Πέντε συνήθειες κακής υγιεινής που πρέπει να σταματήσεις από σήμερα

"Αθώες" πρακτικές στην καθημερινότητά μας που αφορούν την ατομική μας υγιεινή και μπορεί να έχουν... ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην υγεία μας.

όχι iStock

Είναι σημαντικό να προσέχεις την υγεία σου και μπορεί να νομίζεις πως το κάνεις, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συνήθειες που έχεις, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια κακής υγιεινής που μπορούν να σε οδηγήσουν σε προβλήματα και ασθένειες που δεν είχες σκεφτεί ποτέ πως συνδέονται με τις "αθώες" 5 συνήθειες που ακολουθούν.

Δεν πλένεις ή δεν αλλάζεις τα σεντόνια σου συχνά

Όσο κι αν το αμελείς, πρέπει να γνωρίζεις πως τα σεντόνια και τα σκεπάσματα που δεν πλένονται για αρκετό καιρό, αποτελούν εστίες μικροβίων και βακτηρίων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλή σκόνη συσσωρεύεται στο κρεβάτι σου με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την αναπνοή σου. Παράλληλα, τα νεκρά κύτταρα, ο ιδρώτας και το σάλιο στα σεντόνια και στις μαξιλαροθήκες βοηθούν τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία στρωμάτων Amerisleep, ύστερα από μία εβδομάδα τα σεντόνια είχαν 24.631 περισσότερα βακτήρια από ένα πόμολο μπάνιου, ενώ οι μαξιλαροθήκες βοηθούσαν την ανάπτυξη βακτηρίων 17.000 φορές περισσότερο από ένα κάθισμα τουαλέτας. Συνεπώς, πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η "αθώα" συνήθεια μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλεργιών αλλά και σε μολύνσεις. 

Δεν πλένεις συχνά τα σουτιέν σου

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται με το που φορέσεις το σουτιέν σου να το βάλεις στο καλάθι με τα άπλυτα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το φοράς για πάνω από 1 εβδομάδα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνιστούν τα σουτιέν να πλένονται μετά από 2 ή 3 χρήσεις. Ο λόγος είναι ότι το σώμα σου απελευθερώνει ιδρώτα, έλαια, βακτήρια, μύκητες, σκόνη τα οποία εισχωρούν στο σουτιέν και γενικότερα στα εσώρουχά σου. Συνεπώς, προκειμένου να αποφύγεις ερεθισμούς, κνησμό και μολύνσεις, οφείλεις να ακολουθήσεις αυτό τον κανόνα.

Κοιμάσαι βαμμένη

Όχι μόνο με αυτή τη συνήθεια κινδυνεύει η επιδερμίδα σου και η υγεία των ματιών σου, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσεις μολύνσεις στο πρόσωπό σου. Όσο δελεαστικό κι αν είναι στο τέλος της ημέρας να μην ξεβαφτείς, θυμήσου πως είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Παράλληλα, το να μην πλένεις το πρόσωπό σου καθημερινά μπορεί να φράξεις τους πόρους σου, καταλήγοντας σε μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Επιπλέον, αρκετά σημαντικό αποτελεί, επίσης, το να πλένεις τα πινέλα και τα βουρτσάκια του μακιγιάζ, καθώς αναπτύσσονται αρκετά βακτήρια σε αυτά που πάλι οδηγούν σε μολύνσεις. 

Περπατάς ξυπόλυτη σε δημόσιες τουαλέτες

Συνήθως συμβαίνει το καλοκαίρι να επισκεφθείς την τουαλέτα μιας οργανωμένης παραλίας ή γενικά τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου, ωστόσο πάντα πρέπει να θυμάσαι πως ποτέ δεν πρέπει να πατήσεις εκεί ξυπόλυτη. Οι μύκητες και τα βακτήρια που κυκλοφορούν σε αυτό τον χώρο, μπορεί να σου προκαλέσουν δερματοφυτία, το πόδι του αθλητή, ονυχομυκητίαση και άλλες ασθένειες που δεν είχες σκεφτεί. Δεδομένου λοιπόν πως δεν είσαι η μόνη που επισκέπτεσαι αυτούς τους δημόσιους χώρους, οφείλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου. 

Χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσα/ξυραφάκι κάποιου

Δεν λέγονται τυχαία προσωπικά αντικείμενα, καθώς κάποια πράγματα πρέπει να τα χρησιμοποιείς μόνο εσύ. Είναι πολύ κακή ιδέα να χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου, ακόμα κι αν έχεις ξεχάσει τη δική σου, καθώς μπορεί να κολλήσεις κάποιον ιό, δεδομένου ότι ανταλλάσσεις σάλιο και αίμα ή και να πάθεις μόλυνση. Παράλληλα και με το ξυραφάκι μπορεί να κολλήσεις κάποιον ιό ή να πάθεις μόλυνση της επιδερμίδας σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i