Έχεις μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση; Να τι πρέπει να κάνεις!

Ξεκίνα μία νέα δραστηριότητα.. Ή κάνε μαθήματα χορού, άρχισε να βγαίνεις περισσότερο με φίλους και να μαθαίνεις καινούργια χόμπι. Γιατί να τα κάνεις όλα αυτά; Η απάντηση βρίσκεται στην "πρόωρη εμμηνόπαυση".

καγιάκ φυσική δραστηριότητα ποτάμι εμμηνόπαυση istock

Οι γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση -πριν από τα 40- έχουν χάσει την προστασία που τους παρέχουν οι αναπαραγωγικές ορμόνες. Κι αν σκεφτείς ότι η εμμηνόπαυση πριν τα 40 ακούγεται σαν κάτι πολύ σπάνιο, έχε στο νου σου ότι δεν είναι μόνο η "φυσιολογική" πρόωρη εμμηνόπαυση που μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα ή απλά τον οργανισμό σου. 

Πολλές γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία εξαιτίας της ανάγκης για χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών ή εξαιτίας της λήψης φαρμακευτικής αγωγής. 

Διαβάστε Επίσης

Η άνοια παραμονεύει

Οι γυναίκες, λοιπόν, που έχουν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με όσες έχουν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50-51 ετών, όπως δείχνει νέα βρετανοκινεζική επιστημονική μελέτη που ανακοινώθηκε σε συνέδριο της American Heart Association. 

Η διάγνωση κάθε είδους άνοιας (Αlzheimer, αγγειακής κ.ά.) συσχετίστηκε με την ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση και οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί μια αιτία για τη σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και άνοιας.

Τι μπορείς να κάνεις;

Πολλές έρευνες πλέον συγκλίνουν σε ένα αποτέλεσμα: Ότι υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε την γνωστική μας λειτουργία και να προλάβουμε την άνοια. Τώρα, λοιπόν, έχεις έναν παραπάνω λόγο να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, να μάθεις ένα καινούργιο χόμπι, μια ξένη γλώσσα, να ανοίξεις τον κύκλο των γνωριμιών και των φίλων σου, να ταξιδέψεις, να (ξανα)ερωτευτείς...

Γιατί (προφανώς!!!) η ζωή δεν σταματά στην εμμηνόπαυση, το αντίθετο ίσως ;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i