Οστεοπόρωση: Πώς μπορείς να την προλάβεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη συχνότερη πάθηση των γυναικών.

οστεοπόρωση iStock

Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 και είναι συχνότερη στις γυναίκες, γεγονός που δεν μπορείς να σταματήσεις ή να αλλάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να προλάβεις την οστεοπόρωση, που τείνει να αποδυναμώσει τα κόκαλα, σε σημείο που σπάνε πολύ εύκολα, όπως συνήθειες που μπορείς να εντάξεις από σήμερα κιόλας στη ζωή σου.

Άσκηση

Και αυτή τη φορά δεν σε νοιάζουν τόσο οι μύες, όσο τα κόκαλά σου. Έχοντας συμβουλευτεί τον γιατρό σου, μπορείς να ξεκινήσεις γυμναστική στήριξης βάρους. Τέτοια γυμναστική είναι η αεροβική, ο χορός, το jogging, το τένις, το ανέβασμα της σκάλας, η γιόγκα και άλλα. Αλλά και η ενδυνάμωση είναι σημαντική στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, γι'αυτό είναι καλό να σηκώνεις βάρη, να κάνεις squats, pushups και γενικότερα ασκήσεις που τείνουν να ενδυναμώσουν το οστά σου.

Διαβάστε Επίσης

Διατροφή

Δεδομένου ότι πρέπει να λαμβάνεις τουλάχιστον 1.200mg ασβεστίου μέσω της διατροφής, ειδικά όταν έχεις περάσεις την ηλικία των 50, οφείλεις να πραγματοποιήσεις τις σωστές διατροφικές αλλαγές, που θα κάνουν καλό στα κόκαλά σου. Για παράδειγμα μπορείς να εντάξεις χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, χυμούς και τροφές ενισχυμένες με ασβέστιο, σολομό και σαρδέλες, σκούρα πράσινα λαχανικά. Από την άλλη και η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου που καταναλώνεις καθημερινά, γι'αυτό μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου λιπαρά ψάρια, τυρί, κρόκους αυγών, χυμό και να βγαίνεις για λίγα λεπτά έξω κάθε μέρα για να λαμβάνεις τη βιταμίνη από τον ήλιο.

Απόφυγε τα παρακάτω:

Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, γι'αυτό καλό είναι την ημέρα να μην ξεπερνάται το όριο των δύο ποτών. 

Κάπνισμα: Όσο κι αν είναι μία συνήθεια που δύσκολα μπορείς να αποχωριστείς, μάθε πως διπλασιάζει τον κίνδυνο για απώλεια οστών και κατάγματα, αφού εμποδίζει τα οιστρογόνα να λειτουργήσουν σωστά στο σώμα. 

Γυναικεία Αθλητική Τριάδα: Χαρακτηρίζεται από τρεις διαταραχές που εμφανίζονται όταν οι γυναίκες εξασκούνται και προπονούνται έντονα, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσουν τα κόκαλά τους, τον κύκλο τους και να αυξήσουν τις διατροφικές διαταραχές. 

Αναψυκτικά: Πιθανότατα, ο φώσφορος που τα αναψυκτικά περιέχουν, εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αυτών των ποτών, και όχι υγιεινών ροφημάτων, ίσως είναι και ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το πώς να κινηθείς σχετικά με το πρόβλημα της οστεοπόρωσης και για το αν θα χρειαστεί να κάνεις προληπτικά την εξέταση της οστικής πυκνότητας, που συνήθως είναι κατάλληλη για γυναίκες άνω των 50.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i