Γιατί το εμβόλιο για τον HPV είναι τόσο σημαντικό;

Μπορούμε ως ανθρωπότητα να βάλουμε στόχο έναν κόσμο χωρίς HPV; Μπορούμε με τη βοήθεια του εμβολιασμού.

εμβόλιο iStock

Γράφει η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ* 

Στις 17 Νοεμβρίου του 2021 ήταν η επέτειος ενός χρόνου από την ημερομηνία διακήρυξης της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η Παγκόσμια Στρατηγική Εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει εκδοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προτρέπει τις χώρες να εφαρμόσουν πλάνα δράσης που θα εξασφαλίζουν τα ακόλουθα σύμφωνα με τους στόχους "90-70-90":  
‣    To 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
‣    To 70% των γυναικών θα πρέπει να εξεταστούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών.
‣    To 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.

Διαβάστε Επίσης

Οι παραπάνω στόχοι πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 ώστε οι χώρες να μπορέσουν να βρεθούν στην πορεία προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας εντός ενός αιώνα. 

Η αξία του εμβολιασμού κατά του HPV 

Ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να προλάβει πάνω από τους 8 στους 10 καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό και 9 στα 10 περιστατικά γεννητικών κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο προσφέρει μεγάλο όφελος και στις μεγαλύτερες έφηβες ως 18 ετών, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην ηλικία των 11-15 ετών, όπου, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, θα τις προστατέψει από μελλοντικές λοιμώξεις. Αναφορικά με τα αγόρια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει ήδη τον εμβολιασμό τους και τα προστατεύει από τα γεννητικά κονδυλώματα και μορφές καρκίνου, όπως αυτός του πρωκτού. Επιπλέον, εμβολιάζοντας τα αγόρια, προστατεύονται έμμεσα και οι ερωτικοί τους σύντροφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

*Επιστημονική υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β' Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), διευθύντρια ΠΜΣ "Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας"
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i