Επικαιροποιημένα εμβόλια κορονοϊού: Ποιο προτείνεται ανάλογα με το μήνα που νοσήσαμε

Εντάξει, το παίρνουμε λίγο ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νοσήσει, οπότε αυτό μπορεί να γίνει μία "πυξίδα" για να επιλέξουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα κάνουμε.

κορονοϊός εμβόλια αντισώματα istock

Το καλοκαίρι πέρασε, οι ειδικοί μιλούν για μεγάλο ποσοστό ανοσίας στον κορονοϊό που έχει προκύψει από το συνδυασμό των εμβολιασμών με τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν στην παραλλαγή Όμικρον έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει 400 χιλιάδες δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Pfizer, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται παραδόσεις και του εμβολίου της Moderna. Μέχρι το Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Ποιο είναι καλύτερα να κάνει όποιος το αποφασίσει;

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά σε αυτό το πολύ λογικό ερώτημα: "Καταρχήν αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που σας έχει προταθεί να κάνετε την 4η δόση η καλύτερη λύση είναι να μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό σας γιατί το σημαντικότερο στοιχείο στην προστασία σας είναι ο χρόνος.

Αν ωστόσο δεν υπάρχει θέμα με τον χρόνο έχει νόημα να επιλέξω εμβόλιο;

Πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο "γεύσεις", τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Omicron 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Omicron 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Omicron 4 και 5.

Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Omicron που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Omicron, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα.

Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Omicron 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα. Η υποπαραλλαγή Κένταυρος, που ήταν και ο πρώτος υποψήφιος για την χειμερινή έξαρση, μάλλον είναι πιο κοντά στην Omicron 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Omicron 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.

Αν κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό στο παρελθόν τότε η λογική mix'n'match θεωρητικά οδηγεί σε καλύτερες αντισωματικές απαντήσεις. Συνεπώς, για λόγους αντισωματικής διεύρυνσης (η ασφάλεια των εμβολίων δεν αλλάζει όποιο εμβόλιο και να κάνεις με τα τρέχοντα δεδομένα) θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το εμβόλιο που είναι περισσότερο "ετερόλογο" στον τύπο του ιού που τον μόλυνε.

Έτσι αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Omicron 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Omicron 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Omicron 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Omicron 1,2.

Συμπερασματικά: Με δεδομένο ότι δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει τον χειμώνα, και τα 2 εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου καλές επιλογές. Μικρό όφελος μπορεί θεωρητικά να κερδηθεί αν επιλέγαμε εμβόλιο με βάση τον χρόνο παρελθούσας λοίμωξης. Επαναλαμβάνω όμως: Σε καμία περίπτωση δεν καθυστερούμε τον εμβολιασμό προκειμένου να περιμένουμε την θεωρητικά βέλτιστη λύση. Ο χρόνος είναι κρίσιμος σε τέτοιο βαθμό που η οποιαδήποτε καθυστέρηση πιθανώς καταργεί το οποιοδήποτε θεωρητικό όφελος".

"Έχω νοσήσει, πότε μπορώ να κάνω εμβόλιο;"

Επειδή και αυτή η απορία βρίσκεται σε πολλούς από εμάς, ρωτήσαμε τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Όπως μας απάντησε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση αλλά καλύτερα να έχουν περάσει δύο μήνες από τη νόσηση. 

Όσο για το αν φοιτητές που ετοιμάζονται για σπουδές στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνουν κάποιο εμβόλιο πριν φύγουν, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για τόσο νεαρό πληθυσμό. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i