"Έχω περάσει κορονοϊό, άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνω το εμβόλιο": Ισχύει ή όχι;

Η φυσική ανοσία είναι αυτή που αποκτάμε όταν περάσουμε κορονοϊό ή κάποια άλλη λοίμωξη. Τι ισχύει για την περίπτωση που επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, όπως συμβαίνει τώρα;

ίωση κρύωμα συνάχι κορονοϊός istock

Η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη COVID-19 είναι μία ακόμη σημαντική προστασία στον οργανισμό, ωστόσο αυτό ισχύει υπό συνθήκες εάν λάβουμε υπόψη τα όσα συζητήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. 

Φυσική ανοσία και προστασία από την επαναλοίμωξη

"Καθημερινά έχουμε και νεότερα δεδομένα από όλο τον κόσμο, αναφορικά με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον", ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. "Μελέτη από το Κατάρ, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, μας επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώσαμε όλοι. Ότι δηλαδή, ενώ παλαιότερα, όταν κυκλοφορούσε η μετάλλαξη "Δέλτα" και επικρατούσε η μετάλλαξη "Δέλτα", μια προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναμόλυνση, σήμερα που έχουμε επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού της "Όμικρον", προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, μόλις εχθές δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη από το Ισραήλ, που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλιότερα από κορονοϊό. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεωρούσαν ότι η φυσική νόσος τους προστάτευε, είχαν 60% με 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν δεύτερη φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εντωμεταξύ εμβολιαστεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η μελέτη στην οποία αναφέρομαι, διενεργήθηκε πριν να επικρατήσει η "Όμικρον" στο Ισραήλ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα δεδομένα από αυτές τις δυο μελέτες που προανέφερα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ιδιαίτερα σήμερα με την επικράτηση της παραλλαγής "Όμικρον" είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ”δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει, έχω ήδη κολλήσει”", κατέληξε. 

Δύο νέα εμβόλια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες

Σε δύο νέα εμβόλια που περιμένουμε αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. "Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια- για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA- που βέβαια πλήρη έγκριση από το FDA. Περιμένουμε 474.000 δόσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα καινούριο όπλο στη φαρέτρα μας, γιατί έχουμε σιγά–σιγά μία ήπια απελευθέρωση των μέτρων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προστατευμένοι. Άρα, εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό, εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στην προσοχή στο συγχρωτισμό, ιδιαίτερα για τους μη εμβολιασμένους και τους ευάλωτους. Και επίσης, για να αναφέρω και αυτό, έρχονται εμβόλια της Sanofi, πιθανώς τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και περιμένουμε έγκριση από τον ΕΜΑ στις επόμενες λίγες εβδομάδες".
    
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i