10 + 1 απλά tips για πιο υγιείς πνεύμονες

Με κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να έχουμε για πολλά χρόνια πιο υγιείς πνεύμονες.

αναπνοή πνεύμονες άνοιξη istock

Η σημασία που έχουν οι πνεύμονες για τον οργανισμό και τη λειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας. Κι αν υπάρχουν κάποια νοσήματα και η φυσική γήρανση των οργάνων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχουν ορισμένες καλές συνήθειες που συμβάλουν στο να έχουμε υγιείς πνεύμονες για περισσότερα χρόνια. 

Τέλος στο κάπνισμα 

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να στενέψει και να προκαλέσει οίδημα τους αεραγωγούς μέσα στους πνεύμονες και να δυσκολέψει την αναπνοή. Οι γενικότερες συνέπειες του καπνίσματος στο αναπνευστικό είναι γνωστές αλλά θα τις επαναλάβουμε! Θα μπορούσε να ερεθίσει τους πνεύμονες και να προκαλέσει ενοχλητικό βήχα. Με την πάροδο του χρόνου, ο καπνός καταστρέφει τους ιστούς. Το κάπνισμα είναι η υπ' αριθμόν 1 αιτία καρκίνου του πνεύμονα και η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μιας κατάστασης που καταστρέφει τους μικροσκοπικούς αερόσακους στους πνεύμονες που επεξεργάζονται το οξυγόνο.

Τακτικός καθαρισμός των χαλιών μας

Η σκόνη στα χαλιά μπορεί να συμβάλει σε νοσήματα των πνευμόνων. Το καλό και τακτιικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και ο καθαρισμός με ατμό ή πλύσιμο κάθε χρόνο μπορεί να μας βοηθήσουν να έχουμε πιο καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Γιατί είναι τόσο σημαντική η καθαριότητα αυτή; Τα χαλιά και τα υπολείμματα που παγιδεύονται στις τρίχες τους μπορεί να "φιλοξενούν" μούχλα, περιττώματα κατσαρίδων, ακάρεα σκόνης, τρίχες από κατοικίδια και σκόνη που εισέρχονται στον αέρα και στους πνεύμονες. Ακόμη και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την τοποθέτηση χαλιών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες.

Διαβάστε Επίσης

Άσκηση

Η άσκηση, εκτός του ότι βοηθάει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, κάνει επίσης καλό και στους πνεύμονες. Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τα συμπτώματα ορισμένων μακροχρόνιων παθήσεων των πνευμόνων. Αν το γυμναστήριο δεν είναι το "φόρτε" σου, ένας περίπατος, ένα τζόκινγκ ή ένα τακτικό παιχνίδι τένις για περίπου 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Έλεγχος συσκευών 

Όπου καίγεται αέριο, όπως σε ορισμένες εστίες, φούρνους και θερμάστρες χώρου, παράγεται μια χημική ουσία που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Αυτό το αέριο μπορεί να φουσκώσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει βήχα και άσθμα. Παράγεται επίσης όταν οι άνθρωποι καίνε ξύλα, πετρέλαιο, κάρβουνο ή κηροζίνη. Για αυτό πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι συσκευές τους έχουν εγκατασταθεί με τον σωστό τρόπο, να κάνουν τακτική συντήρηση και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο στέλνουν τα καυσαέρια έξω από το σπίτι.

Διαβάστε Επίσης

Το κεφάλαιο κατσαρίδες 

Τα περιττώματα των κατσαρίδων και τα κομμάτια του σώματός τους μετατρέπονται σε σκόνη στα πατώματα, τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα έπιπλα. Όταν αναδεύεται στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και άλλα πνευμονικά προβλήματα. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με αυτή την σκόνη σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άσθμα. Ο έλεγχος των παρασίτων μπορεί να βοηθήσει, όπως και το να διατηρείται το σπίτι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και στεγνό, ειδικά τα υφάσματα και τα χαλιά.

Καθαρισμός υγραντήρα

Αν δεν καθαρίζουμε συχνά τον υγραντήρα, αυτός μπορεί να αναπτύξει έναν μύκητα που μεταφέρεται με τον αέρα και μολύνει και να φλεγμαίνει τους πνεύμονες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να του αλλάζουμε τα φίλτρα και να κάνουμε τακτική συντήρηση σε αυτόν και στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του αέρα.

Κατανάλωση άφθονου νερό

Υπάρχει μια λεπτή επένδυση από βλέννα στο εσωτερικό των πνευμόνων. Όταν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτή η επένδυση παραμένει λεπτή, γεγονός που βοηθά τους πνεύμονές τους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Το να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν ΧΑΠ, επειδή διευκολύνει τον βήχα της βλέννας στους πνεύμονές τους που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα.

Ασκήσεις αναπνοής

Εισπνοή-εκπνοή: Αυτή είναι η βάση των ασκήσεων αναπνοής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν τον "μπαγιάτικο" αέρα και να απομυζήσουν τη φυσική ελαστικότητα των πνευμόνων. Η "αναπνοή με σφιγμένα χείλη" προσπαθεί να επιβραδύνει τις αναπνοές και η "αναπνοή με κοιλιά" στοχεύει στην εμβάθυνσή τους, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Οι εκπαιδευμένοι ειδικοί που ονομάζονται ειδικοί πνευμονικής αποκατάστασης μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να τις κάνουν σωστά.

Πλύσιμο χεριών 

Μια λοίμωξη των αεραγωγών, όπως ένα κρυολόγημα, μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό βοηθά στην προστασία τους από τα μικρόβια. Επίσης, καλό είναι να γίνεται βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, επισκέψεις στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, καθώς και το εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο.

Γέλιο και πάλι γέλιο

Το γέλιο είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τους μύες του στομάχου και βοηθά στην αύξηση της ποσότητας αέρα που μπορούν να προσλάβουν οι πνεύμονες. Όπως τα αθλήματα, το τζόκινγκ ή οι ασκήσεις αναπνοής, ένα καλό γέλιο καθαρίζει τον "μπαγιάτικο" αέρα για να δημιουργηθεί χώρος για τον φρέσκο αέρα.

Τακτικές εξετάσεις

Είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τυχόν ασθένειες πριν αυτές ξεφύγουν από τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ασθένειες των πνευμόνων, οι οποίες μπορεί να μην προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι να έχουν ήδη προχωρήσει πολύ.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i