Το "επίμονο" σύμπτωμα που αφήνει η COVID-19 στο 5% όσων κόλλησαν - περισσότερο στις γυναίκες!

Κόλλησες κορονοϊό και επηρεάστηκε η γεύση και η όσφρησή σου; Πιθανότατα θα υποχωρήσει αν και σε κάποιους το σύμπτωμα αυτό διαρκεί για καιρό.

γυναίκα λαχανικά vegan ραπανάκια όσφρηση istock

Σήμερα που πολλοί γύρω μας κολλάνε κορονοϊό και τα τεστ βγαίνουν θετικά, η παρακάτω μετα-ανάλυση έχει ενδιαφέρον. Τι μας λέει, λοιπόν; Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ περίπου 5% των ατόμων που νόσησαν από  COVID-19 ενδέχεται να αναπτύξουν μακροχρόνιες αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Διαβάστε Επίσης

Η επιστημονική δημοσίευση

Πρόκειται για μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε δεδομένα από 3.699 ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 σε 18 μελέτες. Κατέδειξε ότι 74,1% το 85,8%, το 90,0% και το 95,7 % των ασθενών ανέκτησαν την όσφρησή τους στις 30, 60, 90 και 180 ημέρες, αντίστοιχα, με μέσο χρόνο ανάρρωσης τις 14,9 ημέρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά των ασθενών που ανέκτησαν την αίσθηση της γεύσης ήταν 78,8%, 87,7%, 90,3% και 98,0%, με διάμεσο χρόνο αποκατάστασης 12,4 ημέρες.

Μεταξύ τεσσάρων από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες που προσδιόρισαν τον βαθμό ανάκτησης της οσμής, μεταξύ 12,8% και 30,4% των ασθενών πέτυχαν μερική ανάρρωση και 44,0% έως 70,0% πέτυχαν πλήρη ανάρρωση κατά την παρακολούθηση. Mεταξύ τριών από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες που προσδιόρισαν τον βαθμό ανάκτησης γεύσης, μεταξύ 8,3% και 30,0% πέτυχε μερική ανάκτηση και 50,0% έως 88,9% πέτυχε πλήρη ανάκτηση. Η επίμονη αυτοαναφερόμενη δυσλειτουργία της όσφρησης και της γεύσης παρουσιάστηκε σε 5,6% και 4,4% των ασθενών, αντίστοιχα. Οι αναλύσεις ευαισθησίας μάλιστα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά αυτά θα μπορούσαν να είναι υποτιμημένα.

Γυναίκες vs ανδρών

Ενδιαφέρον ήταν και το παρακάτω συμπέρασμα: Βρέθηκε ότι οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την όσφρηση και τη γεύση τους μετά τη νόσηση συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπλέον, ασθενείς με μεγαλύτερη αρχική σοβαρότητα δυσλειτουργίας ή ρινική συμφόρηση είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την όσφρηση.

Το συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η μετα-ανάλυση αυτή έδειξε ότι 5% περίπου των ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν επίμονη δυσλειτουργία της όσφρησης και της γεύσης. Με περισσότερους από 550 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν περάσει COVID-19 ως σήμερα, εκ των οποίων περίπου 50% αναφέρει δυσλειτουργία όσφρησης ή γεύσης, μόλις το 5,6% και το 4,4% των ασθενών μεταφράζεται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια και 12 εκατομμύρια ασθενείς με μακροχρόνια δυσλειτουργία της όσφρησης και της γεύσης, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω σημεία συνόψισαν για εμάς οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Γεώργιος Τσιβγούλης (Καθηγητής Νευρολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i