Πονοκέφαλος: Πόσο πιθανό είναι να σημαίνει ότι κολλήσαμε κορονοϊό;

Μετά από τόσους μήνες εμπειρίας και ερευνών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πρώτα -ή ακόμη και το μοναδικό σε κάποιους- σύμπτωμα κορονοϊού.

ημικρανία πονοκέφαλος istock

Γράφει η Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, MD, MSc, Dr.med., Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Eberhard Karls University of Tübingen, Γερμανία, MSc Clinical Neuroscience King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου

Η συσχέτιση μεταξύ πονοκεφάλου και λοίμωξης από κορονοϊό παρατηρήθηκε ήδη από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα ο πονοκέφαλος (ή κεφαλαλγία) συγκαταλέγεται στις συνηθέστερες εκδηλώσεις της νόσου COVID-19.

"Έχω πονοκέφαλο, σημαίνει ότι κόλλησα κορονοϊό;"

Σε μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης που διερεύνησε την συχνότητα εμφάνισης κεφαλαλγίας σε ασθενείς με COVID-19, συμπεριλαμβάνοντας 2.194 ασθενείς με επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, βρέθηκε πως περίπου 1 στους 4 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό έπασχαν από πονοκέφαλο. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πονοκέφαλος ήταν το πιο συχνό πρώτο σύμπτωμα εμφάνισης  COVID-19, ενώ σε κάποιους ασθενείς παρέμεινε και το μοναδικό σύμπτωμα COVID-19. 

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του πονοκεφάλου, η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε  αμφοτερόπλευρο πονοκέφαλο (80%), κυρίως μετωπιαίας εντόπισης (71%), με χαρακτήρα "πίεσης” ή "σφιξίματος” γύρω από το κεφάλι και σοβαρής αναφερόμενης έντασης (75%). Η συχνότητα και ο τύπος της κεφαλαλγίας ήταν παρόμοια μεταξύ ασθενών που νοσηλεύθηκαν για COVID-19 και ασθενών που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ όταν συγκρίθηκαν άνδρες και γυναίκες ασθενείς, βρέθηκε πως οι πονοκέφαλοι ήταν πιο έντονοι στις γυναίκες.

Πονοκέφαλος που διαρκεί και μετά την ανάρρωση από COVID-19

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν έντονους πονοκεφάλους. Μια πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση), ωστόσο, καταδεικνύει πως περίπου 2 στους 10 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό εμφανίζουν και κατόπιν της οξείας φάσης COVID-19 επίμονους πονοκεφάλους με χρονική διάρκεια αρκετών μηνών μετά το πέρας της λοίμωξης με κορονοϊό. Συγκεκριμένα, αυτή η μετα-ανάλυση συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα 28.438 επιζώντων COVID-19, διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της κεφαλαλγίας κυμαίνεται από 8% έως 17% κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, ενώ φάνηκε πως οι ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν για κορονοϊό ήταν αυτοί που κυρίως έπασχαν από εμμένοντες πονοκεφάλους.

Εννοείται πως κάθε έντονος και διαρκής πονοκέφαλος δεν σημαίνει κορονοϊό, είναι όμως σημαντικό να το μάθει ο γιατρός μας ώστε να ζητήσει τυχόν εξετάσεις που θα αποκλείσουν άλλα πιθανά αίτια. Επίσης, ο γιατρός είναι αυτός που θα μας συστήσει ανακουφιστική αγωγή με παυσίπονα. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i