Ας καταρριφθεί επιτέλους ο μύθος: Έχει επιπτώσεις η γυμναστική στο ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Τι αποκάλυψε μία έρευνα σχετικά με τη γυμναστική και την υγεία μας.

Γυμναστική Istock

Από πάντα υπήρχε η πεποίθηση του "μην κάνεις γυμναστική και καταπονήσεις τον οργανισμό σου", ώστε να μην κολλήσεις ιώσεις και άλλες μεταδοτικές αρρώστιες. Και σίγουρα πολλές φορές, ειδικά τώρα με τον κορονοϊό, σου έχει περάσει από το μυαλό να μην καταπονήσεις το σώμα σου, ώστε να μην λάβει το πλήγμα το ανοσοποιητικό σου. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που να εξηγεί επιστημονικά την άποψη αυτή;

Σύμφωνα με μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 1980 στο Λος Άντζελες, ερευνητές είχαν μελετήσει το ανοσοποιητικό σύστημα δρομέων του Μαραθωνίου μετά τα 26.2 μίλια του αγώνα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν πως είχαν λοιμώξεις, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να οδηγηθούν στο συμπέρασμα πως οι έντονες μορφές άσκησης εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για τουλάχιστον 40 χρόνια ίσχυε αυτή η πεποίθηση και πιο συγκεκριμένα μέχρι το 2018, όταν μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Immunology την κατέρριψε. Ειδικότερα, οι ερευνητές δήλωσαν πως σύμφωνα με τα στοιχεία τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τακτική σωματική δραστηριότητα και η συχνή άσκηση είναι ευεργετικές ή τουλάχιστον δεν είναι επιζήμιες για την ανοσολογική υγεία.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανοσολόγο Tania Elliott, "οι προπονήσεις με υψηλή ένταση επιβαρύνουν το σώμα μας συνολικά σε μικρότερο χρονικό διάστημα", ωστόσο όπως υπογραμμίζει παρά το γεγονός πως πράγματι καταπονεί το σώμα και έχει μεγάλο χρόνο αποκατάστασης, δεν σημαίνει πως είναι ο λόγος που θα σε οδηγήσει να κολλήσεις κάποια ασθένεια. Από την άλλη, ο επίκουρος καθηγητής σπονδυλικής στήλης και μυοσκελετικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey, Roger Luo, εξηγεί πως τα στοιχεία δείχνουν πως "η διαλειμματική προπόνηση με υψηλή ένταση προσδίδει σημαντικά καρδιοαναπνευστικά οφέλη ίσα ή ίσως και μεγαλύτερα από μεγαλύτερες περιόδους πιο μέτριας άσκησης".

Συνεπώς, για τον Luo, η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει από τη καθημερινότητά μας, όμως θα πρότεινε να μην επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες ασκήσεις παρά να κάνουμε έναν συνδυασμό που να καλύπτει και την αντοχή και τη δύναμη. 

Φυσικά, αν δεν λατρεύεις τις προπονήσεις με μεγάλη ένταση, για να καλύψεις το θέμα των καρδιαγγειακών οφελών, μπορείς να εντάξεις μέσα στην εβδομάδα σου την πισίνα, που δεν προκαλεί τις φθορές του τρεξίματος ή της ποδηλασίας, όπως προτείνει ο γιατρός προκειμένου να "χτίσεις" την αντοχή σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i