Οι 6 πιο συχνές ερωτήσεις για την ωτοπλαστική (με τις απαντήσεις τους)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επέμβαση που στοχεύει να βελτιώσει την εμφάνιση των αυτιών σου.

ωτοπλαστική iStock

Το σκέφτεσαι αρκετά χρόνια, ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα δεν τολμούσες να υποβληθείς στη διαδικασία για τη βελτίωση των αυτιών σου. Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση απόλυτα διαδεδομένη, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση του μεγέθους, του σχήματος και άλλων χαρακτηριστικών των αυτιών σου. Επομένως, αν πράγματι θα ήθελες να καλυτερεύσεις την όψη τους και ο λόγος που σε σταματά είναι επειδή φοβάσαι, θυμήσου πως αυτό συμβαίνει διότι δεν έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την όλη διαδικασία. Ίσως οι παρακάτω ερωτοαπαντήσεις από τον δρα Ελευθέριο Δημητραδιού θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ωτοπλαστική;

Η επέμβαση γίνεται μετά την πλήρη ωρίμανση του ωτικού χόνδρου. Η πιο συνηθισμένη ηλικία είναι η προσχολική, γύρω στα 6 έτη. Δεν είναι τυχαίο πώς το 40% των περιστατικών που υποβάλλονται σε αυτήν την επέμβαση είναι παιδιά τέτοιας ηλικίας. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να υποβληθεί στην εγχείρηση οποιαδήποτε στιγμή νιώσει έτοιμος.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Στις μικρότερες ηλικίες η επέμβαση γίνεται με πλήρη ή μερική αναισθησία, ενώ στους ενηλίκους υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης τοπικής, και μόνο, αναισθησίας. Ανάλογα με τη δυσμορφία των αυτιών, το πάχος του χόνδρου, το μέγεθος της κόγχης ακολουθείται και αντίστοιχη τεχνική με σκοπό το πιο όμορφο και μόνιμο αποτέλεσμα. Οι τομές γίνονται είτε με απορροφήσιμα ράμματα είτε με απλά και κρύβονται πίσω από το αυτί με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανή δημιουργώντας αισθητικό θέμα. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου στις 2 εβδομάδες.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και μετά από πόση ώρα δίνεται εξιτήριο;

Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες ανάλογα το πρόβλημα που καλείται να διορθώσει ο πλαστικός χειρουργός. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο ασθενής είναι σε θέση να αποχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες, με το που δώσει την εντολή ο αναισθησιολόγος.

Ποιοι είναι οι πιο συνήθης λόγοι υποβολής σε ένα τέτοιο χειρουργείο;

Ο βασικότερος λόγος ωτοπλαστικής είναι τα πεταχτά αυτιά, τα πολύ μεγάλα λοβία ή η χαμηλή πρόσφυση των αυτιών στο κρανίο.

Τι μετεγχειρητική διαδικασία ακολουθείται;

Μετά το χειρουργείο, εφαρμόζεται ένας ελαστικός επίδεσμος για να ασκήσει μια πίεση στην περιοχή με σκοπό την αποφυγή κάποιου αιματώματος στο δέρμα. Μετά από περίπου 7 μέρες αφαιρείται και για τις επόμενες 15 μέρες χρειάζεται να φοράει ο ασθενής μια αθλητική κορδέλα γύρω από τα αυτιά, ειδικότερα κατά τον ύπνο. Τις πρώτες μέρες μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στην περιοχή των αυτιών, ωστόσο είναι εύκολα διαχειρίσιμος με την χορήγηση απλών παυσίπονων.

Μετά από πόσο καιρό επιστρέφει ο ασθενής στην καθημερινότητα του;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό του πρόγραμμα έπειτα από 10-15 μέρες εφόσον οι δραστηριότητες του δεν είναι επικίνδυνες για τον τραυματισμό των αυτιών. Όπως σε κάθε χειρουργείο έτσι και σε αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μη δημιουργηθεί κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.  

Ευχαριστούμε τον Δρα Ελευθέριο Δημητραδιού, πλαστικό και επανορθωτικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο των Luxurious Medical Aesthetics & Plastic Surgery (www.eleftheriosdimitradiou.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i