Καρκίνος του πνεύμονα: Οι βιοδείκτες και πώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη θεραπεία

Τα καλά νέα για την στοχευμένη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα έρχονται από το πεδίο των βιοδεικτών.

πνεύμονες καρκίνος istock

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς και σοβαρούς τύπους καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πρόκειται για τον 3ο πιο συχνό τύπο καρκίνου στην Ευρώπη, με 318.298 νέα περιστατικά να έχουν διαγνωστεί το 2020. Υπάρχουν 2 τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (NSCLC) και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (SCLC) που διαφέρουν τόσο ως προς τη θεραπεία, όσο και ως προς την πρόγνωση.  Ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (NSCLC) είναι ο πιο κοινός τύπος και ευθύνεται περίπου για το 85% των περιπτώσεων.

Τα καλά νέα έρχονται από το πεδίο των βιοδεικτών

Οι βιοδείκτες δίνουν πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τον θεράποντα ιατρό να καταλάβει τι προκαλεί την εξέλιξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η συλλογή πληροφοριών για τους βιοδείκτες του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα προσφέρει στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση των ασθενών καθώς τουλάχιστον 1 στους 2 ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα εμφανίζει κάποιον ενεργό βιοδείκτη. Η πιο σημαντική πληροφορία που προσφέρει ο έλεγχος είναι εάν ο βιοδείκτης που θα εμφανιστεί είναι ενεργός, εάν υπάρχει δηλαδή για τον συγκεκριμένο βιοδείκτη στοχεύουσα θεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Ο βιοδείκτης KRAS και η μετάλλαξη KRAS G12C

Το KRAS είναι ένα γονίδιο, το οποίο όταν μεταλλαχθεί οδηγεί σε ογκογένεση, δηλαδή σε εξέλιξη του καρκίνου. Το γονίδιο KRAS δεν έχει μόνο μια μετάλλαξη, αλλά πολλαπλές. Για τους ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα στη μη πλακώδη μορφή του, η πιο συχνή μετάλλαξη που εμφανίζεται σε 1 στους 8 ασθενείς (13%) είναι η KRAS G12C.

H Amgen Hellas εγκαινιάζει φέτος την εκστρατεία "Βρες το KRAS G12C”, μια πρωτοβουλία ενημέρωσης για την σημασία της έγκαιρης και στοχευμένης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό κοινωνικό φορέα "FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα”.

Οι ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα που έχουν τη μετάλλαξη KRAS G12C έχουν πλέον την ευκαιρία για μια στοχευμένη θεραπεία που μπορεί να παρατείνει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση της μετάλλαξης να γίνεται εγκαίρως με έλεγχο συγκεκριμένων βιοδεικτών.

H εκστρατεία "Βρες το KRAS G12C”, έχει ως βασικό της στόχο να αφυπνίσει το κοινό για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και τον έγκαιρο έλεγχο βιοδεικτών, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια στοχευμένη θεραπεία. Καθώς το ποσοστό ανίχνευσης στο αρχικό στάδιο της νόσου είναι εξαιρετικά μικρό και οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος συγκεκριμένων βιοδεικτών αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης. 

"Κεντρικός κατευθυντήριος άξονας των δράσεων της FairLife L.C.C. είναι  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού  για την σημασία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα. Εφαλτήριο αποτελούν σπουδαίες συνεργασίες όπως η καμπάνια "Βρες το KRAS G12C" από την Amgen Hellas με την συνεργεία της FairLife L.C.C., προσεγγίζοντας έτσι άμεσα το κοινό και τους ασθενείς που νοσούν και τονίζοντας την σημασία στοχευμένων θεραπειών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.", δήλωσε η κ. Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C.

"Με την εκστρατεία "Βρες το KRAS G12C" επιδιώκουμε να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του πνεύμονα. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελεί την τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Ευρώπη, οι στοχευμένες θεραπείες αναδιαμορφώνουν πλέον τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στην Amgen, πιστεύουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην ανακάλυψη νέων στοχευμένων θεραπειών για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών και είμαστε περήφανοι που αποτελούμε κομμάτι αυτής της σημαντικής αλλαγής.", δήλωσε ο κ. Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas

Μάθετε περισσότερα για τον βιοδείκτη KRAS G12C στο 

www.fairlifelcc.com/vres-to-kras-g12c/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Δευ, 08 Απρ 2024

11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον

Η "Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον" φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που επηρεάζονται από αυτή τη νευρολογική πάθηση.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i