4 συμπτώματα εμμηνόπαυσης - και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αλλά δεν έχεις και διάθεση για ερωτική επαφή με τον σύντροφό σου. Υποφέρεις από ακράτεια ούρων ή "λούζεσαι" στον ιδρώτα; Μην τα αφήνεις να σε πάρουν από κάτω, υπάρχουν λύσεις για όλα!

μεγαλώνοντας με υγεία γυναίκα εμμηνόπαυση

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ορισμένα όμως είναι αρκετά συνηθισμένα και μπορεί να μας ταλαιπωρούν. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα περιορίσουμε ή για να γίνουν πιο ήπια. Ας δούμε τι μας προτείνει ο αμερικανικός φορέας για την εμμηνόπαυση, The North American Menopause Society.

Tip: Μπορεί να μην είσαι στην εμμηνόπαυση αλλά να σε ταλαιπωρούν τα συμπτώματα; Ναι, αφού η περίοδος πριν την οριστική παύση της εμμήνου ρύσης, η προεμμηνόπαυση, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια!

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης και λύσεις

Νυχτερινός ιδρώτας

Συνήθως πρόκειται για εξάψεις -ναι, το πιο "συζητημένο" σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης – την ώρα του ύπνου. Εάν σου συμβαίνει, πιθανότατα ξυπνάς μέσα στη νύχτα ιδρωμένη στο στέρνο ή και στο κεφάλι σου. Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το σύμπτωμα:

  • Κοιμήσου με πιο ελαφριά πιζάμα ή με ένα φανελάκι.
  • Βγάλε το βαρύ πάπλωμα και χρησιμοποίησε το layering ώστε να μπορείς να προσθέτεις ή να αφαιρείς ένα σκέπασμα ανάλογα με το πώς νιώθεις τη θερμοκρασία.
  • Φρόντισε η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο να μην ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Το καλοκαίρι δεν είναι εφικτό να έχουμε τόση δροσιά, αλλά μια σωστή ρύθμιση στο κλιματιστικό ή ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να σε βοηθήσει.
  • Έχε δίπλα σου ένα ποτήρι νερό γιατί ο ιδρώτας μπορεί να σε αφυδατώσει.
  • Έχε δίπλα σου μια μικρή πετσέτα και ένα καθαρό φανελάκι ή t-shirt για να αλλάξεις ρούχο χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς από το κρεβάτι και να χάσεις τον ύπνο σου.

Διαβάστε Επίσης

Δυσκολία να αποκοιμηθείς

Μία σταθερή ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

  • Προσπάθησε να ξυπνάς και να κοιμάσαι σταθερές ώρες ακόμη και το σαββατοκύριακο.
  • Πριν κοιμηθείς προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο αντί να σκρολάρεις στο Instagram και στο ίντερνετ.
  • Το γάλα, η γαλοπούλα και τα φιστίκια περιέχουν τρυπτοφάνη, μια ουσία που δρα ως φυσικό χαλαρωτικό. Δοκίμασέ τα για το βραδινό σου.
  • Ένα φλιτζάνι χαμομήλι μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
  • Απόφυγε το αλκοόλ και την καφεΐνη μετά το απόγευμα. Ειδικά το αλκοόλ μπορεί να σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση του πιο εύκολου ύπνου είναι όμως αυτό ακριβώς, ψευδαίσθηση, αφού μετά από μερικές ώρες πιθανότατα θα ξυπνήσεις.
  • Γενικά, φρόντισε να χρησιμοποιείς την κρεβατοκάμαρα μόνο για τον ύπνο (εντάξει, και το σεξ!) αλλά όχι ως γραφείο ή ως καθιστικό.

Ακράτεια ούρων

Δυστυχώς είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να προνοήσεις υιοθετώντας τις ασκήσεις Κέγκελ που ενδυναμώνουν τα τοιχώματα της πυέλου.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο μην προσπαθείς να περιορίσεις τα υγρά που πίνεις – ιδανικά μοίραζέ τα μέσα στη μέρα σου ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη. Απόφυγε όμως τροφές και ροφήματα με υψηλή οξύτητα ή καφεΐνη τα οποία ερεθίζουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτά περιλαμβάνουν τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, τον καφέ και τα αναψυκτικά με καφεΐνη.

Μειωμένη ερωτική επιθυμία

Θεωρητικά υπεύθυνες γι’ αυτό το σύμπτωμα είναι οι αυξομειώσεις των ορμονών, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί που επιμένουν ότι κυρίως είναι θέμα διάθεσης και ψυχολογίας. Άλλωστε συχνά η εμμηνόπαυση έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχουν κι άλλες αλλαγές στη ζωή ενός ζευγαριού, όπως η μετακόμιση των παιδιών από το σπίτι, η συνταξιοδότηση, προβλήματα υγείας προσωπικά ή των αγαπημένων μας προσώπων που μεγαλώνουν. Προσπάθησε ακόμη κι αν δεν έχεις διάθεση για ερωτική επαφή να μη χάνεται η φυσική επαφή με τον σύντροφό σου: ένα φιλί, ένα χάδι, μια αγκαλιά όλα μπορεί να βοηθήσουν να νιώσετε και οι δύο καλύτερα και να έρθετε πιο κοντά. Εάν όμως υπάρχουν οργανικοί ή πρακτικοί λόγοι για την μειωμένη ερωτική επιθυμία, όπως για παράδειγμα κολπική ξηρότητα, τότε μια συζήτηση με τον γυναικολόγο σου μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i