Κρούσματα γρίπης: Η μέση ηλικία και η περιοχή με τα περισσότερα θετικά τεστ

Τα κρούσματα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα είναι 5πλάσια συγκριτικά με τον αριθμό που δηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώ πέρυσι αυτή την εποχή ήταν μηδενικά.

γρίπη ίωση συνάχι istock

Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει σε... ασυνήθιστα νέα της υγείας. Το τελευταίο, λοιπόν, έχει να κάνει με τη γρίπη και είναι πολύ πιθανό να το γνωρίζεις ήδη από προσωπική σου εμπειρία. Τι βλέπουμε γύρω μας; Πολλοί νέοι -και μεγαλύτεροι- ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες με συμπτώματα γρίπης. Αυτό ακριβώς καταγράφει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Αυξημένα τα κρούσματα της γρίπης 

Συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία) δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, στον ΕΟΔΥ. Εκατόν εβδομήντα δύο κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α και δύο στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1).

Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ, (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Διαβάστε Επίσης

22 ετών η μέση ηλικία

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 22 έτη (εύρος: 1 - 75 έτη), ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες. Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πού "χτύπησε" η γρίπη

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφέρεια, με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα) είναι:

  • Αττική 143 (82,2%)
  • Νότιο Αιγαίο 18 (4 κρούσματα από τις Κυκλάδες και 14 από τα Δωδεκάνησα, 10,3%)
  • Κρήτη 4 (2,3%)
  • Στερεά Ελλάδα 3 (1,7%)
  • Ιόνια νησιά 2 (1,1%)
  • Θεσσαλία,1 (0,6%)
  • Πελοπόννησος 1 (0,6%)
  • Βόρειο Αιγαίο 1 (0,6%)
  • Άγνωστη 1 (0,6%)

Σύνολο 174 (100%)

Από τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, για τους 160 (98%) υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης. Από αυτούς, οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, εντός του χρόνου επώασης. Ενενήντα τέσσερα κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος. Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα, πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i