Τα καλά νέα για την ψωρίαση - γιατί οι εξελίξεις τρέχουν!

Μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς της νόσου είναι πλέον εφικτή, μας λέει η γιατρός.

Η Μαρία Πολίτου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α' 1η Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων 
Νοσοκομείο "Α. Συγγρός", μας μεταφέρει τις εξελίξεις στις θεραπείες για την ψωρίαση. Μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς της νόσου είναι πλέον εφικτή!

Τα δεδομένα και οι νέες θεραπείες για την ψωρίαση

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250.000 συνάνθρωποί μας που πάσχουν από ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, αυτοφλεγμονώδης ασθένεια, που εκδηλώνεται με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο δέρμα, οι οποίες επιφέρουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αυτό που προσδοκούν οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση είναι να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς τους περιορισμούς που μπορεί να προκαλεί η νόσος, δηλαδή, να αποκτήσουν ένα υγιές δέρμα, το οποίο θα βοηθήσει να εκλείψει και η αρνητική επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής τους.

Μέσα στο 2021 κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα δύο αναστολείς της ιντερλευκίνης-23 (Risankizumab και Guselkumab) για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης, η οποία φαίνεται ότι είναι στη "ρίζα" του προβλήματος της ψωρίασης και οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα για καθαρό δέρμα. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, σε σχέση με το Risankizumab, κατά μέσο όρο επτά στους δέκα ασθενείς πέτυχαν πλήρη ύφεση των ψωριασικών τους πλακών με ταυτόχρονη βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, έξι στους δέκα ασθενείς διατήρησαν αυτό το πλήρως καθαρό δέρμα για περισσότερα από 3 χρόνια.

Tον Νοέμβριο 2021 το Risankizumab πήρε έγκριση και για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα, κάτι πολύ σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι ένας στους τρεις ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξει κάποια στιγμή και ψωριασική αρθρίτιδα. Το Risankizumab χαρακτηρίζεται από ένα πολύ απλό και βολικό για τους ασθενείς δοσολογικό σχήμα, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο τεσσάρων δόσεων συντήρησης τον χρόνο, μετά από τις δύο δόσεις έναρξης, και ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας. Ακριβώς αυτά φαίνεται να επαληθεύει και η προσωπική μου εμπειρία, καθώς η  χορήγηση του Risankizumab πρόσφερε πλήρη ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής ακόμα και σε δύσκολους ασθενείς στους οποίους είχαν αποτύχει όλες οι προηγηθείσες θεραπείες.