Κι όμως! 5 λόγοι που ο κόσμος πάει προς το καλύτερο – και με στοιχεία

Αν διαβάσεις τα πρωτοσέλιδα και τις βασικές ειδήσεις στα ενημερωτικά sites μπορεί να σκεφτείς ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη. Το άρθρο αυτό θα σε γεμίσει αισιοδοξία!

αισιοδοξία γαλήνη ηρεμία διαλογισμός istock

Εάν με όλα όσα ακούς και διαβάζεις γύρω σου μπορεί κάλλιστα να πιστεύεις ότι ο κόσμος μας δεν πηγαίνει καθόλου καλά – ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Κι όμως, κάνεις λάθος και μάλιστα δεν είσαι η μόνη. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν (τείνουμε) να εστιάζουμε σε μεμονωμένα γεγονότα που μας απασχολούν στην καθημερινότητα, δίνοντας λιγότερη σημασία στις αργές και ευρύτερες εξελίξεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο μας.

Για να αντλήσουμε αισιοδοξία και να έχουμε μία πιο ρεαλιστική και συνολική εικόνα, ας δούμε κάποια από τα "σκληρά" στοιχεία για μερικούς από τους πιο σημαντικούς δείκτες ευημερίας και υγείας. Αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι ότι τα πράγματα είναι πιο... ρόδινα απ’ όσο πιστεύουμε.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον φορέα Our World in Data, μία επιστημονική διαδικτυακή δημοσίευση που έχει βάση το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και που εστιάζει στη ποσοτικοποίηση και την ανάλυση δεδομένων αναφορικά με διεθνή θέματα.

Οι δείκτες ευημερίας που δείχνουν εξαιρετική πρόοδο

Σε πολλούς από τους πιο σημαντικούς δείκτες που προσδιορίζουν την ευημερία μας, η ανθρωπότητα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. "Έχουν γίνει σημαντικά άλματα που εξασφαλίζουν την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη μείωση κάποιων από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που ευθύνονται για την παιδική και μητρική θνησιμότητα", σχολιάζει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. "Τεράστια πρόοδος έχει επίσης γίνει στην αύξηση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και υγιεινή, στη μείωση της ελονοσίας, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας και της εξάπλωσης του HIV/AIDS. Ας δούμε κάποια από τα στοιχεία που μας υποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα βαδίζει σε καλό δρόμο.

Η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα απ’ όσο ποτέ

Δημογραφικά, η παιδική θνησιμότητα αναφέρεται στον θάνατο παιδιών κάτω των 5 ετών. Και σήμερα, τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από ποτέ. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες, οι αριθμοί έχουν πέσει κάτω από το μισό, από 12,5 εκατομμύρια θανάτους παιδιών το 1990 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019. "Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται", λένε οι συγγραφείς της αναφοράς Child and Infant Mortality στο Our World in Data.

Διαβάστε Επίσης

Ο τοκετός είναι πολύ πιο ασφαλής

Οι γυναίκες φέρνουν σήμερα στον κόσμο παιδιά με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια απ’ ότι λίγες γενιές πριν. Το 2015, ο αριθμός των γυναικών που πέθαναν κατά τον τοκετό ήταν 302.700. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ο κίνδυνος είναι κάτω από 1 τοις εκατό και στις περισσότερες χώρες είναι ακόμη χαμηλότερος, στο 0,1 τοις εκατό. Ας συγκρίνουμε αυτό τον αριθμό με το 1800, όταν στη Σουηδία και τη Φινλανδία σχεδόν 1 στις 100 γυναίκες πέθαινε κατά τον τοκετό. Εάν αυτό το σενάριο ίσχυε ακόμη, τότε κάθε χρόνο περίπου 1,26 εκατομμύριο νεογέννητα θα έχαναν τη μαμά τους στον τοκετό. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει!

Το προσδόκιμο επιβίωσης σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν αιώνα

Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι το βασικό μέτρο για την εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού: Μας λέει τον μέσο όρο θανάτου ενός πληθυσμού. "Τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στην υγεία των ανθρώπων που οδηγεί στην επέκταση του δείκτη αυτού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον προ-σύγχρονο κόσμο (πριν τον 18ο αιώνα) το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν περίπου στα 30 χρόνια σε όλες τις περιοχές του κόσμου – το οποίο είναι εντυπωσιακό καθώς οι κυνηγοί αρχαίοι πρόγονοί μας πιστεύεται ότι ζούσαν περίπου 32,5 χρόνια. Ωστόσο, από το 1900 ο παγκόσμιος μέσος όρος επιβίωσης υπερδιπλασιάστηκε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο διεθνής μέσος όρος έχει φτάσει τα 72,6 χρόνια. Και δεν ζούμε μόνο περισσότερα χρόνια αλλά είμαστε και πιο υγιείς και πιο δραστήριοι, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι φυσικές καταστροφές γίνονται λιγότερο θανατηφόρες

Πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί… Είναι πολύ εύκολο να σκεφτούμε ότι η φύση μας "εκδικείται". Ας το δούμε όμως αλλιώς. Στις αρχές με μέσα του 20ου αιώνα, το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών σε ζωές ήταν υψηλό, ξεπερνώντας συχνά το ένα εκατομμύριο. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε καταγράψει σημαντική μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν από αυτά τα, ακόμη απρόβλεπτα, γεγονότα.

Σύμφωνα με το Our World in Data, ως φυσικές καταστροφές προσδιορίζονται "όλα τα γεωφυσικά, μετεωρολογικά και κλιματικά γεγονότα συμπεριλαμβανομένων σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, κατολισθήσεων, πυρκαγιών, καταιγίδων και πλημμυρών". Τα πιο πρόσφατα χρόνια, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τα γεγονότα αυτά κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 χιλιάδες ανθρώπους.

Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί όχι επειδή οι καταστροφές είναι λιγότερο συχνές ή λιγότερο έντονες αλλά χάρη στην αυξημένη ασφάλεια στα τρόφιμα, την ανθεκτικότητα σε άλλες καταστροφές και στην καλύτερη εθνική και διεθνή ανταπόκριση που έκανε πιο εύκολη τη διαχείρισή τους. Και σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα οι λιμοί τυπικά οφείλονται σε εμφυλίους πολέμους και πολιτικές αναταραχές αντί σε φυσικές καταστροφές.

Ας πάρουμε λοιπόν μια ανάσα και ας χαμογελάσουμε. Μπορεί κάποιες πτυχές του κόσμου μας να είναι επώδυνες και τρομαχτικές αλλά αν δούμε τη μεγάλη εικόνα η ανθρωπότητα μάλλον βαδίζει σε καλό δρόμο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i