Ευαισθησία στον ήλιο, απώλεια μαλλιών, κούραση: Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σου;

Κρύα χέρια και πόδια, πόνος στις αρθρώσεις ανήκουν επίσης στα συμπτώματα που "δείχνουν" πρόβλημα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

woman sick tired iStock

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα πρέπει να καταπολεμά τις ασθένειες και να βοηθά το σώμα μας να θεραπευτεί. Αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να είναι αδύναμο, υπολειτουργικό, υπερδραστήριο ή ακόμα και να επιτεθεί στο σώμα μας κατά λάθος. Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, αλλεργικές αντιδράσεις ή επίμονες ασθένειες. Ας δούμε αναλυτικά: 

Διαβάστε Επίσης

Ξηρά μάτια

Τα πολύ ξηρά μάτια μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο σύνδρομο Sjögren, το ανοσοποιητικό σύστημα στεγνώνει τα δάκρυα που κρατούν τα μάτια υγρά. Τα μάτια είναι ξηρά, κόκκινα και μπορεί να νιώθουμε έντονη ενόχληση. Μπορεί να εμφανίσουμε θολή όραση ή ακόμα και βλάβη στον κερατοειδή.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στείλει φλεγμονώδη κύτταρα που ονομάζονται κυτοκίνες στον εγκέφαλό μας τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη που ανεβάζουν τη διάθεσή μας. Τα καλά νέα: Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη σεροτονίνη, να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Εξάνθημα

Το κνησμώδες εξάνθημα του εκζέματος είναι μια αλλεργική αντίδραση που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ασθένειες που συνδέονται με ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά μας κύτταρα του δέρματος με φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόκκινες, ξεφλουδισμένες, επώδυνες κηλίδες που ονομάζονται πλάκες.

Προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο

Τα συμπτώματα του στομάχου και του εντέρου μπορεί να είναι σημάδια ενός προβλήματος συμπτωμάτων του ανοσοποιητικού. Η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, το φούσκωμα και η απώλεια βάρους είναι συμπτώματα της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας ή της κοιλιοκάκης -καταστάσεις που προέρχονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε Επίσης

Κρύα χέρια και πόδια

Τα χέρια και τα πόδια μας γίνονται λευκά ή μπλε στο κρύο; Στη νόσο του Raynaud, η ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να επιβραδυνθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας το δέρμα να αισθάνεται κρύο και να αλλάζει χρώμα. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Τα κρύα χέρια και τα πόδια μπορεί να σημαίνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί λόγω του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Απώλεια μαλλιών

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί στη ρίζα των μαλλιών και να τα καταστρέψει, προκαλώντας γυροειδή αλωπεκία ή απώλεια μαλλιών. Άλλα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σταδιακή απώλεια μαλλιών.

Ευαισθησία στον ήλιο

Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μας κάνουν πολύ ευαίσθητους στο φως του ήλιου. Εάν κάποιος έχει λύκο, το δέρμα μπορεί να καεί εύκολα ακόμη και από μια σύντομη έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει έξαρση όλων των συμπτωμάτων του λύκου, επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη για καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασία.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ξαφνικά επώδυνες, πρησμένες, δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Στη ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα ερεθίζει τον ιστό που επενδύει τις αρθρώσεις. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο.

Πληγές που αργούν να επουλωθούν

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υποτονικό, μικρές πληγές όπως κόψιμο, έγκαυμα ή ξύσιμο μπορεί να αργήσουν να επουλωθούν. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά γρήγορα σε μια πληγή και στέλνει θρεπτικά συστατικά για να προωθήσει την επούλωση. Εάν οι πληγές χρειάζονται πολύ χρόνο για να θεραπευτούν, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι υπολειτουργικό.

Αρρωσταίνουμε όλη την ώρα

Συχνές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη μπορεί επίσης να είναι σημάδια υπολειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχουμε τέσσερις ή περισσότερες ετήσιες λοιμώξεις του αυτιού, χρόνιες ρινικές λοιμώξεις, πνευμονία δύο φορές το χρόνο ή χρειαζόμαστε αντιβιοτικά δύο φορές το χρόνο ή συχνότερα, μπορεί να έχουμε ανοσοανεπάρκεια.

Κούραση

Μπορεί να αισθανόμαστε κουρασμένοι μετά από πολλή δραστηριότητα. Αλλά αν κόπωση είναι συχνά, ακόμα και όταν κοιμόμαστε, μπορεί να είναι ένδειξη υποτονικού ανοσοποιητικού συστήματος. Κούραση είναι όταν είμαστε τόσο εξαντλημένοι που δεν μπορούμε καν να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που προκαλεί αυτή τη σοβαρή κόπωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i