Υπερβιταμίνωση D: Πώς και πότε η βιταμίνη D μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας

Το πρόσφατο περιστατικό με ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, έχοντας παθει υπερβιταμίνωση D.

βιταμίνη D iStock

Αναμφίβολα, η βιταμίνη D αποτελεί απαραίτητη για την υγεία μας, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας και παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας ισορροπία. Ωστόσο, ακόμα κι αν ακούγεται παράλογο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει επικίνδυνη και τοξική για τον οργανισμό μας. 

Όπως μετέδωσαν τα ξένα Μέσα, πριν από λίγους μήνες ένα Βρετανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ύστερα από ασταμάτητο εμετό κι άλλα συμπτώματα που διήρκεσαν για 3 μήνες. Οι γιατροί που ανέλαβαν τη φροντίδα του μίλησαν για υπερβιταμίνωση D, που αφορά την υπερβολική δόση βιταμίνης D. Σύμφωνα με το Mayo Clinic, η υπερβιταμίνωση D μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών του ασβεστίου στο αίμα και να προκαλέσει εμετό, αδυναμία και συχνή ούρηση. Παράλληλα, η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πόνο στα κόκαλα, όπως και προβλήματα στα νεφρά.

Το περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως προαναφέρθηκε, ο ασθενής παραπέμφθηκε σε νοσοκομείο από τον οικογενειακό γιατρό ύστερα από τα συμπτώματα που εμφάνισε, έναν μήνα μετά τη χρήση συμπληρωμάτων με βιταμίνες. Τα συμπτώματα, που διήρκεσαν για 3 μήνες, περιελάμβαναν εμετό, κοιλιακό πόνο, κράμπες στα πόδια, εμβοή, ξηροστομία, αυξημένη δίψα και διάρροια. Μάλιστα, λέγεται πως ο ασθενής έχασε 12,7 κιλά την περίοδο αυτή. Και παρόλο που ο ίδος σταμάτησε να λαμβάνει τις βιταμίνες, τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν.

Όπως έδειξαν οι εξετάσεις του, είχε πολύ υψηλό ασβέστιο και ελάχιστα ανεβασμένο μαγνήσιο, ενώ η τιμή για τη βιταμίνη D ήταν 7 φορές πιο υψηλή από το συνιστώμενο επίπεδο. Παράλληλα, είχε ένα τραύμα στα νεφρά, ενώ τα όργανά του δεν λειτουργούσαν σωστά. 

Το αποτέλεσμα; Ο Βρετανός έμεινε για 8 ημέρες στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του χορήγησαν υγρά, προκειμένου να "καθαρίσουν" τον οργανισμό του μαζί με μία θεραπεία για να μειώσουν το ασβέστιο στο αίμα του. Δύο μήνες μετά το εξιτήριο, ο ασθενής είχε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, ωστόσο η βιταμίνη D βρισκόταν ακόμα σε υψηλά επίπεδα. 

Όπως ανέφεραν οι γιατροί, το λάθος του ήταν ότι έλαβε ένα μείγμα συμπληρωμάτων με βιταμίνες που του πρότεινε ο διατροφολόγος του, με αποτέλεσμα να πάρει μεγάλες δόσεις, χωρίς να το καταλάβει. Είναι άλλωστε το τελευταίο trend των ημερών όταν οι εταιρείες προωθούν μέσω διαφημίσεων ή influencer, ακόμα και διατροφολόγων τα προϊόντα τους, εμε αποτέλεσμα να γίνεται αλλόγιστη χρήση.

Αυτό που οφείλουμε να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία είναι η ενημέρωση, την οποία πρέπει πάντα να ζητάμε από τους ειδικούς, πράγμα που δεν σημαίνει πως αναγκαστικά πρέπει να διαγράψουμε τα συμπληρώματα. Αντίθετα, αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, οφείλουμε να ενημερωθούμε και να κατευθυνθούμε από τους εξειδικευμένους γιατρούς στο συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι θα μας δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές για την υγεία μας και τα ανάλογα συμπληρώματα που πρέπει να πάρουμε. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i