Ο Bruce Willis αποσύρεται από την υποκριτική - Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε;

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Bruce Willis Splash News/Ideal Image

Με μία συγκινητική ανάρτηση η σύζυγος του Bruce Willis, Emma Heming, όπως και η Demi Moore μαζί με τις κόρες τους, ανακοίνωσαν την απόφαση του ηθοποιού να αποσυρθεί από την υποκριτική, εξαιτίας του προβλήματος υγείας με το οποίο διαγνώστηκε. 

Στην κοινή ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρθηκε πως ο ηθοποιός αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αφού διαγνώστηκε πρόσφατα με αφασία, που επιβαρύνει τις νοητικές του λειτουργίες. "Ως αποτέλεσμα αυτού και ύστερα από πολλή σκέψη, ο Bruce αποσύρεται από την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά γι'αυτόν. Είναι μία πολύ απαιτητική περίοδος για την οικογένειά μας και εκτιμούμε πολύ τη διαρκή σας αγάπη, συμπόνοια και υποστήριξη", έγραφε μεταξύ άλλων η ενημέρωση για την υγεία του διάσημου ηθοποιού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

 

Τι είναι η αφασία;

Σύμφωνα με τον ορισμό του John Hopkins Medicine, η αφασία είναι μία γλωσσική διαταραχή που προκαλείται από βλάβη σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη γλωσσική έκφραση και κατανόηση. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως το άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Πώς προκαλείται;

Η αφασία προκαλείται από βλάβη στο κυρίαρχο σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με τη γλώσσα, που μπορεί να συμβεί από: εγκεφαλικό επεισόδιο, χτύπημα στο κεφάλι, όγκο στον εγκέφαλο, μόλυνση, άνοια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της αφασίας εξαρτώνται από τον τύπο που αντιμετωπίζει κανείς. Άτομα με τον τύπο Broca, ενδέχεται να μη χρησιμοποιούν άρθρα και συνδετικές λέξεις, ενώ μιλούν με μικρές αλλά ουσιώδεις φράσεις. Συνήθως, καταλαβαίνουν τους άλλους καθώς η βλάβη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, που συνδέεται με τις κινητικές δεξιότητες, γεγονός που εξηγεί γιατί πολλά άτομα με αυτό τον τύπο μπορεί να έχουν πάθει παράλυση των άκρων και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δεξιά πλευρά τους. 

Αντίθετα, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τον τύπο Wernicke, μιλούν με μεγάλες και μπερδεμένες προτάσεις, προσθέτοντας περιττές λέξεις και δημιουργώντας νέες. Στη δική τους περίπτωση δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτό που τους λέει κάποιος άλλος. 

Όσο για την περίπτωση της παγκόσμιας αφασίας, τα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της γλώσσας. 

Πώς διαγιγνώσκεται η αφασία;

Για τη σωστή διάγνωση του τύπου της αφασίας, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε διάφορα τεστ από κάποιον ειδικό, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Επιπλέον, η αξονική εξέταση, η μαγνητική εξέταση και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) μπορεί να δώσει μία εικόνα του εγκεφάλου.

Υπάρχει θεραπεία;

Ο τρόπος θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και την εξέλιξη της ασθένειας, με αποτέλεσμα μόνο ένας ειδικός να μπορεί να συμβουλέψει τον ασθενή σχετικά με τα επόμενα βήματα. Παρ΄όλ'αυτά, η λογοθεραπεία είναι ανάμεσα στις τεχνικές που συνιστώνται προκειμένου να βελτιωθεί το πρόβλημα, αλλά και θεραπείες που δεν χρησιμοποιούν προφορική επικοινωνία (μέσω εικόνων), όπως και group therapy συνεδρίες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i