Για πόσο διαρκεί το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας;

Το πρόσφατο περιστατικό στη Νέα Υόρκη που έστρεψε τον προβολέα ξανά στον ιό της πολιομυελίτιδας.

εμβόλιο παιδί istock

Και ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με τον κορονοϊό και την ανεμοβλογιά των πιθήκων, ένα νέο περιστατικό που συνέβη στην Νέα Υόρκη έβαλε στη συζήτηση τον ιό της πολιομυελίτιδας, ο οποίος θεωρείται από τις ασθένειες που έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τον παγκόσμιο χάρτη. 

Ωστόσο, ένα περιστατικό στην Κομητεία Rockland στη Νέα Υόρκη έκανε τους Αμερικανούς να λάβουν τα μέτρα τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Ασθενειών και Πρόληψης (CDC), ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι μία ασθένεια που πιθανώς να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, καθώς προκαλεί παράλυση σε 1 στους 200 που θα μολυνθούν. 

Ωστόσο, από τις δεκαετίες του '50 και του '60, η ασθένεια θεωρείται ότι "έχει σβήσει από το χάρτη" στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με τη Βόρεια Αμερική να επιβεβαιώνει με στοιχεία την εξαφάνιση του ιού το 1994, χάρη στο εμβόλιο. 

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας συνιστάται σε παιδιά και μάλιστα σε πολλές χώρες θεωρείται υποχρεωτικό για τη φοίτηση στο σχολείο. Ωστόσο, ωστόσο αν και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλά κατά του ιού, υπάρχουν κάποιες περιοχές που αντιστέκονται. Για παράδειγμα όπως εξηγεί ο γιατρός Cory Fisher της Κλινικής Κλίβελαντ, υπάρχουν κάποια ανεμβολίαστα άτομα σε ορισμένες κοινότητες, όπως στην Κομητεία Rockland, όπου ένας ανεμβολίαστος άνδρας μολύνθηκε από την ασθένεια, βάζοντας την περιοχή σε μεγάλο ρίσκο. 

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια, κατάσταση που οδηγεί στην ανάγκη να ελέγξει ο καθένας εάν είναι εμβολιασμένος."Όλοι οι Νεοϋορκέζοι που είναι ανεμβολίαστοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών σε ηλικία 2 μηνών και πάνω, οι έγκυες και άνθρωποι που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις του εμβολίου, πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως" ανέφερε ο επίσημος φορέας Υγείας της Πολιτείας Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό της πολιομυελίτιδας, συνεπώς η καλύτερη αντιμετώπιση είναι το εμβόλιο. 

Για πόσο διαρκεί η κάλυψη από το εμβόλιο;

Οι πρώτες σκέψεις που θα κάνει κάποιος εύλογα, είναι το αν θα χρειαστεί να λάβει κάποια συμπληρωματική δόση με τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάποιος δεν ζει στην Κομητεία Rockland ή αν δεν έχει επισκεφθεί (ή πρόκειται να επισκεφθεί) μία χώρα που η πολιομυελίτιδα θεωρείται ενδημική, τότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα δόση, αν είναι ήδη εμβολιασμένος.

Οι συμπληρωματικές δόσεις συνίστανται σε αυτούς που μένουν ή ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές, είτε σε εκείνους που ασχολούνται με είδη που μπορεί να μεταφέρουν ιούς σε εργαστήριο, ή δουλεύουν στον τομέα της υγείας. Όσο για εκείνους που δεν γνωρίζουν αν έχουν λάβει κάποια στιγμή στη ζωή τους το εμβόλιο, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα τους κατευθύνει για το πώς να προχωρήσουν. 

Στην Ελλάδα το εμβόλιο πραγματοποιείται σε 5 δόσεις στις ηλικίες 2μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 12-18 μηνών και μία επαναληπτική δόση πριν την είσοδο του παιδιού στο σχολείο.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i