Κολπικό laser: Η πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει στην ανάπλαση του τοιχώματος του κόλπου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

vagina lazer iStock

Ο σύγχρονος και αγχώδης τρόπος ζωής, τα χρόνια που περνούν, οι ορμονικές μεταβολές, δημιουργούν στο γυναικείο σώμα φθορές, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής της σύγχρονης γυναίκας σε άλλοτε άλλο βαθμό.

Οι ορμονικές μεταβολές που μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία όπως η εγκυμοσύνη ή η εξωγενής λήψη ορμονικών θεραπευτικών σκευασμάτων όπως γίνεται στη θεραπεία της ενδομητρίωσης ή στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η εμμηνόπαυση η αύξηση βάρους ή το stress του τοκετού ή μίας επέμβασης στην περιοχή δημιουργούν σημαντικές μεταβολές που καθυστερούν να αποκατασταθούν και πάντα αφήνουν μικρές ενοχλήσεις πίσω.

Οι ενοχλήσεις αυτές που με τα χρόνια αυξάνονται οργανώνονται σταδιακά σε ένα σύνολο πολλών μικρών και συχνά άτυπων συμπτωμάτων, που χαρακτηρίζεται ως ουρογεννητικό σύνδρομο.

Το ουρογεννητικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από:

  • έλλειψη επιθυμίας,
  • κολπική ξηρότητά και σεξουαλική δυσλειτουργία
  • ουρολοιμώξεις, ή ακράτεια ούρων
  • σταθερή καθημερινή ενόχληση στην ουρήθρα,
  • πόνος στην επαφή,
  • μελάχρωση της περιοχής,
  • χαλάρωση του κόλπου

και άλλα συνήθως μικρής έντασης αλλά καθημερινής εκδήλωσης συμπτώματα επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες κάθε ηλικίας αλλά κυρίως γυναίκες γύρω από την εμμηνόπαυση.

Πώς δρα το κολπικό Laser

Η εφαρμογή του Laser αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει στην ανάπλαση του τοιχώματος του κόλπου μέσω της κυτταρικής αναγέννησης με σκοπό βελτίωση των σχετιζόμενων συμπτωμάτων.

Κατά τη θεραπεία αυτή, γίνεται χρήση της ιδιότητας των πολλαπλών στηλών ενέργειας laser, προκαλώντας την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, τη νέα δημιουργία των αγγείων με στόχο την αναγέννηση του κολπικού ιστού και τη γενική αναδιαμόρφωση του ιδίου του κόλπου.

Πρόκειται για αναίμακτη μέθοδο, της οποίας η εφαρμογή γίνεται κολπικά, δεν απαιτείται αναισθησία ή νοσηλεία, είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται σε συνεδρίες μικρής διάρκειας που επιτρέπουν την άμεση επάνοδο στη συνήθη καθημερινότητα.

Η διάρκεια, η ισχύς και η επαναληψιμότητα της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την αφετηρία της έκτασης του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Συνήθως απαιτούνται 3 θεραπείες με διάστημα περίπου ενός μήνα η μία από την άλλη

Τα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής. Βελτιώνεται η ελαστικότητα του κόλπου ο οποίος αποκτά ξανά τη σφριγηλότητά του και το ροδαλό του χρώμα. Ισορροπεί σταδιακά η κολπική βιολογία, βελτιώνεται η παραγωγή βλέννας και η λίπανση κατά την επαφή. Ο ιστός γίνεται πιο ευαίσθητος και ανταποκρίνεται καλύτερα στη σεξουαλική διέγερση μετά από κάθε θεραπεία. Σταδιακά η ακράτεια περιορίζεται και αραιώνουν τα επεισόδια ουρολοιμώξεων.

Το αποτέλεσμα της κάθε θεραπείας λειτουργεί αθροιστικά στο αποτέλεσμα της προηγούμενης ενώ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από ένα έτος.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει το συνδυασμό της και με άλλες θεραπείες. Συνηθέστερα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάζουμε με θεραπείες βλαστοκυττάρων ή PRP ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται ισχυρή αναγεννητική δράση. Από τις τελευταίες μελέτες προκύπτει πως αν συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους στήριξης και ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, προσφέρει μεγαλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Ματίνα Βλάχου vlachou-urology.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i