απέχουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους, έως ότου σταματήσουν εντελώς.

Έναρξη αντισύλληψης

Το αντισυλληπτικό χάπι λειτουργεί σταματώντας την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν έχει κανονική περίοδο όσο τον χρησιμοποιεί. Ορισμένες δεν έχουν καθόλου περίοδο, ενώ άλλες έχουν μικρές αιμορραγίες που μπορεί να μοιάζουν με περίοδο.

Όταν μια γυναίκα αρχίζει για πρώτη φορά την αντισύλληψη, μπορεί να εμφανίσει ακανόνιστη περίοδο κατά τους πρώτους μήνες. Αυτή μπορεί να γίνει πιο τακτική με την πάροδο του χρόνου ή να σταματήσει εντελώς.

Διακοπή της αντισύλληψης

Ομοίως, όταν σταματά τη χρήση μεθόδων αντισύλληψης, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους. Χρειάζεται χρόνος για να αρχίσει ο ορμονικός κύκλος του σώματος να λειτουργεί και πάλι ως συνήθως.

Όσες γυναίκες είχαν ακανόνιστες περιόδους πριν αρχίσουν τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων μπορεί να επιστρέψουν σε ακανόνιστο κύκλο και μετά τη διακοπή της χρήσης του.

Διαβάστε Επίσης

Διαταραχές περιόδου και υγεία

Οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν μια κατάσταση υγείας, όπως:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται στις ωοθήκες μικροί, γεμάτοι υγρό σάκοι, γνωστοί ως κύστες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ωορρηξία και την περίοδο μιας γυναίκας.

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας, μπορεί να προκαλέσουν απουσία ή ακανόνιστες περιόδους. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν μια γυναίκα έχει σοβαρή απώλεια βάρους.

Τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να είναι:

• Ακραίος περιορισμός της πρόσληψης τροφής ή θερμίδων

• Αδικαιολόγητη αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή, όπως οι υδατάνθρακες

• Νηστεία, ακολουθούμενη από αδηφαγία

• Επίσκεψη στην τουαλέτα αμέσως μετά τα γεύματα

• Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού 

Τα άτομα που ασκούνται υπερβολικά μπορεί επίσης να εμφανίσουν ακανόνιστες περιόδους.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία κύτταρα που συνήθως αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσονται έξω από αυτή. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν το βλεννογόνο της μήτρας, το οποίο πυκνώνει και αποβάλλεται με κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο.

Όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται αλλού, αυτή η κυκλική πάχυνση και αποβολή προκαλούν σημαντικό πόνο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριές περιόδους, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων και προβλήματα εγκυμοσύνης.

Νόσος του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες βασικές λειτουργίες. Βοηθά επίσης στον έλεγχο του χρονισμού της ωορρηξίας και της περιόδου.

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό παράγουν πάρα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες, ενώ τα άτομα με υποθυρεοειδισμό δεν παράγουν αρκετές.

Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει τις περιόδους βαριές ή ελαφρές και μπορεί να τις κάνει πιο συχνές ή λιγότερο συχνές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή της ωορρηξίας σε ορισμένες γυναίκες.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν άγχος, ταχυκαρδία, δυσκολία στον ύπνο, ακανόνιστες περιόδους, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή, μερικές φορές, αύξηση βάρους.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, ανεξήγητη αύξηση βάρους ή μερικές φορές, απώλεια βάρους, ακανόνιστες περιόδους ή υπογονιμότητα, ξηρό δέρμα, ευαισθησία στο κρύο, κατάθλιψη και τριχόπτωση.

Η νόσος του θυρεοειδούς είναι θεραπεύσιμη. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να χρειάζεται θυρεοειδικές ορμόνες, ενώ το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να βοηθήσει στον υπερθυρεοειδισμό. Ορισμένοι τύποι δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς απαιτούν την αφαίρεση του θυρεοειδούς.

Άλλες παθήσεις

Άλλες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με ακανόνιστες περιόδους είναι:

• Διαβήτης τύπου 1

• Σύνδρομο Cushing

• Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια

• Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων

• Όγκοι που εκκρίνουν ορμόνες

Επιπλοκές

Οι ακανόνιστες περίοδοι δεν είναι συνήθως επιβλαβείς. Ωστόσο, η επίμονη ή μακροχρόνια ακανόνιστη περίοδος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων, όπως:

Σιδηροπενική αναιμία: Το αίμα περιέχει σίδηρο. Εάν οι περίοδοι είναι βαριές ή συχνές, μια γυναίκα μπορεί να χάσει αρκετό αίμα ώστε να προκληθεί έλλειψη σιδήρου.

