Πνευμονία: Η νόσος, τα εμβόλια και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα από τα βασικά αίτια της πνευμονίας.

πνεύμονες πνευμονία άσθμα ΧΑΠ istock

Η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος*, μας εξηγεί τα δεδομένα για την πνευμονία από πνευμονιόκοκκο.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάθε 13 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας παιδικός θάνατος οφειλόμενος στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, ενώ μόνο για το έτος 2019 καταγράφηκαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι, από τους οποίους οι 672.000 αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, ενήλικες με χρόνια νοσήματα και καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. 

Ο πνευμονιόκοκκος και η νόσος

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού προκαλώντας τόσο διεισδυτικές λοιµώξεις, όπως η µηνιγγίτιδα, η βακτηριαιµία και η βακτηριαιµική πνευµονία, όσο και µη διεισδυτικές, όπως η οξεία µέση ωτίτιδα και η πνευµονία. Η μετάδοση του πνευμονιόκοκκου πραγματοποιείται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται με τον βήχα, το φτάρνισμα, καθώς και με τη στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πυρετός ή η υποθερμία, το ρίγος, οι εφιδρώσεις, ο παραγωγικός ή μη βήχας, το θωρακικό άλγος και η δύσπνοια, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν επίσης συμπτώματα όπως κακουχία, αδυναμία, κεφαλαλγία ή διάρροια. 

Τα εμβόλια

Ο πνευμονιόκοκκος παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στη θεραπευτική αντιμετώπισή του, με αυξημένα τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου, εξαιτίας της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά σκευάσματα. Η ενεργητική ανοσοποίηση μέσω του πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού κατέχει σημαίνουσα θέση στη μείωση των ποσοστών αντιβιοτικής αντοχής στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά και πιο ειδικά στη χώρα μας, όπου η κατάχρηση και η λανθασμένη λήψη αντιβιοτικών αποτελεί μια συνήθης πρακτική. Τα συνιστώμενα εμβόλια είναι τα συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά με διαφορετικό αριθμό και ορότυπους το καθένα, τα οποία χορηγούνται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδηγίες σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Tο εμβόλιο συζευγμένου πνευμονιόκοκκου (PCV13) χορηγείται εφάπαξ και η εμβολιαστική του κάλυψη διαρκεί εφ’ όρου ζωής, ενώ το πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PPSV23) προσφέρει πενταετή διάρκεια κάλυψης.
 

*Νοσοκομείο "Σωτηρία", γραμματέας Ομάδας Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i