Έχεις θετικό rapid ή self test; Πότε δεν χρειάζεται να κάνεις PCR;

Πότε είναι απαραίτητο το PCR τεστ για τον κορονοϊό και πότε όχι, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα.

γυναίκα γιορτές μάσκα κορονοϊός istock

Αυτές τις ημέρες, με την τόσο απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, είμαστε όλοι με ένα self test στο χέρι! Ή, θα έπρεπε να είμαστε εάν θέλουμε να είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να προστατεύουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους με τους οποίους θα βρεθούμε για να γιορτάσουμε. 

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, ένα θετικό self test ή rapid test δεν μας οδηγεί -πλέον- απαραίτητα σε ένα PCR, ή τουλάχιστον όχι όλους μας. 

Πότε είναι απαραίτητο το PCR μετά από θετικό self test ή rapid test και πότε όχι

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν στην χθεσινή ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

"Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο στα χέρια μας, καθώς τα τεστ αυτά προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας, ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού τόσο στο φιλικό, όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτήν της PCR, θέλω να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουνε αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι, εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR", εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

"Και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα ίσως με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι" συμφώνησε και συμπλήρωσε η κυρία Γκάγκα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i