Επίμονος πονοκέφαλος: Ο βελονισμός ως εναλλακτική λύση

Ο βελονισμός ανήκει στις θεραπευτικές πρακτικές της Ανατολής και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μια αποτελεσματική λύση για τον επίμονο πονοκέφαλο.

Επίμονος πονοκέφαλος iStock

*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρό, Med. Psych., Μεταπτυχιακό MSc Βελονισμού Παν/μίου Καντώνας, Πεκίνου κ Τιεντζίν, Γενική Γραμματέα Παγκόσμιας Εταιρείας Ιατρών Βελονισμού ICMART και Πρόεδρο Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (Βελονισμός Αθήνα - www.velonismos-theodoratou.gr).

Η σύγχρονη ζωή και οι απαιτήσεις αυτής έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές να επιστρέφουμε αργά στο σπίτι, ύστερα από δουλειά και υποχρεώσεις, με έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο. Πολύ συχνά ενδέχεται η μέρα να ξεκινάει κάπως έτσι, κάνοντας αδύνατη τη συγκέντρωση μας σε οτιδήποτε έχουμε αναλάβει. Αν σου λέγαμε πως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να λάβεις κάποιο παυσίπονο, θα το δοκίμαζες; Πώς σου ακούγεται η μέθοδος του βελονισμού;

Τα είδη του πονοκεφάλου

Αρχικά οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε το τι είναι ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, που αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, αφού όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους έχουν αναπτύξει τουλάχιστον μερικές φορές κεφαλαλγία. Τα περισσότερα είδη κεφαλαλγίας εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες, περίπου σε τριπλάσιο ποσοστό, ενώ κάποια είδη είναι πιο συχνά στους άντρες. Συνήθως ξεκινάνε στην εφηβεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε περιπτώσεις που μπορούν να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου. Σχετίζονται πολύ συχνά με έναν μη "υγιεινό" τρόπο ζωής όπως άγχος, κούραση και στεναχώρια, υπερκατανάλωση αλκοόλ και τροφής, έλλειψη φυσικής άσκησης κλπ.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλου: Η πιο απλή κατάταξη είναι σε κεφαλαλγίες περιστασιακές και κεφαλαλγίες συγκεκριμένου τύπου. Οι περιστασιακές κεφαλαλγίες έχουν μικρή χρονική διάρκεια και σπανία επανέρχονται για αυτό και δεν αποτελούν ιατρικό πρόβλημα.

Οι κεφαλαλγίες συγκεκριμένου τύπου έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα με παρόμοιο τρόπο. Αυτού του είδους τις κεφαλαλγίες τις χωρίζουμε σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι είναι οι πιο συχνές μορφές κεφαλαλγίας, δεν σχετίζονται με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ο απεικονιστικός έλεγχος είναι καθαρός. Παραδείγματα τέτοιων πονοκεφάλων είναι η ημικρανία, η κεφαλαλγία τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι σχετίζονται πάντα με κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο ανακαλύπτουμε στον απεικονιστικό έλεγχο δηλαδή με κάποια μαγνητική η αξονική τομογραφία. Μια άλλη μορφή πονοκεφάλου είναι η ημικρανία όπου έχουμε πόνο μόνο στη μία πλευρά στο κεφάλι και μερικά σταθερά συνοδά συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο φως και στον ήχο, η τάση αλλά και ο εμετός, μεγάλη αδυναμία και διακοπή από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Οι περισσότερες μορφές κεφαλαλγίας είναι αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή δε βρίσκουμε κάποιο υποκείμενο νόσημα και τις αποκαλούμε λειτουργικές κεφαλαλγίες. Για να φτάσουμε στη διάγνωση πάντα είναι απαραίτητος ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος με εξετάσεις. Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό καθώς και κλινική εξέταση.

Η μέθοδος του βελονισμού

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις και πολλές φορές τα ίδια τα παυσίπονα μπορούν να δημιουργήσουν πονοκέφαλο, μία ολιστική και προσωποποιημένη προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθείται έτσι ώστε να βρεθεί η πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα αυτό. Αρχικά, θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν παράμετροι που δημιουργούν το πονοκέφαλο ή τον επιδεινώνουν και να αποφεύγονται. Η ρύθμιση του στρες, καλός ύπνος και ξεκούραση, μυικοί σπασμοί, μυαλγίες, φυσική άσκηση και διατροφική ισορροπία είναι παράγοντες που θα πρέπει ο ασθενής να ρυθμίσει. Όμως, εκτός από αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος από μόνος του, η μέθοδος του βελονισμού φαίνεται πως προσφέρει πολλά οφέλη στον ασθενή που βιώνει ενοχλητικά περιστατικά πονοκεφάλων.

Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες δεκαετίες έχει μελετηθεί η αναλγητική δράση του βελονισμού σε πληθώρα συμπτωμάτων. Οι πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται με τον βελονισμό στην οξεία φάση λόγω της έκλυσης των ενδογενών αναλγητικών του οργανισμού μετά τη θεραπεία. Επίσης, μπορεί να ελεγχθούν και να μειωθούν τα περιστατικά των πονοκεφάλων όταν εφαρμόζουμε βελονισμό στα μεσοδιαστήματα όταν ο ασθενής δεν πονάει. Παράλληλα ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει τα παυσίπονα φάρμακα που χρησιμοποιεί έτσι ώστε να μειωθεί η πολυφαρμακία αλλά και τα ίδια τα αναλγητικά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Τα οφέλη του βελονισμού

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την τάση για έμετο και τα επεισόδια εμέτου, ζάλης και κόπωσης. Με αυτό τον τρόπο η κρίση διαρκεί λιγότερο και ο οργανισμός μετά το επεισόδιο είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι κρίσεις πονοκεφάλων δημιουργούν μεγάλο αίσθημα καταβολής με το πέρασμα τους. Ο βελονισμός μειώνοντας τα συμπτώματα δημιουργεί μία καλύτερη φυσική κατάσταση και ευεξία μετά το περιστατικό.

Ρύθμιση όλων των συνοδών επιβαρυντικών παραγόντων όπως: μείωση του στρες, ρύθμιση εξαρτητικών συμπεριφορών όπως διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση ορμονών και μεταβολισμού κ.α. Επιπλέον η μυοχαλαρωτική δράση του βελονισμού μειώνει τους πονοκεφάλους που δημιουργούνται από προβλήματα του αυχένα, από κακή στάση στην εργασία ή στο σπίτι και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

Βελονισμός για πονοκέφαλο: Στην πράξη

Μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού και την εκτίμηση των εξετάσεων μπορεί να σχεδιαστεί μία θεραπεία βελονισμού που συνήθως έχει την αρχική φάση που αποτελείται από 10 έως 15 συνεδρίες και στη συνέχεια γίνονται κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες πρόληψης της επανεμφάνισης του πονοκεφάλου. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τα περιστατικά των πονοκεφάλων και σε αρκετές περιπτώσεις να σταματήσει πλήρως την επανεμφάνιση τους. Η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Η κάθε θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i