Υπογονιμότητα: Οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να οφείλονται σε ανωορρηξία, δηλαδή όταν το σώμα δεν απελευθερώνει ωάριο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μια γυναίκα θα δυσκολευτεί να μείνει έγκυος.

Οστεοπόρωση: Η ωορρηξία αποτελεί πηγή οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση των οστών ισχυρών. Εάν μια γυναίκα δεν έχει συχνά ωορρηξία, μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση λόγω του ότι έχει λιγότερα οιστρογόνα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ομοίως, η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υπερπλασία του ενδομητρίου: Εάν μια γυναίκα έχει ακανόνιστες περιόδους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπερπλασία του ενδομητρίου, η οποία είναι όταν η επένδυση της μήτρας γίνεται ασυνήθιστα παχιά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Θεραπεία

Το να έχει μια γυναίκα ακανόνιστες περιόδους ανά περιόδους σε καιρό είναι συνηθισμένο φαινόμενο και δεν απαιτεί θεραπεία. Η ακανόνιστη περίοδος λόγω εφηβείας, περιεμμηνόπαυσης ή αντισύλληψης επίσης δεν απαιτεί συνήθως θεραπεία.

Ωστόσο, μια γυναίκα μπορεί να θέλει να μιλήσει με έναν γιατρό εάν:

• Η ανωμαλία είναι επίμονη και δεν έχει εμφανή αιτία

• Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να σχετίζεται με κάποιο φάρμακο ή κατάσταση υγείας

• Οι ακανόνιστες περίοδοι συμβαίνουν παράλληλα με άλλα συμπτώματα, όπως ο πυελικός πόνος

• Θέλει να μείνει έγκυος

Εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία, ο γιατρός θα μπορέσει να τη διαγνώσει. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί την ακανόνιστη περίοδο.

Οι πιθανές συστάσεις θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ορμονοθεραπεία: Η αντισύλληψη που περιέχει τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις της μη ωορρηξίας. Μπορεί επίσης να καταστήσει τις αιμορραγίες τακτικές και ευκολότερα διαχειρίσιμες ή να μειώσει τα συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους: Τόσο η έλλειψη σωματικού λίπους όσο και η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση. 

Διατροφική θεραπεία: Εάν ένα άτομο θέλει να χάσει ή να πάρει βάρος ή έχει μια υποκείμενη πάθηση που επηρεάζει τη διατροφή του, μπορεί να επωφεληθεί από τη βοήθεια ενός διαιτολόγου. 

Θεραπεία ψυχικής υγείας: Εάν οι ακανόνιστες περίοδοι σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη ή διατροφική διαταραχή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει θεραπεία συζήτησης με ψυχολόγο.

Πρόσθετα φάρμακα: Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, οι γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους μπορεί να επωφεληθούν από ορισμένα φάρμακα.

Πώς επηρεάζουν οι διαταραχές περιόδου την ικανότητα σύλληψης;

Οι διαταραχές περιόδου μπορεί μερικές φορές να κάνουν πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη, καθώς οι ώρες ωορρηξίας μπορεί επίσης να είναι ακανόνιστες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη. Η παρακολούθηση του πότε συμβαίνει η ωορρηξία μπορεί να βοηθήσει. 

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν μέθοδοι όπως οι παρακάτω:

Παρακολούθηση περιόδων: Οι γυναίκες μπορούν να σημειώνουν πότε έχουν περίοδο σε ένα ημερολόγιο, για τον εντοπισμό του χρόνου της πιθανής ωορρηξίας. Η ωορρηξία συμβαίνει σχεδόν πάντα περίπου 2 εβδομάδες πριν από την περίοδο. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης της περιόδου και της επόμενης ωορρηξίας μπορεί να ποικίλλει.

Παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννας: Καθώς πλησιάζει η ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα θα είναι πιο πλούσια, ολισθηρή, διάφανη και ελαστική.

Μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος: Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος το πρωί μπορεί να υποδεικνύει ότι μια γυναίκα έχει ωορρηξία.

Χρήση κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας: Αυτά τα προϊόντα ελέγχουν για μια αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία υποδηλώνει ότι επίκειται ωορρηξία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i