Baby it's COLD outside: Οι 9 καλύτεροι τρόποι για να σταματήσουμε το κρυολόγημα πριν καν ξεκινήσει

Τα κινητά τηλέφωνα είναι τεράστια πηγή μικροβίων και καθόλου "αθώα".

couple cold iStock

Όταν ένα κρυολόγημα καταλαμβάνει το σώμα μας, μπορεί να φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο έλεος του ιού όσον αφορά το πόσο θα διαρκέσει. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του λαιμού και της μύτης. Πολλοί τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ο πιο κοινός ένοχος είναι ο ρινοϊός. Η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η συμφόρηση, οι ήπιοι πόνοι στο σώμα και οι πονοκέφαλοι, το φτάρνισμα και ο χαμηλός πυρετός μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε εξαντλημένοι προτού αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματά μας. Όλα αυτά στην COVID-19 εποχή γίνονται πολύπλοκα και φυσικά δημιουργείται σύγχυση καθώς αυτός ο νέος κορονοϊός και το κρυολόγημα έχουν πάρα πολλά κοινά. Και όλα αυτά τον χειμώνα, όπως είναι λογικό, συνθέτουν ένα μοτίβο που προκαλεί έξτρα άγχος. 

Διαβάστε Επίσης

Την ώρα που τηρούμε όλα τα μέτρα για την προστασία μας από την COVID-19 ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από το κοινό κρυολόγημα; Η απάντηση είναι απλή: Να αποτρέψουμε το να κυριεύσει το σώμα μας από την αρχή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε το κοινό κρυολόγημα και να μειώσουμε το διάστημα ανάρρωσης. Ενδεικτικά: 

1. Το κεφάλαιο υγραντήρας

Η χαμηλή υγρασία στεγνώνει τις ρινικές οδούς, καθιστώντας δυσκολότερη την παγίδευση και την εξάλειψη των μικροοργανισμών που εγκαθίστανται στα ιγμόρειά μας, οδηγώντας τελικά σε κρυολόγημα. Η λύση; Η επένδυση σε έναν υγραντήρα που θα κάνει τη δουλειά του όταν ο αέρας αρχίσει να στεγνώνει. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας των βλεννογόνων. Οι ξηροί βλεννογόνοι στη μύτη αναστέλλουν την ικανότητα του σώματός μας να παγιδεύει μικρόβια καθώς εισέρχονται στον οργανισμό μας.

Πολλή προσοχή: Η διατήρηση του υγραντήρα καθαρού είναι κομβικής σημασίας, καθώς το ζεστό υγρό περιβάλλον μπορεί να γίνει ευνοϊκό έδαφος για μούχλα (που μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα εάν κάποιος είναι αλλεργικός σε αυτήν).

2. Πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού προκαλώντας βήχα, ενόχληση στο λαιμό ή βουλωμένη μύτη, σε σχέση με εκείνους που λαμβάνουν περισσότερη από τη βιταμίνη D. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D μόνο μέσω του ήλιου και της διατροφής είναι δύσκολη κι έτσι η λήψη κάποιου συμπληρώματος πολλές φορές συστήνεται από τον γιατρό. 

3. Διατήρηση καθαρών χεριών—και μακριά από μάτια, μύτη ή στόμα

Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες άγγιζαν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 16 φορές την ώρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σκεφτόμαστε καθώς οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με έναν ιό -μέσω ενός άλλου ατόμου και μιας χειραψίας ή μιας μολυσμένης επιφάνειας, είναι πάρα πολλές. Έτσι, ένας ιός μπορεί πανεύκολα να εισέλθει στον οργανισμό μας σας εάν τα χέρια μας δεν καθαριστούν σωστά, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC). Επομένως, το να διατηρήσουμε μια πολιτική σωστής υγιεινής είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό. Μιλώντας για σωστή υγιεινή χεριών, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πλένουμε τα χέρια μας με τον σωστό τρόπο και πως χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σαπούνι, τρίβουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε Επίσης

