Μωβ μέδουσες: Πόσο επικίνδυνες είναι για τα μικρά παιδιά - Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος της μωβ μέδουσας. Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά.

Μωβ μέδουσες iStock

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών ή Pelagia noctiluca στις ελληνικές θάλασσες προβληματίζει τους λουόμενους σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι άδικα αφού θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Η Αναστασία Μηλιού, Διευθύντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος”, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν είναι τελικά τόσο αυξημένες οι συγκεντρώσεις και δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

"Πρέπει να τις αποδεχθούμε και να αποδεχθούμε και το δικό μας κομμάτι της ευθύνης” δήλωσε εξηγώντας ότι η υπεραλιεία έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος

Ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, μίλησε επίσης στην ΕΡΤ για το θέμα και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος:

  • Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δούμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό.
  • Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένο αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί.
  • Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλειμμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό.
  • Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν.

Ο κ. Ζαραφωνίτης σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Δες τη συνέχεια στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i