5 σημάδια που μαρτυρούν αφυδάτωση (και δεν έχουν να κάνουν με τη δίψα)

Πώς θα καταλάβουμε πως χρειάζεται να αυξήσουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα; Το σώμα μας μας το "φωνάζει"!

γυναίκα νερό χειμώνας istock

Είναι ξεκάθαρο πως το νερό είναι απαραίτητο "συστατικό" για την υγεία και την καθημερινότητά μας, δεδομένου ότι το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από αυτό. Μέσα στην ημέρα συμβαίνει να χρησιμοποιούμε και να χάνουμε τα υγρά του σώματός μας, μέσω διάφορων ενεργειών που συντελούνται, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σχετικά εύκολα στην αφυδάτωση. Και επειδή δεν μπορούμε από μόνοι μας να το παράγουμε, θα χρειαστεί να βασιστούμε σε εξωτερικές πηγές για να επαναφέρουμε το επίπεδο του νερού στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με τη γενική γιατρό, Tamika Henry, "αν διψάς, είσαι ήδη ελαφρώς αφυδατωμένος", πράγμα που σημαίνει πως η δίψα είναι το πρώτο στάδιο και το πιο συχνό σύμπτωμα που θα σε ενημερώσει για την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να καταλάβεις πως κάτι δεν συμβαίνει καλά, που αφορά την αφυδάτωση και συνδέεται με ψυχικά και συναισθηματικά σημάδια. 

1. Αίσθημα πείνας

Όσο κι αν η προφανής ένδειξη της αφυδάτωσης είναι το αίσθημα της δίψας, μάθε πως και η πείνα θέλει να σου δείξει πως συνδέεται με την αφυδάτωση. Ειδικότερα, οφείλεις να καταλάβεις τις διαφορές της πραγματικής πείνας και της αφυδάτωσης, τις οποίες θα διαπιστώσεις αν για παράδειγμα το αίσθημα αποτελεί ασύνηθες. Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα εκείνη την ώρα συνήθως δεν πεινάς ή τυχαίνει να έφαγες πριν λίγο, τότε αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός σου θέλει να σου πει κάτι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε για 15 λεπτά. 

2. Δυσάρεστη αναπνοή

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, η άσχημη αναπνοή οφείλεται στην αφυδάτωση. Ειδικότερα, το σάλιο περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, όμως δεδομένου ότι χρειάζεται νερό για να παραχθεί, εξαιτίας της έλλειψής του, μειώνεται το επίπεδο του σάλιου στο σώμα, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να καταπολεμήσεις τα μικρόβια στο στόμα σου.

3. Έλλειψη συγκέντρωσης

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να οφείλεται στην απουσία του νερού από τον οργανισμό σου. Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείς να επικεντρωθείς σε κάτι, πιες λίγο νερό μήπως αλλάξει η κατάσταση. Σύμφωνα με τη γιατρό Henry, "η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της ικανότητας της εστίασης, προκαλώντας βραχυπρόθεσμες δυσκολίες στο να πραγματοποιήσεις δραστηριότητες που συνδέονται με κινητικές και οπτικές δεξιότητες". 

4. Δέρμα λιγότερο ελαστικό

Η ξηρότητα μπορεί να σημαίνει πως έχει αφυδατωθεί, ωστόσο δεν είναι η μοναδική αιτία. Αντίθετα, η απουσία ελαστικότητας από το δέρμα σημαίνει πως πράγματι πρέπει να ενυδατωθείς αμέσως. Απλά τσίμπησε το δέρμα σου στο επάνω μέρος του χεριού σου ή στην κοιλιά σου και δες αν η επιδερμίδα σου επιστρέφει αμέσως στην προτεραία θέση. Αν δεν επιστρέψει, σημαίνει πως έχει χάσει λίγο από την ελαστικότητα και χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. 

5. Αρνητική διάθεση

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι να σε οδηγήσουν να έχεις κακή διάθεση μέσα στην ημέρα, ένας από αυτούς μπορεί να είναι και η αφυδάτωση. Έχεις νεύρα και καθόλου υπονονή; Όπως εξηγεί η γιατρός, "η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα που οδηγούν στην ευερεθιστικότητα".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i