Ξέρεις ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν το πεπτικό σου σύστημα;

Νιώθεις δυσφορία, καούρες, βάρος στο στομάχι, γενικά η πέψη σου δεν είναι στα καλύτερά της. Μήπως γι' αυτό φταίει κάποιο φάρμακο που παίρνεις για λίγο καιρό ή σταθερά;

χάπια αντιβιοτικά φάρμακα συμπλήρωμα διατροφής istock

Από τα ενοχλητικά αέρια μέχρι την ανυπόφορη καούρα, όλες –άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο– εμφανίζουμε πεπτικά προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές απλές λύσεις για πολλά από τα... πεπτικά προβλήματά σου. Μία βασική όμως προϋπόθεση είναι να ανακαλύψεις μήπως υπάρχει κάποιο αίτιο που δεν υποψιάζεσαι. 

Φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα

▶    Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να σου έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σου για άλλες παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες που διαταράσσουν το έντερο ή το στομάχι και να προκαλέσουν δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
▶    Απόφυγε την ασπιρίνη και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αν έχεις έλκος στομάχου ή δυσπεψία.
▶    Μίλησε με τον γιατρό σου αν χρειάζεται να παίρνεις συχνά τέτοιου τύπου φάρμακα και έχεις συγχρόνως προβλήματα με δυσπεψία ή έλκη. Η παρακεταμόλη είναι μια εναλλακτική λύση.
▶    Ορισμένα ηρεμιστικά, παυσίπονα, δισκία σιδήρου και φάρμακα για τον βήχα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
▶ Πάντα να ενημερώνεις τον γιατρό σου αν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνεις τελικά σε ενοχλούν στο έντερο.

Πριν φτάσεις να πεις ότι σε ενοχλεί ένα φάρμακο...

Εάν ο συσχετισμός είναι άμεσος, δηλαδή ξεκίνησες να παίρνεις το φάρμακο και μετά από λίγα 24ωρα άρχισαν οι στομαχικές διαταραχές, τότε μίλα με τον γιατρό σου γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι όντως το φάρμακο η αιτία. 

Γενικά όμως έχε υπόψη σου ότι μία αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, ακόμη και οι διακοπές, ή στη διατροφή σου ή μία έντονα στρεσογόνος κατάσταση που πέρασες μπορεί να σε "χτυπήσει" στο έντερο ή στο πεπτικό. 

Εάν τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι καινούργια και διαρκούν πάνω από 1-2 μέρες, σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου το γιατρό σου. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i