Στην επόμενη εξέταση αίματος έλεγξε και τη χοληστερόλη - είναι σημαντικό!

Το ήξερες ότι και οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη και άλλα λιπίδια; Μια εξέταση αίματος θα δώσει την απάντηση που είναι σημαντική για την πρόληψη της υγείας σου.

γυναίκα φαγητό μπέργκερ istock

Η παχυσαρκία και ο κακός τρόπος διατροφής με πολλά λιπαρά και junk food είναι ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να δεις αυξημένη χοληστερόλη στις επόμενες αιματολογικές σου εξετάσεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν τον τελευταίο καιρό βαριέσαι και αποφεύγεις κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας! Από την άλλη πλευρά, το ότι έχουμε υγιές βάρος και γυμναζόμαστε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα είναι καλά και δεν χρειάζεται να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

Και γιατί τα επισημαίνουμε όλα αυτά; Επειδή η υψηλή χοληστερόλη LDL μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο για πολλά νοσήματα που αφορούν την καρδιά. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι κίνδυνοι από την υψηλή "κακή" χοληστερόλη (LDL-C) είναι σημαντικοί, καθώς μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν το πλεόνασμα της "κακής" χοληστερόλης (LDL-C) στο αίμα δεν αντιμετωπίζεται, συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων, δημιουργώντας τη λεγόμενη "πλάκα". Αυτή η πάθηση ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Στην αρχή, η αθηροσκλήρωση δεν έχει συμπτώματα, οπότε οι ασθενείς δε γνωρίζουν πάντα ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, επομένως η πρόληψη κρίνεται απαραίτητη.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η αύξηση της χολιστερίνης

Βασικός παράγοντας αύξησης της χοληστερίνης είναι και η παχυσαρκία, παράλληλα με τη διατροφή, την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, το κάπνισμα, την έλλειψη γυμναστικής και την κληρονομικότητα.

Η παχυσαρκία, ειδικότερα, προκαλεί αύξηση της ολικής χοληστερίνης στο αίμα. Επιπλέον, απορυθμίζει τις επιμέρους χοληστερίνες, αυξάνοντας την LDL χοληστερίνη και ελαττώνοντας την HDL χοληστερίνη. Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στα επίπεδα της χοληστερίνης, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του επιπλέον φορτίου που έχει να αντιμετωπίσει η καρδιά.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τη χώρα μας και απασχολεί πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία ενώ το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

"LDL Alert, Κανένα Περιθώριο για Υψηλή Χοληστερόλη"

Η υψηλή LDL χοληστερόλη (LDL-C) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Επομένως, πρέπει να διατηρείται σε λογικά επίπεδα ώστε να παραμένουμε και εμείς υγιείς. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas μέσω της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την LDL χοληστερόλη "LDL Alert, Κανένα Περιθώριο για Υψηλή Χοληστερόλη", η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης της Amgen είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η υψηλή ποσότητα LDL χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μήνυμα είναι πως κάθε σώμα είναι υπέροχο όταν είναι υγιές. Και ο παράγοντας που μπορεί να στενέψει τα περιθώρια της υγείας μας είναι η υψηλή ποσότητα της LDL χοληστερόλης.

Η νέα καμπάνια της Amgen είναι ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, καθώς γιορτάζει τα διαφορετικά σώματα και την εικόνα τους αλλά ταυτόχρονα και την καλή υγεία.

Ο κ. Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas, δήλωσε αναφορικά με την πρωτοβουλία του Ομίλου: "Με την εκστρατεία ενημέρωσης "LDL Alert, Κανένα Περιθώριο για Υψηλή Χοληστερόλη” επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενης υψηλής ποσότητας LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Είναι ένα ζήτημα που αφορά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και το οποίο αν το αμελήσεις, μπορεί να βλάψεις την υγεία σου. Για αυτό θεωρούμε σημαντικό να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως επισημαίνεται και στην καμπάνια μας, η απόλαυση του φαγητού είναι σημαντική, όλα τα σώματα είναι υπέροχα, όμως χρειάζεται προσοχή στον παράγοντα που μπορεί να στενέψει τα περιθώρια της υγείας μας, την LDL χοληστερόλη".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία της Amgen Hellas και τους κινδύνους που κρύβει η LDL χοληστερόλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.ldlalert.com/.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i