5 επιλογές που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών

Ένα καλό και ένα κακό νέο: Ο καρκίνος των ωοθηκών εκδηλώνεται σε περίπου 1 στις 78 γυναίκες ωστόσο συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα.

καρκίνος ωοθήκες γυναικεία γυναικολογικά όργανα istock

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία η πιθανότητα να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 85 ετών είναι 1,6% (ενώ η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού είναι σχεδόν δεκαπλάσια 11,1%). Δυστυχώς συχνά ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται καθυστερημένα με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι πιθανότητες επιβίωσης. Ωστόσο η καλή ενημέρωση και η πρόληψη -στο μικρό βαθμό που είναι εφικτό- μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου. 

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι ανεπαίσθητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα παρακάτω, τα οποία όμως μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με καρκίνο.

  • "Φουσκώματα" στην κοιλιά που δεν υποχωρούν
  • Ακαθόριστος διάχυτος πόνος στην κοιλιά που επιμένει
  • Ναυτία, ανορεξία που επιμένει
  • Απώλεια, ή αύξηση του βάρους, χωρίς αιτία
  • Ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο

Αυτό που διαφοροποιεί τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι η επιμονή τους. Εάν νιώθεις, για παράδειγμα, έντονο κοιλιακό πόνο πάνω από 12 φορές σε ένα μήνα, ο φορέας American Cancer Society (Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο) συστήνει να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου. Ποια άλλα συμπτώματα εάν επιμένουν θα πρέπει να σε υποψιάσουν εάν επιμένουν; Κόπωση, ναυτία, επώδυνη ερωτική πράξη, δυσκοιλιότητα, πόνος στη μέση, αλλαγές στην έμμηνο ρύση και πρήξιμο στην κοιλιά. 

Ο ρόλος της διατροφής

Διατροφή με χαμηλά λιπαρά

Παρότι δεν υπάρχει σαφώς προσδιορισμένη δίαιτα που να προλαμβάνει τον καρκίνο των ωοθηκών, υπάρχουν στοιχεία ότι το περιεχόμενο του πιάτου μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε μία μελέτη, γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ήταν κατά περίπου 40% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο καρκίνος είναι επίσης λιγότερο συχνό σε γυναίκες που τρώνε πολλά λαχανικά, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες. 

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος των ορμονών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (American Cancer Society) οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου αυτού. Πιο συγκεκριμένα:

Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει βιολογικά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν μείνει ποτέ έγκυες. Ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται με κάθε εγκυμοσύνη ενώ και ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία.

Αντισυλληπτικά χάπια

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι λιγότερο συχνός σε γυναίκες που έχουν πάρει αντισυλληπτικά χάπια. Οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι για τουλάχιστον πέντε χρόνια έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συγκριτικά με εκείνες που δεν πήραν ποτέ χάπι για αντισύλληψη. Όπως η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια αποτρέπουν την ωορρηξία. Κάποιες ερευνητές θεωρούν επίσης ότι οι γυναίκες με πιο αραιούς κύκλους και λιγότερες ωορρηξίες το χρόνο μπορεί επίσης να έχουν κάποια προστασία έναντι του καρκίνου αυτού.

Χειρουργικές πράξεις

Περίδεση σαλπίγγων

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μία κλινική πράξη όπου ο χειρουργός "δένει" τις σάλπιγγες -αλλιώς ονομάζεται απολίνωση σαλπιγγών – με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαβατές. Έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα σπερματοζωάρια προς το άκρο της σάλπιγγας και να "συναντήσουν" το ώριμο ωάριο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η γονιμοποίηση. Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών ενώ το ίδιο θεωρείται και για την υστερεκτομή, την αφαίρεση της μήτρας.

Αφαίρεση των ωοθηκών

Γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις που τις θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών μπορούν σε συνεργασία με τον γιατρό τους να αποφασίσουν την αφαίρεσή τους. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με υστερεκτομή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i