Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Βασίλισσα Ελισάβετ Splashnews

Η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ αποτέλεσε ένα δυσάρεστο γεγονός για τους Βρετανούς και τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ωστόσο δεν θα λέγαμε πως ήταν ξαφνικό, δεδομένου ότι η εκλιπούσα μονάρχης αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας.

Αν και προσπαθούσε να προσέχει, έχοντας μία ομάδα ειδικών δίπλα της που φρόντιζαν για την υγεία της, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την ηλικία της μητέρας της, η οποία πέθανε σε ηλικία 102 ετών. Αρχικά μεγάλο ρόλο στην κατάπτωση της υγείας της έπαιξε ο θάνατος του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών. Πηγές από το κοντινό περιβάλλον ανέφεραν πως η μονάρχης επηρεάστηκε ψυχολογικά από την απώλεια του συντρόφου της, δεδομένου ότι ήταν μαζί για πάνω από 70 χρόνια, γεγονός που οδήγησε στο να χειροτερέψει απότομα η υγεία της. 

Κινητικά προβλήματα

Πιο αναλυτικά, η βασίλισσα Ελισάβετ αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, πράγμα που τη δυσκόλευε ιδιαίτερα στο να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις. Γι'αυτό κιόλας τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούσε το μπαστούνι του συζύγου της για να μετακινείται εύκολα. Ειδικότερα, είχε πρόβλημα στη μέση της, ενώ μέσα στη δεκαετία του 2000 είχε υποβληθεί σε εγχείριση στο γόνατό της. Μην ξεχνάμε πως λίγες ημέρες πριν πεθάνει, είχε διορίσει για πρώτη φορά διόρισε τη νέα πρωθυπουργό, Liz Truss, στη Σκωτία, "παραβαίνοντας" το πρωτόκολλο, καθώς δεν μπορούσε καθόλου να μετακινηθεί από το Κάστρο του Μπαλμόραλ. 

Covid

Πολλοί ανέφεραν πως και η περιπέτειά της με τον κορονοϊό ήταν ένας από τους λόγους που δυσκόλεψαν την κατάσταση της υγείας της. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο του 2021 και θεωρείται πως είχε ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης, προχωρώντας και με τις αναμνηστικές δόσεις. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2022 η Βρετανίδα μονάρχης διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό, εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα, κάτι που αναμφίβολα επιβάρυνε τη γενική της εικόνα. 

Από την άλλη, τον τελευταίο καιρό η βασίλισσα Ελισάβετ είχε εισαχθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο είτε για προληπτικό έλεγχο, είτε εξαιτίας αδιαθεσίας, όπως τον περασμένο Οκτώβριο. Λίγο αργότερα, είχε αναγκαστεί να απουσιάσει από μία σειρά υποχρεώσεων, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2021 εξαιτίας του πόνου στην πλάτη της και της εισαγωγής της στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Άλλωστε, είχε γίνει γνωστό πως οι προσωπικοί της ιατροί της είχαν συστήσει να κάνει διαλείμματα για ξεκούραση, ώστε να μην καταπονεί την υγεία της. 

Ύστερα από 70 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή στην εξοχική της κατοικία στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, έχοντας φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις προς το Στέμμα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i