4. Απολύμανση του τηλεφώνου

Ας σκεφτούμε όλα τα πιθανά μέρη που αφήνουμε το τηλέφωνό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως στον πάγκο της κουζίνας, στο μπάνιο, ή στο τραπέζι του εστιατορίου. Μιλάμε δηλαδή για μια γιορτή μικροβίων. Μια μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να μεταφέρουν 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων από τα καθίσματα της τουαλέτας. Για να απολυμάνουμε σωστά τις συσκευές μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο απολυμαντικό μαντηλάκι ή οινόπνευμα και όλα αυτά βεβαίως όσο η συσκευή μας είναι κλειστή και με προσεκτικές κινήσεις. 

5. Ώρα για χαλάρωση

Το να νιώσουμε εξάντληση μπορεί πραγματικά να ανοίξει το δρόμο για ένα κρυολόγημα, καθώς το στρες αναγκάζει το σώμα μας να αντλεί την περίσσεια κορτιζόλης, μια ορμόνη που μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η ενασχόληση με τη γιόγκα, ο διαλογισμός, μια καθημερινή βόλτα στη φύση, κρίνονται απαραίτητα για τις φυσιολογικές τιμές της κορτιζόλης και τη συνολική μας υγεία. 

6. Ποιοτικός ύπνος

Ένα καλό snooze είναι το κλειδί για την πρόληψη του κρυολογήματος. Σε πολλές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν τακτικά λιγότερο από επτά ώρες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από εκείνους που κοιμόντουσαν οκτώ ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά να στοχεύσουμε σε τουλάχιστον 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά. 

7. Ψευδάργυρος αυτός ο θησαυρός

Σύμφωνα με πάρα πολλές έρευνες, ο ψευδάργυρος μπορεί πραγματικά να μειώσει την ανάπτυξη των ιών. Επιπλέον, η λήψη ψευδαργύρου (συνήθως με τη μορφή παστίλιων ψευδαργύρου ή ρινικών σπρέι με γλυκονικό ψευδάργυρο) φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αμέσως μετά την εμφάνισή τους. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως κρέας, τόφου, στρείδια και οι φακές είναι σαφώς όλες εξαιρετικές πηγές πρόσληψης.

8. Ετικέτα στο ποτήρι

Όταν ένα μέλος της οικογένειας ή ο συγκάτοικος ή ο σύντροφος μας κρυώσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποτήρια μιας χρήσης ή να βάλουμε στο ποτήρι μας ετικέτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τυχαίας εξάπλωσης του ιού. Την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείξουμε όταν πρόκειται για την κοινή χρήση αντικειμένων που μπορεί να μολυνθούν από ένα μέλος της οικογένειας που είναι άρρωστο, ειδικά εν μέσω COVID-19, όπως τηλέφωνα, πετσέτες ή σκεύη.

9. Μάσκα προσώπου

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τις συστάσεις και την τραγική συνθήκη που βιώνουμε. Η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της COVID-19, καθώς και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Όχι μόνο προστατεύει τους γύρω μας, αλλά και εμάς.

Οι ιοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19, συνήθως μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω του αέρα μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Όταν όλοι φοράμε μάσκα, προστατεύουμε ο ένας τον άλλον από τα πιθανά μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια.

Η ουσία: Η πρόληψη είναι (πραγματικά) το καλύτερο φάρμακο

Δεν πρέπει να αναστατωθούμε αν αρρωστήσουμε -οι περισσότεροι ενήλικες κρυολογούν τουλάχιστον μία ή δύο φορές κάθε χρόνο. Απλώς πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ ενώ για ακόμα μια φορά είναι σημαντικό να τονιστεί πως είναι υψίστης σημασίας να κάνουμε τεστ για COVID-19 εάν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε εκτεθεί στον ιό αν έχουμε συμπτώματα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i